logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Moc wzmacniacza a moc głośnika, jaka może być max różnica?

Tomek331 06 Mar 2009 23:04 3930 14
REKLAMA
  • #1 6246416
    Tomek331
    Poziom 26  
    Ocena: 72
    Witam, do swojego TDA7294 w mostku miałem zamiar kupić Tonsila co ma 120W w RMS, co zmienia kolor pod różnym kątem lecz bardzo okazyjnie dzisiaj dostałem STX GDN-27-450-8-SC a prawdę mówiąc za połówkę 40%. A aby nikt nie pisał, żebym szukał na google to szukałem i znalazłem stare tematy które mówią za TAK i za NIE i na odwrót. Chodzi mi o to, czy będzie bezpiecznie jeżeli do swojej końcówki podłącze tego byka? Ma on w końcu 450W. Chciał bym uzyskać tutaj konkretną odpowiedź od osoby która się zna i wiele mi na ten temat napiszę.
  • REKLAMA
  • #2 6246661
    cdkaz
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Witam.
    Dlaczego miało by być nie bezpiecznie?
    Nie wykorzystasz pełnych możliwości głośnika przy TDA w mostku.
    Musisz być świadomy tego że ogranicza cię wzmacniacz w uzyskaniu maksymalnej głośności i szarżując z sygnałem możesz przesterować wzmacniacz.
  • #3 6246693
    elzibi
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Śmiało - podłączaj, ale mówisz tu o jednym głośniku niskotonowym, a reszta gdzie ? Gdzie szerokopasmowy i wysokotonowy - przecież tak słuchał tego chyba nie będziesz.
  • REKLAMA
  • #4 6247181
    Tomek331
    Poziom 26  
    Ocena: 72
    elzibi napisał:
    Śmiało - podłączaj, ale mówisz tu o jednym głośniku niskotonowym, a reszta gdzie ? Gdzie szerokopasmowy i wysokotonowy - przecież tak słuchał tego chyba nie będziesz.

Z tego będzie subwoofer a nie kolumna głośnikowa.
  • REKLAMA
  • #5 12995049
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 12995084
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 12995544
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 12995662
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    Ten 400W będzie grał nieco głośniej, ale raczej uchem tego nie wychwycisz.
    Wyraźnie wychwycić można różnicę 3 dB między głośnikami.
    Sporo zależy też od parametrów głośników. Ten który przenosi szersze pasmo, będzie głośniejszy.

Pozdrawiam.
  • #9 12995940
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 13019965
    Konrad_M
    Poziom 15  
    Ocena: 64
    Podłączając mocniejszy głośnik do słabszego wzmacniacza z pewnością wzmacniacz nie ucierpi. Jedynie impedancja głośnika nie może być mniejsza niż wzmacniacz może wytrzymać (ale tu nie ma problemu, ponieważ głośnik ma 8 ohm)
    Warto też wspomnieć, żeby nie grać na maksymalnym wysterowaniu bądź na przesterze wzmacniacza. W takiej sytuacji istnieje możliwość uszkodzenia głośnika ponieważ końcówka mocy może podawać wtedy sygnał prostokątny. Ogólnie wzmacniacz do subwoofera powinien mieć troszkę większą moc niż sam subwoofer, wtedy możemy w pełni wykorzystać możliwości głośnika.
  • #11 13052079
    e-elektron
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 7
    DjMapet napisał:
    Wyraźnie wychwycić można różnicę 3 dB między głośnikami.

Wyraźnie to można usłyszeć dopiero 6dB różnicy.

Co do podłączania, to śmiało jak koledzy wyżej radzą możesz to zrobić. Staraj się tylko nie obciążać wzmacniacza ponad jego możliwości.

Pamiętaj, że moc głośnika mówi nam, jaką moc możemy do niego DOSTARCZYĆ a nie jaką pobiera. Dla wzmacniacza nie ma znaczenia czy ma on 100W, 500W czy 1,5kW jeżeli impedancja głośnika nie przekracza minimalnej dopuszczalnej dla wzmacniacza - jest ok.

Staraj się nie łączyć ze sobą 2 różnych głośników bo to za dobrze nie wróży.
  • #12 13052776
    DjMapet
    Poziom 43  
    e-elektron napisał:
    Wyraźnie to można usłyszeć dopiero 6dB różnicy.

Jednak jest jakaś różnica między "usłyszeć" a "wychwycić". "Usłyszeć" może ogół populacji, "wychwycić" jej część.

Pozdrawiam.
  • #13 13055634
    e-elektron
    Użytkownik obserwowany
    Sam strzelasz sobie bramki... ;)

Nigdy nie wychwycisz różnicy tak jak CZĘŚĆ, dopóki jej nie usłyszysz jak OGÓŁ populacji.

Bo jak chcesz ją wychwycić bez słuchania? Na oko? ;)

Odbiegamy od tematu, ale kolega wyraźnie chce coś udowodnić, nie wiem tylko co.
  • #14 13064167
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ja wychwytuję uchem różnicę 3 db. Może dlatego że jestem muzykiem. Ogół populacji już niekoniecznie musi słyszeć to co ja i jej (populacji) część.

Pozdrawiam.
  • #15 13064645
    e-elektron
    Użytkownik obserwowany
    Luz, każdy wie o czym mowa, ale różnica 3dB jest naprawdę niewielka, 6dB daje już odczuwalne zwiększenie głośności np. na imprezie, natomiast 3dB będzie ledwo zauważone przez nielicznych.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy dopasowania mocy wzmacniacza TDA7294 w konfiguracji mostkowej do głośnika Tonsil o mocy 120W RMS oraz głośnika estradowego STX GDN-27-450-8-SC o mocy 450W. Uczestnicy potwierdzają, że podłączenie głośnika o wyższej mocy do słabszego wzmacniacza jest bezpieczne, pod warunkiem, że impedancja głośnika nie jest niższa niż minimalna dopuszczalna dla wzmacniacza (w tym przypadku 8 Ω). Wzmacniacz ogranicza maksymalną głośność i nie wykorzysta pełnej mocy głośnika, a przesterowanie końcówki mocy może uszkodzić głośnik przez sygnał prostokątny. Zaleca się, aby moc wzmacniacza była nieco większa niż moc głośnika, szczególnie w przypadku subwoofera. W dyskusji poruszono także temat różnic w głośności między głośnikami o różnych mocach i skutecznościach, gdzie różnica 3 dB jest ledwo zauważalna, a 6 dB daje wyraźne zwiększenie głośności. Podkreślono, że moc głośnika określa maksymalną moc, jaką można do niego dostarczyć, a nie moc pobieraną. Nie zaleca się łączenia różnych typów głośników w jednym systemie bez odpowiedniego dopasowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA