Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Autobus Mercedes 404 - brak ogrzewania/klimatyzacji

wicio_t 05 Mar 2009 17:01 3421 6
  • #1
    wicio_t
    Level 14  
    Witam!

    Jak w temacie, brak reakcji na sterowanie z pulpitu.
    Wiązki przewodów sprawdziłem.
    Wydarłem z autobusu sterownik i okazało się, że taśma łącząca dwie płytki była przerwana oraz w miejscu lutowania taśmy była mocna korozja.
    Wszystko wyczyściłem, taśme dałem nową i dalej to samo. Nie bardzo wiem od czego zacząć, jeśli ktoś miał podobny problem proszę o pomoc.

    Sterownik jest opisany jako:
    GKR 9 140 010 042
  • #2
    edekr
    Level 14  
    Może coś więcej o tym sterowniku, jakąś fotke. W M404 spotkałem się z dwoma różnymi sterownikami od klimy
  • #4
    wicio_t
    Level 14  
    Jeszcze jedno pytanie:
    Jakie napięcia zasilające powinny dochodzić do sterownika i do pulpitu. Nie mam schematu i ciężko coś zrobić.
    Do pulpitu dochodzi jedynie 6V.
    Po podłączeniu sterownika do instalacji włącza się pompka obiegowa wody i chodzi cały czas.

    Może ktoś pomóc?
  • #5
    edekr
    Level 14  
    Przepraszam że nie odpowiadałem. Szczeże mówiąc zdjęcia tych płytek niewiele mi mówią. może zdjęcie panelu asterowniczego. Sprawdz czy klimatyzacja jest konvecty jeżeli tak to mam schematy i moge je podesłać.
  • #7
    mazda323c
    Level 19  
    Wlacze sie do tematu, poradzileś sobie bo mam podobny problem tylko ze u mnie dmuchawy chodza ale dziwnie jak włacze tyl to chodzi przod itd.