logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd instalacji Windows XP - problem z kopiowaniem plików z płyty

damian88max 03 Mar 2009 21:06 3161 12
REKLAMA
  • #1 6232290
    damian88max
    Poziom 10  
    Podczas instalacji windowsa xp wyskakuje taki bład

Błąd instalacji Windows XP - problem z kopiowaniem plików z płyty

nie jest to wina płytki ani napędu gdyz podpinałem inne i było to samo z innej płytki było tez to samo

dotyczy to roznych plikow podczas instalacji czasem gdy nacisne ENTER to pojdzie dalej ale czasem nie ;] dopiero po ESC ale wtedy bedzie lipa bo nie wgra polowy plikow ;]

jesli ktos wie co zrobic to prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 6232521
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    A czy taśmy łączące napędy z płytą główną też wymieniałeś ?
    Jeśli nie to wymień.
    Dodatkowo jeśli posiadasz 2 moduły pamięci na czas instalacji zostaw jeden.
    Nie zaszkodzi również przetestować pamięć w programie Memtest.
  • #4 6233298
    przerabiarka
    Poziom 21  
    Ocena: 34
    najczęstszym problemem jest aj powiedział mat_ed pamięć. jeśli masz 2 kości wyjmij jedną i zobacz na której pójdzie dalej. jak nie to pożycz na czas instalacji. chwile po zainstalowaniu od biedy komp pochodzi na starej pamięci
    (kingston ma Life Time Warranty więc się dowiedz jakie masz kości i czy masz je na dożywotniej gwarancji. gdzie możesz je wymienić również się dowiedz)
  • #5 6234596
    damian88max
    Poziom 10  
    a jeszcze jedno bo strasznie wolno kopiuje pliki :P dawniej to na mojej 500Mhz kopiowało szybciej co moze byc przyczyna??
  • #6 6234610
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1098
    Tryb pracy dysku - napędu (PIO zamiast UDMA).
    Jeżeli to nic głębszego to wystarczy odinstalowanie kontrolera, który w tym trybie pracuje i restart komputera.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #7 6234638
    gzdeb
    Poziom 11  
    A próbowałeś innego Windowsa czy tego samego na innej płycie. Ja miałem podobnie i doszłem do wniosku że żle nagrana płyta lub windows jakiś "wadliwy" tego się trzymałem i pomogło.
  • REKLAMA
  • #8 6234719
    damian88max
    Poziom 10  
    gzdeb napisał:
    A próbowałeś innego Windowsa czy tego samego na innej płycie. Ja miałem podobnie i doszłem do wniosku że żle nagrana płyta lub windows jakiś "wadliwy" tego się trzymałem i pomogło.
    płytka jest dobra bo z niej instalowałem wiele razy a po 2 z innej jest to samo:)

a te tryby pio i udma to wiem ze sie właczało w windowsie ale jak go niemam to w biosie tego nie widziałem :P
  • #9 6234826
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 6234880
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1098
    damian88max napisał:

a te tryby pio i udma to wiem ze sie właczało w windowsie ale jak go niemam to w biosie tego nie widziałem :P

W BIOS-ie też pewnie by się znalazły jakieś ustawienia (tyle, że bez dodatku odinstaluj) inna sprawa, że zrozumiałem, iż o kopiowanie w ogóle chodzi, a nie plików w czasie instalacji
    Płyta może i dobra, ale czytnik może być wymęczony. Tyle, że i tak najpierw powinieneś sprawdzić pamięć (mat_ed już do tego Cię wczoraj namawiał), a potem z czytnikiem kombinować dopiero.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #11 6234910
    masterrtronic
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    A ja od swojej strony proponuje wyjąć baterie od bios odpalić kompa włożyć baterię. Instalować
  • #12 6235787
    Jan Leśniak
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Miałem identyczny przypadek- uszkodzona była jedna kość pamięci, co spowodowało również jakieś bady na HDD. Pomogło dopiero kilkakrotne pełne formatowanie dysku na drugim kompie / bo na drugim , sprawnym komputerze była taka sama tablica, system nie chciał się zainstalować, mimo, ze pamięci były dobre/ oraz wymiana 1 kości pamięci. Prawdopodobnie zadziałał tu jakiś wirus, bo stało to się po tym, jak komputer zaczął się nagle sam restartować i nie wgrywał systemu do końca, tylko w koło się restartował.
  • #13 6235828
    damian88max
    Poziom 10  
    Jan Leśniak napisał:
    Miałem identyczny przypadek- uszkodzona była jedna kość pamięci, co spowodowało również jakieś bady na HDD. Pomogło dopiero kilkakrotne pełne formatowanie dysku na drugim kompie / bo na drugim , sprawnym komputerze była taka sama tablica, system nie chciał się zainstalować, mimo, ze pamięci były dobre/ oraz wymiana 1 kości pamięci. Prawdopodobnie zadziałał tu jakiś wirus, bo stało to się po tym, jak komputer zaczął się nagle sam restartować i nie wgrywał systemu do końca, tylko w koło się restartował.

to ja własnie tak miałem ze sam sie restartował zrobiłem formata i niechce sie zainstalowac;]

dobra ludziska jak wyjałem jedna kosc to sie skopiowały te pliki ale instaluje sie juz pol dnia:D a powinno 45min :P jak to bywało ;] za wolno kopiuje te pliki i za wolno pozniej instaluj :P teraz z tym mam problem

Podsumowanie tematu

✨ Podczas instalacji systemu Windows XP pojawia się błąd związany z kopiowaniem plików z płyty instalacyjnej, który nie jest spowodowany uszkodzeniem płyty ani napędu, gdyż problem występuje również na innych nośnikach i napędach. Najczęstszą przyczyną są uszkodzone lub wadliwe moduły pamięci RAM – zaleca się wyjęcie jednej kości pamięci i testowanie instalacji na pojedynczym module. Dodatkowo warto przetestować pamięć programem Memtest. Wolne kopiowanie plików może być spowodowane trybem pracy napędu (PIO zamiast UDMA), co można naprawić przez odinstalowanie kontrolera IDE w systemie i restart komputera. W BIOS-ie mogą być dostępne ustawienia dotyczące trybów pracy dysków, choć nie zawsze są widoczne. Uszkodzona pamięć może również powodować błędy na dysku twardym, co wymaga pełnego formatowania na innym komputerze. Warto także rozważyć reset BIOS-u przez wyjęcie baterii. Problemy z instalacją mogą być powiązane z uszkodzeniem pamięci, wadliwym napędem lub trybem pracy kontrolera IDE, a nie z samą płytą instalacyjną.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA