logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podstawowy sprzęt do nauki elektroniki: co kupić na start?

sajmon277 04 Mar 2009 22:46 3435 15
  • #1 6237529
    sajmon277
    Poziom 11  
    Witam!

Z góry dziękuję starszym kolegom po fachu za udzielenie odpowiedzi na takie dość banalne pytanie ale naprawde nie mam pojęcia co mi potrzebne a co nie.

Chciałem sie zapytać czego potrzebuje do pracy(nauki) elektroniki w praktyce. Chciałbym zacząć jakieś obwody robić sobie na próbe i nie wiem co jest mi potrzebne, jaka lutownica czy tego typu sprawy... Jestem całkowitym botem jeśli chodzi o te sprawy bo mam w szkole samą teorię i nie mam pojęcia poprostu czego potrzebuję..

Powiem od razu że chodzi mi o dość proste rzeczy bo dopiero zaczynam wiec myśle że będą to jakieś małe obwody. (Chciałbym sie pobawić z Diodami LED, gdyż planuje sobie jakoś podświetlić pokój ciekawie).
  • Pomocny post
    #2 6237565
    tyktyk
    Poziom 24  
    Ocena: 78
    Na początek lutownica transformatorowa szpulka cyny, kalafonia, Może być jakaś płytka uniwersalna, ucinaczki, nożyk, Komplet wkrętaków. Z biegiem prac reszty sam sie domyślisz.
  • Pomocny post
    #3 6242920
    Micoss
    Poziom 17  
    Ocena: 63
    Spraw sobie na początek może jeszcze jakiś zasilacz regulowany oraz miernik jakiś za powiedzmy te 10 zł - na pewno Ci się przyda
  • #4 6244843
    sajmon277
    Poziom 11  
    dzięki wielkie :) już sie wyposażam ;]
  • Pomocny post
    #5 6245231
    antrykot
    Poziom 20  
    Ocena: 27
    Dołożyłbym pęnsete, albo dwie. Wyciąganie paluchami z pudełka rezystorów nawet 0.125W to porażka :)
  • Pomocny post
    #6 6254283
    kazek125
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    jeśli jesteś na kupnie lutownicy transformatorowej, kup tą na groty z drutu miedzianego, na rynku spotkałem lutownice z grotami które trudno dostać. Polecam kupić lutownicę produkowaną w naszym kraju a nie jakiś zagraniczny [czytaj chiński] złom.
  • Pomocny post
    #7 6271259
    NanoFarad
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Jeśli jesteś super początkujący to wystarczy ci:

-kolba lutownicza, taka za 15zł ci wystarczy narazie
    -miernik uniwersalny, np. mastech m830bz
    -zasilacz, wystarczy ci 12V/1A narazie.
    -jakieś obcęgi
    -malutkie śrubokręty(płaskie, krzyżakowe, torx`y)
    -cynę 1mm
    -kalafonie
    -roztwór kalafonii w spirytusie
    -kilka płytek uniwersalnych

I oczywiście elementy elektroniczne:

-tranzystory: bc547, bc557, bd135, bd 140
    -rezytory: kup cały zestaw w hurtowni LISPOL
    -diody led
    -kondensatory(możesz wylutować ze sprzętu rtv)
    -jakieś scalaki: tl071, ne555, lm324
    -potencjometry montażowe: 1Kohm, 4,7Kohm
    -diody prostownicze: 1N4007, 1n4148

Tyle na początek powinno wystarczyć.
  • Pomocny post
    #8 6271321
    Micoss
    Poziom 17  
    Ocena: 63
    Myślę że pierwszym scalakiem na jakim będziesz się bawił jak większość z nas będzie jednak NE555
  • #9 6281885
    MytnikO
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Dołącze się do tematu. Jakie pęsety byście polecili ??
    Bo chyba takie z bazarku z 1 zł to porażka.
  • #10 6283291
    terminux
    Poziom 23  
    Ocena: 168
    Dobrą pęsetę kupisz w sklepie ... medycznym. Niestety, większość tych w sklepach elektronicznych jest bardzo miękka i bardzo szybko wyginają się. W przyszłości zaopatrz się w DOBRĄ pęsetę do elementów SMD, ale na początek nie jest potrzebna.
    Do wyposażenia warsztatu ja dorzuciłbym jeszcze dobrą lampkę - najlepiej na długim ramieniu - dawniej nazywały się lampami kreślarskimi. Unikaj lamp na świetlówki - nowoczesne, mało biorą prądu, ale odbija się to na wzroku. Dobrze byłoby, jakbys biurko/ warsztat ustawił pod oknem zapewniając jak najwięcej światła.
    Do wyposażenia warsztatu ja dorzuciłbym jeszcze przedłużacz z wieloma gniazdami - np. listwę komputerową.
    I oczywiście jakiś pęk przewodów różnokolorowych. Możesz kupić w sklepie elektronicznym taśmę wieloprzewodową płaską i porozrywasz sobie na poszczególne żyły.
  • Pomocny post
    #11 6283582
    rasz
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    -kynar, 2-3 kolory x15zl, wygodniejsze niz szarpanina z drutami w kłebku
    -lupa albo mister handyman czy jak sie to tam zwie, czyli stojak z lupą i dwoma lapkami zakończonymi krokodylkami (allegro 15zl, bazarek od ruskich 10zl)
    -obciągacz izolacji, SZKODA zebów!!!! ja sie dorobiłem slicznej szpary na jedynce za młodu :(
    np http://www.tme.eu/przyrzad-do-sciagania-izolacji-013-60mm2/arts/pl/b01/nb-028.html albo allegro 573880955
    albo najtaniej jak znalazlem w ATV 39zl
    http://sklep.avt.com.pl/p/pl/72101/sciagacz+izolacji+automat+0-13-6mm.html
  • Pomocny post
    #12 6283664
    Bretos
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    rasz napisał:

-obciągacz izolacji, SZKODA zebów!!!! ja sie dorobiłem slicznej szpary na jedynce za młodu :(

Ekhm ekhm ]:>
    Ja do tego celu używam szczypiec.
    Lutownice polecam kolbową najzwyklejszą, transformatorówka krótko trzyma temp. i nie jest antystatyczna.
    Ten stojak, to tzw. "trzecia ręka" Castorama -> 17 zł
    Listwa, bardzo dobry pomysł.
    Ja dorzuciłbym do tej listy jeszcze jakieś trafo, i do tego np. ten kit.
  • Pomocny post
    #13 6284205
    kazek125
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Poczekaj do pierwszego zlecenia, po podjęciu tematu sam stwierdzisz co będziesz potrzebował. Takim sposobem rozszerzysz swój asortyment narzędzi i przyrządów o rzeczy które przydadzą Ci się tak na prawdę.
  • #14 6284245
    kaczor91
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Ja bym dołożył do tego jeszcze plecionkę miedzianą, odsysacz, oraz jakiś sprzęt do rozbiórki. Stare telewozory, magnetowidy i inny sprzęt elektroniczny.
  • #15 6399367
    Janusz zasadzki
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Coby plecionka Koledze dobrze służyła polecam koniecznie precyzyjne, dobre obcinaczki - np Knipex. Są niezastąpione w warsztacie. Przydadzą się do wielu innych czynności przy układach elektronicznych.
  • Pomocny post
    #16 6399853
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Do nauki elektroniki na start rekomendowane jest podstawowe wyposażenie warsztatu, obejmujące lutownicę kolbową (najlepiej transformatorową z grotami miedzianymi, produkcji krajowej), cynę 1 mm, kalafonię oraz roztwór kalafonii w spirytusie. Przydatne będą także uniwersalne płytki prototypowe, ucinaczki, nożyk, komplet śrubokrętów (płaskie, krzyżakowe, torx), pęsety (najlepiej medyczne lub do elementów SMD), obcęgi oraz zasilacz regulowany (np. 12V/1A) i miernik uniwersalny (np. Mastech M830BZ). Do elementów elektronicznych warto zaopatrzyć się w tranzystory (BC547, BC557, BD135, BD140), rezystory (zestaw z hurtowni), diody LED, kondensatory (można odzyskać ze sprzętu RTV), scalaki (NE555, TL071, LM324), potencjometry montażowe (1 kΩ, 4,7 kΩ) oraz diody prostownicze (1N4007, 1N4148). Przydatne są także akcesoria takie jak lupa lub stojak z lupą i "trzecia ręka", obciągacz izolacji, listwa zasilająca, przewody kynar w różnych kolorach oraz dobra lampka warsztatowa. Wskazane jest stopniowe rozbudowywanie zestawu narzędzi i elementów w miarę zdobywania doświadczenia i realizacji kolejnych projektów. Nie jest konieczne na początku stosowanie plecionki miedzianej czy topników specjalistycznych, jeśli nie planuje się pracy z elementami SMD. Polecane są także precyzyjne obcinaczki, np. marki Knipex, które ułatwiają pracę z drobnymi elementami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA