logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD800JB-00FMA0 - Dysk nie bootuje, talerze nie osiągają pełnej prędkości

striker1990 04 Mar 2009 12:09 1584 6
  • #1 6234375
    striker1990
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Witam Wszystkich.
    Mam taki dysk WD 80GB o oznaczeniu WD800JB-00FMA0.
    Po ustawieniu zworki na master i podłączeniu taśmy ATA (master) dysk nie bootuje. Jedyna reakcja ze strony dysku to około 3 sekundowy rozpęd talerzy na ok.3/4 możliwej szybkości i chyba stuknięcie głowicy? Po czym dysk się uspakaja i powraca do opisanej przeze mnie operacji. MHDD go nie wykrywa!

Jakieś propozycje odzyskania danych bez konieczności rozkręcenia dysku?
    Poprawiłem. (gsm_virus)
  • #2 6234419
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 6234458
    striker1990
    Poziom 17  
    1. Szelka posiada dwa złącza master/slave. Dysk został podłączony do złącza master.

2. Wiem że głowice się nie obracają tylko talerze, ale głowica też musi zmienić swoje położenie, skąd mam mieć pewność że podczas zmiany położenia ramię głowicy nie powoduje stuknięcia????

3. Dysk nie jest mój. Kolega przywiózł komputer w którym coś strzelało, był to dysk. Dałem mu na pewien okres 6gb, aby miał chociarz neta, a z tym postanowiłem się pobawić i na razie nie mam żądnych pomysłów.
  • #4 6235105
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 6235553
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    :arrow: striker1990 popraw w swych postach szelka na taśmę ATA.

Przypominam regulamin pkt 8.2
    Cytat:
    Moderator ma prawo usuwania wiadomości, przenoszenia jej do dowolnego działu oraz zamykania tematu jeżeli stwierdzi, że dana wiadomość:
    8.2 została napisana w sposób niezrozumiały (niepoprawna pisownia, popełnienie licznych błędów ortograficznych, użycie slangu młodzieżowego lub branżowego)

I dodatkowo podaj dokładne oznaczenie dysku np. WDC WDx00xx-00xxx0 (pod x wstawić oznaczenia z dysku).
  • #6 6236464
    striker1990
    Poziom 17  
    Dysk z interfejsem ATA.
    Model WD800JB-00FMA0
  • #7 6237696
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dysk WD800JB-00FMA0 z interfejsem ATA nie bootuje po podłączeniu jako master na taśmie ATA. Objawy to rozpędzanie talerzy do około 3/4 prędkości, następnie stuknięcie głowicy i powrót do tego samego cyklu. Dysk nie jest wykrywany przez program MHDD. W dyskusji wyjaśniono, że „szelka” to potoczne określenie taśmy ATA, a problem może wynikać z uszkodzenia głowicy, elektroniki lub MBR. Sugerowano wymianę elektroniki na taką z identycznego modelu dysku. Zalecane jest oddanie dysku do specjalisty, aby uniknąć samodzielnego rozkręcania. Wskazano również na brak polskojęzycznych materiałów dotyczących dysków WD z procesorem Marvell z rodziny "mammoth". Podkreślono znaczenie regularnego tworzenia kopii zapasowych danych, gdyż odzyskiwanie danych jest kosztowne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA