logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak złożyć układ J41 Fuzz do gitary, gdy elementy nie pasują do instrukcji?

baranekxd 10 Mar 2009 17:12 2553 10
REKLAMA
  • #1 6262790
    baranekxd
    Poziom 10  
    Witam jestem tutaj nowym użytkownikiem i potrzebuję pomocy. Jeżeli temat umieściłem w niewłaściwym miejscu proszę go nie usuwać.

Problem dotyczy układu J41 Fuzz do gitary. Nie znam się na elektronice a chciałem posiadać tanim kosztem Fuzza. Przez telefon powiedziano mi iż montaż takiego układu jest bardzo prosty ponieważ wszystko jest oznaczone w instrukcji tak jak w opisie. Niestety albo ja nie rozumiem tych oznaczeń albo oznaczenie z instrukcji nie są takie same jak na elementach tego układu. Wygląda to mniej więcej takAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany natomiast schemat takAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Natomiast to co dostałem wygląda jeszcze inaczej a zawarte w paczce elementy zupełnie do tych opisów nie pasują. Proszę o pomoc. Mój numer gadu gadu 12844318
  • REKLAMA
  • #2 6262844
    Pawcio89
    Poziom 20  
    Ocena: 24
    A w paczce którą dostałeś nie masz żadnego opisu lub schematu? Jak tak to nim się kieruj. Jak sobie nie poradzisz to wrzuć zdjęcia wszystkiego.
  • #3 6263133
    baranekxd
    Poziom 10  
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany -> Płytka drukowana J-41 Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany -> 3 rezystory z paskami Brązowy, Czarny, Pomarańczowy, Złoty Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany ->3 kondensatory 100V 2.2uF Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany ->kondensator 25V 22uF Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany -> mam 3 takie żółte kosteczki na jednej napisane jest 474J63 na drugiej 473J63 a na trzeciej 3n9K100. Jest także jeszcze jedna niebieska bez żadnych oznaczeń Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany -> ostatni kondensator 25V 100uF Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany rezystory
    pierwsze 2 od góry złoty, zielony, czarny i brązowy. Kolejne 2 brązowy, czarny, czerwony, złoty. Kolejny czerwony, 2 brązowe i złoty. 2 diody podpisane PH4148. Rezystor żółty, brązowy, czerwony, złoty. Następny czarny, szary, czerwony i złoty. Kolejny większy złoty, czerwony, biały, brązowy. Ostatni rezystor ma paski złoty, brązowy i 2 pomarańczowe. Zostały 2 kondensatorki jeden mający napisane tylko 33 a drugi 221.

niestety linki do schematów nie działają,
  • REKLAMA
  • #4 6266225
    baranekxd
    Poziom 10  
    Mniej więcej udało mi się polutować prawie wszystko. Pytanie kolejne brzmi. Czy biały pasek na Kondensatorze z napisanym 0 oznacza że ma być podłączony do "-" i czy ktoś może mi powiedzieć który kondensator z tych dwóch (1 z napisem 33 a drugi 221) pasuje do którego opisu??
    220pF
    22-27nF
    27-30pF
    został mi także trzeci kondensatorek bez jakiegokolwiek opisu :/ Proszę pomóżcie
    a właśnie byłbym zapomniał. Zostały mi także diody D1 i D2 ze spisu. Problem polega na tym że nie wiem którą w co wlutować 9i jak?? obydwie opisane są PH4148 a na płytce obok siebie znajdują się strzałki D1 -> i D2 <- i nie wiem w którą stronę je przylutować :/
  • Pomocny post
    #5 6267957
    Pawcio89
    Poziom 20  
    Ocena: 24
    Jeśli chodzi o kondensatory ceramiczne to jeśli pisze na nim 33 to znaczy że jego pojemność to 33pF natomiast jeżeli pisze na nim 221 to oznacza że jego pojemność wynosi 220pF.
    Jeśli chodzi o diody to na ich obudowie jest pasek który oznacza katodę diody. Tak samo jest na schemacie montażowym, na symbolu diody, kreska na symbolu oznacza katodę diody.
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Co do diod to ten rysunak powinien wszystko wyjaśnić.
  • #6 6270322
    baranekxd
    Poziom 10  
    Wszystko wczoraj poskładałem według opisu. Znajomy który naprawia różne sprzęty powiedział że nie ma prawa działać ten Fuzz ale nie powiedział mi dlaczego. Działał od przez chwile gdzieś przez kilka sekund ale puściłem kabelki którymi dotykałem końcówki jack. Możesz mi powiedzieć dlaczego może nie działać?? Powtarzam wszystko jest przylutowane jak należy.
  • REKLAMA
  • #7 6836662
    pawel-bernatek
    Poziom 2  
    JABEL MA BŁĄD NA SCHEMACIE ZAMIEŃ KABLE NA ,,IN,,
  • #8 7500102
    Murser
    Poziom 2  
    Witam,
    Mam problem z tym efektem, gdyż wszystko podłączyłem ,a wzmacniacz milczy.
    myślę że problem leży w włączniku albo w gniazdach. Prosze o odpowiedz jak to ma być wszystko podłączone.

E: wie ktoś jak to podłączyć aby było poprawnie??
  • REKLAMA
  • #9 7545214
    tomsoad
    Poziom 10  
    Witam, też kupiłem tą płytke. Rezystory wltowałem, wartości dostarczonych kondensatorów nie zgadzają się z dołączonym opisem. Pisze że powynny być 3x 2,2uF/25V, a są dołączone tak jak u kolegi: 2,2uF/100V. W każdym bądź razie przed chwilą zlutowałem układ, podłączyłem Z UWAGĄ NA TO ŻE NALEŻY ZAMIENIĆ KABELKI NA "IN" i wszystko działa bardzo dobrze, naprawde dobry FUZZ :)
  • #10 7554402
    Murser
    Poziom 2  
    Ja tam kondesatory dostałem też inne ale nie zwróciłem uwagi na jego napięcie.

Piszecie że należy zmienić kabelki na IN. tylko jak? Napiszcie jaśniej.
  • #11 7554576
    tomsoad
    Poziom 10  
    Jaśniej? No zamienić kabelki na "IN". Na wejściu oznaczonym "IN" jest odwrotnie podane - zamiast plusa - minus i zamiast minusa jest plus.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z montażem układu J41 Fuzz do gitary, gdzie elementy dostarczone w zestawie nie odpowiadają oznaczeniom w instrukcji i schemacie. Użytkownik zgłasza trudności z identyfikacją kondensatorów i diod oraz ich prawidłowym podłączeniem, zwłaszcza kierunkiem diod PH4148 i oznaczeniami pojemności kondensatorów ceramicznych (np. 33 = 33pF, 221 = 220pF). Wskazano, że na schemacie JABEL jest błąd dotyczący podłączenia kabli na wejściu "IN" – należy zamienić miejscami przewody plus i minus. Kondensatory o innych napięciach (np. 2,2uF/100V zamiast 2,2uF/25V) nie wpływają negatywnie na działanie układu. Po poprawnym podłączeniu i zamianie kabli na wejściu układ działa poprawnie, mimo początkowych wątpliwości co do jego funkcjonowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA