logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd kopiowania plików podczas instalacji Windows XP - uszkodzony rejestr?

przemo12 12 Cze 2007 07:16 2167 12
REKLAMA
  • #1 3976129
    przemo12
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam !

Mam problem z ponowną instalacją systemu Windows XP po nagłej awarii systemu jaka wystąpiła na moim komputerze, a mianowicie uszkodzenie rejestru systemowego. Przy próbie uruchomienia lub ponownego uruchomienia komputera z systemem Windows XP pojawiał się jeden z następujących komunikatów o błędzie:
    Nie można uruchomić systemu Windows XP, ponieważ brakuje następującego pliku lub jest on uszkodzony: \WINDOWS\SYSTEM32\CONFIG\SYSTEM. Ponieważ nie miałem żadnych ważnych danych na dysku twardym, które trzeba było by zarchiwizować. Od razu przystąpiłem do procedury formatowania dysku twardego (wcześniej usunięcia partycji systemowej). Następnie utworzyłem partycje systemową (w instalatorze systemu Windows XP) oraz sformatowałem ją. Po sformatowaniu partycji już podczas próby kopiowania plików instalacyjnych systemu na dysk twardy na ok. 11 procencie pojawia się pierwszy komunikat o bedzie. Nie można skopiować części pliku (jakiś tam plik, bibliotek dll - akurat). Gdyż nie jest on poprawnym obrazem systemu Windows XP sprawdz nośnik czy nie zawiera błędów i tp. Naciśnij klawidz Esc aby pominąć instalację tego pliku lub klawiasz Enter aby spróbować ponownie skopiować ten plik. Niestety bez rezultatu w przypadku kilkaktortnego naciskania klawidza Esc (czyli pomijania kopiowania tych plików) za jakiś czas pojawia się już Blue Screen z błedem MEMORY_MENAGMENT. Próbowałem już zainstalować system z innej płytki myśląc, że taj jest uszkodzona. Wymieniłem nawet napęd CD. Niestety bez rezultatów. Czy to może być wina uszkodzonego dysku ? Formatowanie nie wyrzuca żadnego blędu ? Bardzo proszę o pomoc .... Dziękuję. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3976142
    kawasek
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Mozesz miec uszkodzona pamiec komputera, tez kiedys tak mialem, ze na pewnym procencie windows niechcial dalej isc a pare dni wczesniej dokupilem ramu, nie moglem dojsc co bylo wiec wyciaglem ta nowa kosci i zainstalowalem od nowa i wszystko bylo ok. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3976319
    dr.master
    Poziom 39  
    Ocena: 926
    Cytat:
    Nie można skopiować części pliku (jakiś tam plik, bibliotek dll - akurat). Gdyż nie jest on poprawnym obrazem systemu Windows XP sprawdz nośnik czy nie zawiera błędów i tp. Naciśnij klawidz Esc aby pominąć instalację tego pliku lub klawiasz Enter aby spróbować ponownie skopiować ten plik.

Wygląda na wine CD, ale skoro mówisz że próbowałeś inne płyty nawet inny napęd to to możemy wykluczyć.
    Dokonywałes może ostatnio jakiś zmian sprzętowych?
  • #4 3976405
    krzyżak
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    Ja bym spróbował wyjąć pamięć (przedmuchać slot) i włożyć spowrotem .Chyba ,że masz dwie to na czas instalacji jedną wyjąć. Jeżeli ten zabieg nie pomoże to
    www.memtest.org
    Jeżeli będzie cacy , podmień (jak masz ) taśme od hdd.
    ps.podaj konfiguracje sprzętu.
    Pozdrawiam
  • #5 3976459
    przemo12
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    To stary komp. Pentium II 300 Mhz 128 MB RAM (ram czysty sprawdzany wielogodzinnym testem programów Memtest86 i GoodRam) nie wiem co jest niespełna miesiąc temu instalowałem na nim XP - eka i wszystko było ok. Płyta główna na chipsecie Intela LX, Karta graficzna Riva TNT 2 32 MB RAM. Taśmy też nowe nic nie było zmieniane. Podejrzewam dyk bo nagle ta awaria Windows i nie udało mi się tego przywrócić nawet usilnie nie próbowałem bo nie mam tam cennych danych. Dysk twardy 20 GB Seagate. Zapomniałem dodać ale nie wiem czy to może mieć jakiś związek ale jeszcze przed awaria sprawdzałem dysk programem HD Tune i tam wyskoczył mi jeden czerwony uszkodzony klaster ale to dziwne bo uszkodzenie tego sektora pojawiało się tylko przy gruntownym teście zaś przy szybkim skanowaniu powierzchni dysku juz - nie. Więc nie wiem czy dysk może jest uszkodzony. Ale jeśli tak nie przechodził by płynnie formatowania a u mnie wszystko przebiega ok. Tylko przy instalacji wywala (po raz pierwszy zreszta) te błędy..że nie może skopiować plików z płyty CD. Wyczytałem jeszcze, że można skopiować cały katalog i386 na dysk i zainstalować bezpośrednio system. Proszę o podpowiedzenie jaka to komenda była zapomniałem już DOS - a D:\ copy i386 C:\ tak ? Dzięki BARDZO Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 3985664
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Moim zdaniem za wysokie FSB, sprawdzałem moją konfiguracje komputera, i sobie zamarzyłem, aby mój Asus A7V8X-X z Bartonem i 1GB ramu poszedł na FSB 200 czyli 400MHz no i wszystkie pliki mi siadały jeden po drugim. Z każdym mniejszym FSB wszystko chodzi bez zarzutu... tak do około 180MHz. Niektore płyty nie mogą chodzić na pewnych FSB ustawienie 230MHz juz w biosie uwala zwiesza komputer.

Co do odzyskania pliku wlasnie się męczę, skopiowanie pliku System z bliźniaczej instalacji z drugiego komputera nie daje skutku (przez pamięć SD)

ten bajer mam od poczatku zabawy z tą plyta i podkręcaniem FSB. Mnożniki moge mu dawac z kosmosu. Właśnie patrzę, jak bardzo mi popsuł komputer dysk.

jaką masz FSB?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 3985776
    ssasak
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Ja tak mialem i przyczyna lezala w elektrolitach na plycie glownej. Wez sobie sprawdz czy ci ktorys nie wybrzuszyl albo nie wylwl. U mnie 4 wymagaly wymiany. Teraz problem z glowy.
  • #8 3985806
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 352
    Nie wiem na ile to pomoże, ale przy podobnej sytuacji pozostawiłem podpięty tylko HDD i CD (nagrywarkę, DVD - odłączyłem) i instalacja przebiegła pomyślnie. Później już mogłem podłączyć nagrywarkę i inne napędy, wszystko było OK.
  • REKLAMA
  • #10 3986113
    gniew1971
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Do wymiany twardy dysk ! 100% jestem pewien ! miałem to samo !
  • #11 3988420
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Ja próbowalem podmienić SYSTEM z innego dysku.
    Przy dużych FSB glowica na dysku zapisuje cuda, uszkadza pliki systemowe, które są w użyciu np system.
    Wystarczy jednak format, scandisk i częśc z tych rzeczy można naprawić.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 3991055
    tomsyty

Poziom 26  
    Ocena: 20
    Jeżeli miałeś jakiś problem z dyskiem, to przetestuj go narzędziem od producenta (Seagate SeaTools) - masz je na Hiren's Boot CD (Desktop Edition + DOS Edition), Ultimate Boot CD (tylko DOS Edition), możesz też ściągnąć obraz samego programu, powinien być na stronie Seagate.
    Konto firmowe:
    Tomasz Jędras (tomsyty)
    Wierzbowa 30a, Lubin, 59-300 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://tomsyty.pl
  • #13 3991457
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy błędu kopiowania plików podczas instalacji systemu Windows XP na komputerze z uszkodzonym rejestrem systemowym. Po formatowaniu i utworzeniu partycji instalacja zatrzymuje się około 11% z komunikatem o błędzie kopiowania pliku DLL. Dyskusja wskazuje na możliwe przyczyny: uszkodzona pamięć RAM (zalecane testy Memtest86), uszkodzony dysk twardy z bad sectorami (zalecane testy SeaTools, HDD Regenerator), problemy z taśmą HDD, niewłaściwe ustawienia FSB płyty głównej, uszkodzone kondensatory elektrolityczne na płycie głównej oraz słaby zasilacz. Wskazano także, że odłączenie zbędnych urządzeń (np. napędów DVD) podczas instalacji może pomóc. Konfiguracja sprzętowa to Pentium II 300 MHz, 128 MB RAM, płyta główna na chipsecie Intel LX, karta graficzna Riva TNT2 32 MB, dysk Seagate 20 GB. Uszkodzenie dysku potwierdza obecność uszkodzonych klastrów wykrytych programem HD Tune. Zalecane jest testowanie i ewentualna wymiana dysku twardego oraz sprawdzenie kondensatorów i pamięci RAM przed ponowną instalacją systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA