logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

hp lj 2300 2300l pytanie do serwisantów błąd 41.3

adam_xx 06 Mar 2009 16:43 2616 8
REKLAMA
  • #1 6244427
    adam_xx
    Poziom 18  
    Ocena: 81
    Witam
    mam hp lj 2300l i po wydrukowaniu kilku stron wyskakuje mi błąd 41.3 "nieznany format papieru" wciśnij menu aby kontynłować i dalej wydrukuje jedną stronę i znowu to samo
    ustawienia drukarki format A4 dla podajnika 2 i 1 ( w szufladzie ustawione A4)
    jeżeli ustawie na "każdy format" drukuje poprawnie z info o formacie

moje pytanie do was na jakiej zasadzie w tej drukarce jest rozczytywany format papieru w szufladzie. Które czujniki, elementy za to są odpowiedzialne
    wymieniłem rolki i separatory nic nie pomogło
    proszę o wskazówki

czy wydrukuje np Mape menu czy coś z kompa taki sam obiaw wiec komp nie jest winny

reset nic nie daje
  • REKLAMA
  • #2 6245015
    servicemen
    Poziom 29  
    Ocena: 123
    Wytarta flaga przejścia papieru ta pod kasetą z tonerem pod metalową klapką.
  • #3 6246955
    adam_xx
    Poziom 18  
    Witam
    czyli mam rozumieć ze ta drukarka rozpoznaje rozmiar papieru po jego długości ,....

ma ktoś może dokładną fotkę nowej takiej flagi będę musiał swoją nadlać trochę
    pozdr
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 6254398
    servicemen
    Poziom 29  
    Ocena: 123
    Nr flagi to RB3-0905 koszt ok 10 zł.
  • REKLAMA
  • #5 6330605
    adam_xx
    Poziom 18  
    A teraz mam inne pytanie też z tą drukarką
    bardzo blado mi drukuje
    toner nowy
    laser wyczyszczony
    co ciekawe na papierze jak zatrzymałem w trakcie drukowania naniesiony toner jest bardzo blado a ten pozostawiony na bębnie jest idealny
    tzn ze obraz z bębna nie jest przenoszony na papier prawidłowo
    rolka transferowa wymieniona nie pomogło
    proszę o pomoc lub wskazówki
  • #6 6330634
    laserjack

Poziom 31  
    Ocena: 64
    W takich przypadkach pomaga wymiana lasera, może lustra już lekko zmatowiały lub jest problem z przeniesieniem napięcia na kartke.
    Konto firmowe:
    Laser Service Jacek Kopa
    93-302 Łódź ul. Czytelnicza 15, Łódź, 93-302 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.jacekkopa.pl
  • #7 6330711
    adam_xx
    Poziom 18  
    myśle ze to ostatnie "problem z przeniesieniem napięcia na kartke"
    jakie układy są za to odpowiedzialne i co mam sprawdzić
    co przenosi na kartkę napięcie w czasie druku
    myslę ze to kwestia połączeń bo na 10 stron kawałek jest na niektórych czytelny bardziej niż reszta
    proszę o wskazówki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 6330942
    laserjack

Poziom 31  
    Ocena: 64
    Za ,,ładowanie,, kartki odpowiedzialny jest wałek transferowy, który dostaje napięcie z płyty zasilacza.
    Konto firmowe:
    Laser Service Jacek Kopa
    93-302 Łódź ul. Czytelnicza 15, Łódź, 93-302 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.jacekkopa.pl
  • #9 6332241
    adam_xx
    Poziom 18  
    witam
    okazało sie że przy składaniu płyty jedno połączenie od wałka ładującego "sprężynka" przesunęło sie i nie łączyło prawidłowo wałka z płytą główna
    serdeczne podziękowania dla laserjack za szybką i skuteczną podpowiedz

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W drukarce HP LaserJet 2300L pojawia się błąd 41.3 "nieznany format papieru" po wydrukowaniu kilku stron, mimo ustawienia formatu A4 w podajnikach. Problem wynika z uszkodzonej lub zużytej flagi przejścia papieru (oznaczonej jako RB3-0905), która odpowiada za wykrywanie długości papieru i rozpoznawanie formatu. Wymiana flagi rozwiązuje problem błędu formatu. Dodatkowo, w przypadku bladych wydruków, mimo nowego tonera i czyszczenia lasera, przyczyną może być niewłaściwe przenoszenie napięcia na papier przez wałek transferowy. Uszkodzenie lub przesunięcie połączenia sprężynki łączącej wałek transferowy z płytą główną powoduje nierównomierne nanoszenie obrazu. Naprawa polega na poprawnym podłączeniu sprężynki, co przywraca prawidłowe działanie drukarki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA