Witam poszukuje schematu elektrycznego silnika Peugeot 307 2.0 HDI 2003r i schematu elektrycznego systemu aditiv też do tej furki.
przeniosłem z download Michu
przeniosłem z download Michu
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereiroiro wrote:Sprawdziliśmy przewody od czujnika korka wlewu do kalkulatora
pin 4 i12. Są dobre, w dobrym stanie jest również sam moduł i złącze.
zmierzyliśmy opór na czujniku korka:
przy założonym korku = 30Ω
przy wyjętym korku = 15Ω
w obydwu przypadkach komunikat z KTS brzmi- korek nieobecny
rozpięcie wiązki czujnika daje komunikat - przerwa w obwodzie
Mamy dylemat czy uszkodzony czujnik daje złą wartość oporu dla włożonego korka, czy uszkodzony moduł źle interpretuje tą wartość.
Uwzględniając jednak sugestię klienta-aby nie dokładać do auta
mamy pytanie czy istnieje jakaś możliwość wyłączenia, ominięcia, czy innego pozbycia się tego systemu FAP, tak aby nie załączał kontrolki awarii silnika.
greykris wrote:Witam
Było to już lekko wałkowane w temacie peugeot 406 problem z systemen addatywności (fap), ale temt jest zamknięty
Mam 406 2.0HDiFAP 2004r. przebieg 79500km,w poniedziałek pojawił się komunikat Diesel Add.. Minimum Level i kontrolka. Poczytałem na forach i trafiłem także tu. We wtorek udałem się do ASO w Niemczech (bo u nas chcieli mnie mocno skasować), byli trochę zdziwieni przebiegiem, bo według nich komunikat powinien pojawić się najwcześniej przy około 100000km. Niemniej jednak pierwszym działaniem było uzupełnienie Eolisu, weszło 3 litry, po skasowaniu komputera kazali mi zalać co najmniej 10 litrów paliwa i przeprowadzić procedurę zgodną z zamieszczoną przez kazpal (...praca silnika powyżej 1min.), ale komunikat dalej się pojawiał. Nie byli tym zbytnio zdziwienie twierdząc, że to częsta usterka czujnika od korka wlewu (wg nich to przez ten czujnik kalkulator odczytywał ciągłe otwarcie wlewu paliwa i niepotrzebnie dozował dodatek doprowadzając do wczesnego stanu minimalnego). Wymiana czujnika to koszt 40euro + 70euro (robocizny z uwagi na potrzebę demontażu zbiornika paliwa), co do korka paliwa to magnesy są i wg nich problem tkwi po stornie czujnika.
Proszę o konsultacje