logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunkt Nashville SQR48 - Pusty wyświetlacz i problem z odczytem EEPROM

RTVCOM 17 Kwi 2004 13:30 4100 11
REKLAMA
  • #1 598881
    RTVCOM
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam. Dostalem radio samochodowe BLAUPUNKT NASHVILLE SQR48 na procesorze ZC98143CFN, wyswietlacz jest pusty po wlaczeniu radia jesli podlacze radio do komputera przez program Motorola MOTOR705.exe to pisze ze polaczenie z procesorem ma lecz jak daje zczytaj to wskakuje tylko 30 i nic wiecej, jesli dam wczytaj EEprom to wczytuje od 00 do 50 i sie zablokuje. prosze o jakas porade lub wsad do pamieci tego radia. Prosze o szybka odpowiedz, Dziekuje pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 599813
    tsuko
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Hi i send you bin file tested for this model you can't read procesor when is with sec bit but you can write it.

Regards
    Załączniki:
    • BLAUPUNKT NASHVILLE SQR 48.rar (3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 599831
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Tsuko !
    1. On nie wie nawet jaki ma procesor a ty zaraz wysyłasz bin. Poradz mu jak ma go odczytać lepiej.
    2. Na tym forum piszemy po polsku.

A do kolegi. Najpierw zastawnów się co robisz. Czy wiesz jaki procesor chcesz odczytać. I czy napewno wiesz jak się za to zabrać puki jeszcze radio żyje.

SławeK
  • #4 599847
    iNTELL
    Poziom 30  
    Ocena: 45
    Tsugo spoko gość, napisał 5 postów, wszystkie po angielsku i chyba nikomu nie pomogły ;)
  • REKLAMA
  • #5 600417
    tsuko
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    HALLOO I"M TRYING TO HELP NOT TO BOTHER YOU.IF YOU HAVE READED GOOD MY MAILS MAYBE WILL UNDESTAND THIS.AND IN ATTACHMENT IS WRITEN WHAT IS THE PROCESOR AND WHAT IS A CODE FROM BIN.IF YOU WANT TO DECODE THIS RADIO YOU WILL NEED IT.

REGARDS

AND I UNDESTAND A LITTLE POLISH I'M FROM BULGARIA OUR LANGUAGES HAVE A COINCIDE IN LOTS OF WORD'S.
  • #6 601933
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1322
    Nashville is dificult radio to decode and if you don't know how to do then radio will be death. I repair 2 radio sqr88 and sqr48 and dump is not engouht. In Poland one man made algorytm do calculate code from dump and it was take him 3 weeks.
  • #7 602163
    RTVCOM
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Dzieki. Radio juz oddalem do odkodowania do fachowca, dzieki za podpowiedzi wszystkim temat uznaje za zamkniety.
  • REKLAMA
  • #8 602178
    bol123
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    Widzę że na tym forum to sporo przechwałek typu wiem ale nie powiem .Przecież każdy z was kiedyś zaczynał stawiać pierwsze kroki w tej dziedzinie i nie należy się z kogoś naśmiewać że nie wie jaki to procek i czym go czytac lub zapisać . Trzeba poprostu podpowiedzieć że jest to motorolka 68HC11E9 i to już coś gościowi powie , a odczytać najlepiej za pomocą programu MOT411 lub 411S i to wszystko . Jeśli kolega RTVCOM będzie potrzebował pomocy to zapraszam na priva djbolo1(_at_)wp.pl
  • #9 602206
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Wybacz mi szczerość ale jak tutaj radzic komuś kto podpina bezmyślnie i dziwi się czemyu to nie chodzi.
    A E9 niejednemu zaszła za skórę. Mam nadzieję że przeżyła podanie 5V na port i 10V na drugi podczas podpinania jej jako 705. A przecież wszystko już było na tym forum. Wystarczyło zerknąć do CARBASE , tam wszytko jest i też było na tym forum.
    Cóż, ta zabawa wymaga podstaw, umiejętności logicznego myślenia i sporej systematyczności a nie podpinania na głupa wszystkiego!

SławeK

PS. Mam nadzieję że Świdnica nie będzie Ci wymieniać procka z tego powodu.
  • #10 602462
    djlj24
    Spec od car audio
    E9? A ja mam, że A8 i ETL też ją tak potraktował. Ciekawe jak się gość zdziwi jak nie zobaczy komunikacji i radio będzie miało tylko podświetlenie.
    Już paru takich nowicjuszy uśmierciło fajne radia (Bremeny, Nashville, Woodstocki, Toronto i Koln RCM40) przez szybką akcję. A czasem radia zostały dobite przez cwaniaczków. Fakt, wpadka może się zdarzyć każdemu.
  • #11 602650
    bol123
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    Zgadzam się z tobą djlj24 ale są dwa identyczne radia o tej samej nazwie , a różnica polega na kwarcu przy A8 jest 8Mhz a przy E9 jest 4Mhz . Przerabiałem te motki są upierdliwe ale trzeba być wytrwałym i nie poddawać się pierwsze takie radio skopałem i myślę że to nie wstyd się przyznać jak sie zaczynało to trzeba było coś skopać dla nauki prawda :roll:
  • #12 602778
    djlj24
    Spec od car audio
    A ja bym je teraz postawił. Nashville nie było robione na 8MHz. Stawiałem już takie co elektrodowcy nie mogli (niektórzy moga potwierdzić). A warto bo to nie kaszanka jak sony.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy radia samochodowego Blaupunkt Nashville SQR48 z procesorem Motorola ZC98143CFN, którego wyświetlacz pozostaje pusty po włączeniu. Próba odczytu pamięci EEPROM za pomocą programu Motorola MOTOR705.exe kończy się zablokowaniem po odczytaniu części danych. Dyskusja wskazuje, że odczyt i dekodowanie tego modelu jest trudne, wymaga specjalistycznej wiedzy i odpowiednich narzędzi, takich jak programy MOT411 lub 411S, oraz znajomości procesora Motorola 68HC11E9. Użytkownicy ostrzegają przed nieumiejętnym podłączaniem i odczytem, które może uszkodzić radio. W Polsce opracowano algorytm do obliczania kodu z dumpu EEPROM, co zajmuje nawet kilka tygodni. Ostatecznie radio zostało oddane do fachowca zajmującego się odkodowaniem. Wskazano również, że modele Nashville mogą różnić się kwarcem (4 MHz lub 8 MHz) i że niektóre wersje są szczególnie trudne do naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA