logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skomunikować robota Kawasaki z PC omijając KCWin??

miiisssiiio 03 Mar 2009 23:11 1954 4
  • #1 6233018
    miiisssiiio
    Poziom 2  
    W jaki sposób można skomunikować robota Kawasaki z komputerem PC w celu programowania robota, nie używając przy tym KCWin?

Dodano po 3 [minuty]:

Jestem w trakcie tworzenia graficznej aplikacji do paletyzacji kartonów. Aplikacja ta generuje wspólrzędne oraz wszystkie niezbędne zmienne. w jaki sposób można wysłać to do robota?
  • #2 6264120
    zembol
    Poziom 25  
    Ocena: 56
    Mozna by podpatrzec ruch po rs-232 i napisac jakiegos drivera, oczywiscie trzeba bedzie to wzbogacic komendami jezyka as. Osobiscie mysle ze prosciej bedzie naskubac cos as, zdefiniowac narzedzie i punkty przy pomocy panelu i kcwin.
  • #3 6299297
    miiisssiiio
    Poziom 2  
    Kłopot w tym, że muszę zrobić to omijając KCWina. Na dodatek nie po RS232 a po Ethernecie:!:.
  • #4 6321119
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 6837533
    miiisssiiio
    Poziom 2  
    Udało się zrobić. W rezultacie napisałem programik w C++, dzięki któremu przesyłam dane po ethernecie z wykorzystaniem protokołu UDP.Udało się przesłać dane z graficznej aplikacji paletyzacyjnej, w której można skonfigurować przedmioty na palecie a następnie przesłać tę konfigurację do kontrolera robota. Na podstawie tych danych robot ustawia kartony na palecie.
REKLAMA