logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować sterowanie CD bez komputera? Szukam schematu z Praktycznego Elektronika

polek81 17 Kwi 2004 20:43 1065 6
REKLAMA
  • #1 599469
    polek81
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam! Załączam Plik (*.pdf). Jest to dokładna instrukcja jak obsługiwać te ustrojstwa. :) Jeśli ktoś wie jak to rozgryźć... próbowałem juz w asemblerze i nijak niemoge nawet otworzyć tacki :P . Najlepiej gdyby ktoś miał jakiś schemacik do obsługi CD bez użycia komputera. PODOBNO JEST W KTÓRYMŚ "Praktycznym Elektroniku" lub "Elektronice Praktycznej" . Proszę o pomoc!! Dziękuję z góry!
    Załączniki:
    • ATAPI_d1410r3b.pdf (1.69 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 600129
    BST
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Czołęm masz na myśli ten materiał poniżej?
    Jest to opis sterowania CD-Romem bez kompa, ale CD-ROM musi mieć dodatkowy włącznik play na froncie, a niestety starsze tego nie mają.....
    Załączniki:
    • Recyclin napędu CD.pdf (521.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 600141
    polek81
    Poziom 10  
    Witam! Właściwie chodzi mi o sterowanie bez użycia przycisków... bez uzycia kompa , tylko sygnalami przez IDE (np. za pomocą PIC'a) Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #4 605961
    polek81
    Poziom 10  
    Hej! Czy ktos wogole to czytał ?? :)
  • #5 606168
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    polek81 napisał:
    Hej! Czy ktos wogole to czytał ?? :)
    A czy ktoś korzystał z przycisku Szukaj?
  • REKLAMA
  • #6 607387
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    ..... to tak w ramach żartu i rozładowania sytuacji
    http://debian.black.pl/linux/cd.jpg
  • #7 610095
    polek81
    Poziom 10  
    :wink: to było dobre! Apropos tego o co sam pytałem, to już rozgryzłem rozkazy pakietowe Atapi :) Jakby co to proszę pytać. Dzięki!!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy sterowania napędem CD bez użycia komputera, z wykorzystaniem sygnałów przesyłanych przez interfejs IDE, np. za pomocą mikrokontrolera PIC. Poszukiwany jest schemat lub instrukcja, najlepiej z czasopism "Praktyczna Elektronika" lub "Elektronika Praktyczna". Wskazano, że niektóre napędy CD-ROM umożliwiają sterowanie bezpośrednio przyciskiem Play na froncie, jednak starsze modele tego nie posiadają. Autor potwierdził, że rozgryzł komendy pakietowe ATAPI, co pozwala na sterowanie napędem bez komputera. W dyskusji pojawiła się sugestia korzystania z funkcji wyszukiwania w archiwach czasopism oraz humorystyczny link obrazujący temat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA