logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować modem Speedstream 100 i router Netgear WGR 614 v5 z Netią?

nikischlicki 03 Mar 2009 19:02 68664 11
REKLAMA
  • #1 6231578
    nikischlicki
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam!
    Zamówiłem sobie Netię, ale niestety otrzymałem modem usb. Mam jednak jeszcze z czasów neostrady własny modem oraz router(własne, żaden Scheiß od TP.
    Sprzęt:
    modem- Efficient Network Speedstram 100 aDSL modem
    router- Netgear WGR 614 v5

Moje pytanie- czy zostawić konfigurację i tylko wpisać nazwę użytkownika oraz hasło od netii? czy muszę na nowo wpisywać adresy do routera i modemu?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6231835
    kruszyna9227
    Poziom 11  
    ja tez mialem swoj modem dlink tylko ze ja mam tp i wpisywalem wszystko proboj kolego moze ci sie uda a na pewno nic nie popsujesz powodzenia :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 6231895
    yaiba
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    Parametry Netii z tego co się orientuję nie różnią się od Neostrady, bo praktycznie to jest to samo.

U klientów u których montowałem netię wystarczyło tylko zmienić login i hasło a reszta śmigała.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 6231985
    Martenka2
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Ustawienia dla netii są trochę inne , załączam ustawienia mojego routera

• #5 6232225
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Inne jest VPI/VCI, ale tylko w przypadku linii telefonicznej Netii.
    Autor wątku ma na 99% linię TP, więc wystarczy tylko zmienić login i hasło.
  • #6 6232632
    nikischlicki
    Poziom 12  
    Więc tak... gdy zamawiałem powiedzieli mi, że mam centralę wykupioną przez Netię od TP SA. Nie wiem czy to oznacza, że mam też linie Netii.

W każdym razie mam możliwość internetu do 4 Mb/s, na centrali TP podobno tylko 2 Mb/s są możliwe.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 6232812
    zetdeel
    Poziom 39  
    Ocena: 878
    Dla usługi świadczonej bezpośrednio na linii Netii:
    VPI = 8
    VCI = 35
    Enkapsulacja – PPPoE LLC

Dla usługi świadczonej z wykorzystanie infrastruktury Telekomunikacji Polskiej S.A.
    VPI = 0
    VCI = 35
    Enkapsulacja – PPPoA VC-MUX
  • #8 6233173
    Martenka2
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Proponuję proste rozwiązanie , jak kolega będzie miał podłączoną usługę , wystarczy zadzwonić do pomocy technicznej i tam gostek powie co i jak skonfigurować . Polecam też sprawdzenie prędkości łącza , bo u mnie ( wykupione 4M ) po włączeniu było mniej niż 512 . Dopiero konsultant do spraw technicznych sprawdził po moim telefonie i włączył pełną przepustowość .
  • #9 6234198
    alvaro99
    Poziom 22  
    Ocena: 47
    @zetdeel

mógłbyś podać stronę z konfiguracją dla laików do obu sieci, bo kiedyś wchodziłem na nią, ale gdzieś mi sie zapodziała....
  • #10 6235668
    nikischlicki
    Poziom 12  
    Wielkie dzięki, będę próbował jak będę miał czas.

Napiszę czy się udało
    Pozdrawiam
  • #11 7275213
    Lewy666
    Poziom 1  
    Witam
    Mam pytanie odnoście switcha, posiadam switch TP-Link TL WR543G
    i tez zamawiam internet z Netii, poprowadzony bede miał z linii telefonicznej ( telefon mam TP) rootek w/w ma 4 sloty z wejściem po RJ45, moje pytanie brzmi czy jezeli wcisne wtyczne z RL11 to czy bedzie to działac? ( bo niby wchodzi bez problemu) i jaki anex ma ten switch Aczy B? nie znam sie na tymza bardzo dlatego pytam.

Popraw pisownię!
    [DriverMSG]
  • #12 7275522
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    TL WR543G nie jest switchem tylko APC Router i nie ma wbudowanego modemu.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat konfiguracji modemu Efficient Network Speedstream 100 oraz routera Netgear WGR 614 v5 do usługi internetowej Netia. Użytkownicy potwierdzają, że w przypadku korzystania z infrastruktury Telekomunikacji Polskiej (TP) wystarczy zmienić jedynie login i hasło w istniejącej konfiguracji, gdyż parametry VPI/VCI i enkapsulacja pozostają takie same jak dla Neostrady (VPI=0, VCI=35, PPPoA VC-MUX). Natomiast dla usług świadczonych bezpośrednio na linii Netii wymagane są inne ustawienia: VPI=8, VCI=35, PPPoE LLC. Wskazano, że jeśli linia jest TP, nie ma potrzeby zmiany adresów IP w routerze ani modemie, wystarczy aktualizacja danych uwierzytelniających. Zalecane jest także skontaktowanie się z pomocą techniczną Netii w celu potwierdzenia i ewentualnej aktywacji pełnej przepustowości łącza. Dodatkowo pojawiła się dyskusja o urządzeniu TP-Link TL WR543G, które jest routerem, a nie switchem, i nie posiada wbudowanego modemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA