logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić podświetlenie w Blaupunkt Santa Fe CD 32? Diody LED?

witek2 04 Mar 2009 14:05 2892 6
REKLAMA
  • #1 6234773
    witek2
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam.
    Chciałbym się dowiedzieć jak naprawić podświetlenie panela do radia Blaupunkt Santa Fe CD 32.W serwisie poinformowano mnie,ze nie ma możliwości dokupienia takiego wyświetlacza,natomiast tu na forum znalazłem nieco informacji na ten temat ale nie było żadnych konkretów jak to naprawić,jakich użyć części itd.Podobno można zamontować 2 diody LED super jasne i będzie ok.Nie znam się na tym za bardzo,jeżeli ktoś to zrobił u siebie może podzieliłby się wiadomościami ze mną.
    Chciałbym dokładnie krok po kroku wiedzieć jak to przerobić,może jakieś zdjęcia?
    Z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 6234997
    irek19
    Poziom 33  
    Ocena: 275
    Czyli reszta podświetlenia jest sprawna?
  • REKLAMA
  • #3 6235420
    szapet
    Poziom 22  
    Ocena: 127
    Witam jak rozbierzesz panel, od strony druku czyli strona wewnętrzna po lewej i po prawej będziesz miał po jednej żarówce, żaróweczki są na takich plastikowych kwadracikach przylutowane do druku łepki żaróweczek są skierowane w stronę wyświetlacza,wy lutuj je wymień na nowe i będzie po kłopocie koszt jednej żaróweczki to około 1 zł pozdrawiam.
  • #4 6241561
    witek2
    Poziom 10  
    Witam.
    Dziękuje za odpowiedz.Do forumowicza "szapet"czy mógłbyś powiedzieć coś bliżej o tych żarówkach,jakie są ich parametry.Panel mam rozebrany ale jeszcze niczego tam nie wylutowywalem.Rzeczywiście z tego wyświetlacza po jego obu stronach wychodzą po 2 nóżki podobne jak w diodach LED i są wlutowane do płytki.Problem w tym,ze te ich nóżki jak wchodzą do tego wyświetlacza to są zalane plastikiem i tworzy to całość.Czytałem tu na forum ktoś miał podobny problem kilka lat temu on to jakoś wydłubywał a potem zakładał diody LED super jasne,ale nie podał żadnych szczegółów.Chciałbym się dowiedzieć jak to zrobić i jakie to maja być te żarówki czy diody no i jak to zrobić tak krok po kroku.Dodam,ze jestem laikiem z elektroniki a w 2 serwisach RTV które odwiedziłem powiedzieli mi ,ze tego nie da się zrobić.Wszystkie inne diody te co podświetlają przyciski-czerwone to mi świecą.Z góry dziękuje i proszę o odpowiedz.
  • REKLAMA
  • #5 6241966
    szapet
    Poziom 22  
    Ocena: 127
    Witam te żaróweczki w plastikach wyglądają jakby były zalane ale tak nie jest, po wy lutowaniu odwiniesz nóżki z tego plastiku i nowe żaróweczki tak samo zamontuj ja zakładałem 6v i panel ładnie świecił najlepiej jakbyś miał miernik i zobaczył która jest przepalona bo one wpięte są w szeregu pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 6242720
    irek19
    Poziom 33  
    Ocena: 275
    Wymień dwie na nowe. Zaróweczki pewnie mają nałożone kapturki pod kolor jakim świeciły, ale możesz zamontować nowe już pokolorowane . Są w sprzedaży.
  • #7 6296383
    witek2
    Poziom 10  
    Witam.
    Właśnie naprawiłem ten panel i świeci bardzo ładnie.Dużo w tej sprawie pomógł mi internet i schemat tego radia który sobie ściągnąłem.Wyświetlacz trzeba rozebrać na czynniki pierwsze.W ten plastikowy element podświetlający są po jego bokach zamontowane a właściwie wklejone 2 diody LED super jasne(oryginalnie prostokątne).Trzeba te diody usunąć mechanicznie-delikatnie żeby nie uszkodzić podświetlenia i można w to miejsce założyć nowe diody.Ja kupiłem diody 3 mm okrągłe białe super jasne (3,2V/020mA) i takie założyłem.Jak mierzyłem napięcie na płytce dla diod to jest tam ok.3,20V.Dokładnie miałem na jednej stronie 3,15V a na drugiej 3,25V.Potem wszystko złożyłem do "kupy"i mogę się cieszyć z efektu.
    Na marginesie dodam,ze w dwóch serwisach poinformowano mnie,ze nie da się tego zrobić,bo jest tam specjalna świetlówka nie do zdobycia.
    Pozdrawiam i dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Podświetlenie panelu radia Blaupunkt Santa Fe CD 32 można naprawić poprzez wymianę uszkodzonych żaróweczek lub diod LED odpowiedzialnych za podświetlenie wyświetlacza. Oryginalne żaróweczki są przylutowane do płytki drukowanej i umieszczone w plastikowych oprawkach, które można delikatnie rozebrać. Zaleca się wymianę na nowe żaróweczki 6V lub na super jasne diody LED 3 mm białe o parametrach około 3,2 V i 20 mA, które można zamontować po usunięciu oryginalnych elementów. Napięcie zasilające diody wynosi około 3,15–3,25 V. Naprawa wymaga rozebrania wyświetlacza i ostrożnego demontażu podświetlenia, a następnie ponownego złożenia. W serwisach RTV często informują, że naprawa jest niemożliwa ze względu na brak dostępności oryginalnych części, jednak zastosowanie diod LED super jasnych jest skutecznym rozwiązaniem. Wymiana elementów podświetlenia pozwala na przywrócenie pełnej funkcjonalności i estetyki panelu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA