logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica ACZ 3102PA+ - brak chłodzenia w chłodziarce, zamrażalnik działa

jozwiaks 04 Mar 2009 21:35 3913 9
REKLAMA
  • #1 6237065
    jozwiaks
    Poziom 11  
    Witam.
    Naszukałem się trochę na forum i już całkiem zgłupiałem. Nie wiem czy do wymiany jest termostat, czy też wystąpił znaczny ubytek gazu ewentualnie całość się już nie nadaje do niczego :| Postaram się opisać problem i zaistniałą sytuację:
    Lodówka od pewno czasu zaczęła mieć mocno oszronioną ściankę tylną (w chłodziarce), lecz działała normalnie. Dziś po dość długim rozmrażeniu nie udało się wsadzić półek szklanych. Przyczyną była wypchnięta ścianka tylna (ta co przed tem była cały czas oszroniona mocno). Po naciśnięciu coś sykło i zaczął uciekać gaz/powietrze przez taki mały otworek na dole ów ścianki. Ścianka wróciła do swego standardowego położenia i udało się włożyć półki :D lodówka ruszyła.
    Niestety lodówka przestała chłodzić (w chłodziarce ciepło) natomiast w zamrażalniku jest zimno (działa) i w dodatku sprężarka zaczęła wyłaczać się dość rzadko :cry:
    Na koniec mogę tylko dodać, że w lodówce jest jeden agregat, ma około 4lat i nigdy nie była naprawiana. Co może jej dolegać??
  • REKLAMA
  • #2 6237129
    ROBSON33
    Admin grupy AGD
    Ocena: 1712
    Witam
    jest nieszczelność w układzie prawdopodobnie górny parownik do wymiany koszt 350/400 zł
  • REKLAMA
  • #3 6237193
    jozwiaks
    Poziom 11  
    Uuu no to jeśli górny parownik by kosztoał 350-400zł to już troszkę sporo :|
  • #4 6237294
    ROBSON33
    Admin grupy AGD
    Z wymianą pianowaniem i całą resztą to jest pracochłonne.
  • REKLAMA
  • #5 6241523
    jozwiaks
    Poziom 11  
    Hmm dziękuje. To podsumowując jest to czasochłonne i kosztowne. Czyli lodówka mimo iż jeszcze działa(pracuje zamrażalnik) to szrot?
  • #6 6241760
    ROBSON33
    Admin grupy AGD
    jozwiaks napisał:
    Hmm dziękuje. To podsumowując jest to czasochłonne i kosztowne. Czyli lodówka mimo iż jeszcze działa(pracuje zamrażalnik) to szrot?

pracuje zamrażalnik ale chyba niedługo jest szansa uratować sprzęt ale to zależy od ciebie
  • REKLAMA
  • #7 6255154
    jozwiaks
    Poziom 11  
    A może jeszcze przed ostateczną decyzją kupić nową/naprawiać warto sprawdzić co da nabicie czynnikiem chłodniczym?
  • #8 6288090
    Alwex
    Poziom 1  
    Witam.Mam bardzo podobny problem z dokładnie tego samego typu Amicą, w dodatku w podobnym wieku... Wszystkie "objawy", o których pisałeś były prawie identyczne...prawie bo nie chłodzi wogóle zamrażarka także... Może u mnie to jednak coś innego niż ten górny parownik... Po włączeniu pokrętłem termostatu po kilkunastu sekundach pojawia się jedynie jakieś "pyknięcie" gdzieś w okolicach sprężarki...Byłbym wdzięczny za pomoc.
  • #9 6288094
    RC-BOY
    Poziom 16  
    Ocena: 97
    U Ciebie Alwex padła sprężarka też wysoki koszt naprawy.
  • #10 6299097
    jozwiaks
    Poziom 11  
    jak padla sprezarka to mozna sie gogadac zawsze :D i koszty naprawy beda mniejsze. Wtedy pozostanie tylko nabić lodówke czynnikiem i bedzie dzialac

Podsumowanie tematu

✨ Lodówka Amica ACZ 3102PA+ wykazuje problem z chłodzeniem w części chłodziarki, podczas gdy zamrażalnik działa prawidłowo. Objawem jest silne oszronienie tylnej ścianki chłodziarki, która po rozmrożeniu uległa wypchnięciu, a następnie pojawiła się nieszczelność z ucieczką czynnika chłodniczego. Sprężarka działa, lecz rzadziej się wyłącza. Diagnostyka wskazuje na nieszczelność układu chłodniczego, prawdopodobnie uszkodzony górny parownik, którego wymiana jest kosztowna (około 350-400 zł) i pracochłonna. Wymiana parownika wiąże się z koniecznością ponownego napełnienia czynnikiem chłodniczym. W przypadku całkowitej awarii sprężarki koszty naprawy są wysokie, jednak możliwe jest jej wymienienie i ponowne napełnienie układu czynnikiem, co może przywrócić funkcjonalność urządzenia. Wskazane jest rozważenie kosztów naprawy względem zakupu nowego sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA