logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Routery D-Link - problem z nawiązaniem połączenia

builderpb 07 Mar 2009 02:50 1418 2
REKLAMA
  • #1 6246894
    builderpb
    Poziom 10  
    Dzielę dostęp do internetu (kablówka) do 3 kompów za pomocą routera D-Link . 2 kompy są stacjonarne, 1 to laptop. Do ostatniego czasu wszystko pięknie chodziło (a chodzi już jakieś 2 lata). Zakupiłem nowy komputer, zainstalowałem XP SP2, sterowniki i oprócz FireFoxa nic więcej nie instalowałem. Odłączyłem kabel od "starego" kompa i podłączyłem do nowego. I zaczęły się problemy: "to połączenie ma ograniczoną łączność...". Pomyślałem, może wtyczka? Zmieniłem na jednym końcu, zmieniłem na drugim końcu (13m) i ciągle to samo. Podłączam laptopa pod ten sam kabel - to samo !!!. Idę z laptopem do routera, biorę inny kabel (dużo krótszy), tamten 13metrowy odłączam, do tego samego portu podłączam ten krótki i...net śmiga w laptopie. Zmieniam porty w routerze - w laptopie wszystko działa. Pomyślałem, że może sygnał jest za słaby, router się "wypalił" i nie może pracować na taką odległość. Idę do sklepu i kupuję drugi router D-Link (z opcją bezprzewodową), instaluję i...znowu to samo, na wszystkich kompach jest net, tylko nie na tym 13m kablu i nowym komputerze. Podłączam do 13m kabla mój poprzedni komputer i...net działa. Nic z tego nie rozumiem, pomóżcie proszę ! W "starym" kompie mam zintegrowaną kartę Intela, w "nowym" zintegrowaną nVidii, w laptopie Realteka. Na 13m kablu działa tylko Intel - dlaczego ???
    Nadmienię jeszcze, że układ przewodów we wtyczkach sprawdzałem. Zarówno w jednej, jak i drugiej jest dokładnie ten sam (wzorowałem się na kablu fabrycznym z routera)

Przemo
  • REKLAMA
  • #2 6248546
    lukiex
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Porównaj ustawienia obu komputerów. Komunikat, że "to połączenie ma ograniczoną łączność" raczej oznacza niepoprawną konfigurację protokołu TCP/IP. Spróbuj na tym komputerze przypisać IP ręcznie. Więcej pomysłów nie mam ;)

Pozdrawiam
  • #3 6469945
    builderpb
    Poziom 10  
    Witam ponownie. Problem okazał się bardzo trywialny. Leżał jednak w sposobie doprowadzenia przewodów do wtyczek. Jak to jeszcze raz sprawdziłem okazało się, że w jednym lub dwóch miejscach są przewody zamienione. Wiem, że wyżej byłem pewien iż tak nie jest, ale życie zweryfikowało moją pewność. Sugeruje to jednak, iż moja karta Intela ten problem "obeszła", a karta nVidii nie. Ustawiłem przewody jeszcze raz zgodnie z informacjami jakie znalazłem tutaj i sytuacja uległa uzdrowieniu. Sprawa została rozwiązana - wątek zamykam
REKLAMA