logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brzęczenie zamiast dźwięku gitary po złożeniu kitu Jabel Fuzz (J-41)

Dj kici 23 Gru 2007 18:15 2789 9
REKLAMA
  • #1 4617538
    Dj kici
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Wszystko ładnie zlutowałem kabelki podłączyłem według instrukcji. Problem polega na tym, że po podłączeniu gitary słysze tylko brzęczenie, a gitary nic. Jak dotykam strun gitary to brzęczenie się zgłaśnia. Co robić!? Męczyłem się nad tym chyba z 4 godz! Połączenia sprawdziłem 5-krotnie i wszystko dobrze podłączyłem.
  • REKLAMA
  • #2 4617547
    BolzZ
    Poziom 26  
    Ocena: 67
    Moze pomyliles przewod sygnalu i masy na wejsciu ukladu. Wrzuc tu schemat, i najlepije fotki w wysokiej rozdzielczosci Twojego ukladu, bo na pewno cos pomyliles...
  • #3 4617906
    Dj kici
    Poziom 12  
    Dam plik PDF:
    Załączniki:
    • J-041.pdf (335.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 4618154
    BolzZ
    Poziom 26  
    No uklad jest taki prosty, ze dzialac musi. Jestem na 99% pewien, ze na ktoryms etapie pomylily Ci sie zyly sygnalu i masy, jesli masz oscyloskop, to wrzuc jakis sinus na wejscie i po kolei sprawdzaj gdzie jest, gdzie sie przesterowuje , a gdzie znika...(nozka 3. scalaka, nozka 1., nozka 5., nozka 7.) jak nie masz, to zrob to samo, ale wykorzystaj wzmacniacz zamiast oscyloskopu. ( a jak chcesz kupic, to niedrogo rozstane sie z moim staruszkiem st-509 :D ;) )
  • REKLAMA
  • #5 4622399
    Dj kici
    Poziom 12  
    Mam pytanie:

Czy moge zepsuć przetwornjiki gitarowe jeśli zrobie coś nie tak z tym fuzzem? Bo moja mama panikuje żebym nie podłączał bo sie zepsuje gitara a była dość droga...
  • Pomocny post
    #6 4622447
    BolzZ
    Poziom 26  
    hehe, jesli nie zasilisz tego bezposrednio z sieci, to na pewno nie, nawet jesli cos zle poskladales i poplynie zasilanie na wejscie. Jakby poszlo na cewki 220 czy 230V to mysle ze tez nic by im nie bylo, gorzej mogloby byc z Toba. ;) Uspokoj mame i przekaz jej wesolych Świąt ;)
  • REKLAMA
  • #8 4629395
    BolzZ
    Poziom 26  
    Ja mysle, ze powinienes zasilic to z trafka okolo 2x20V 150VA zeby wycisnac 68W przy 4 ohmach. Nie wiem czemu tam jest napisane 18dc w gdg skoro w nocie napisane jest +/-28V.
  • #9 4639776
    Dj kici
    Poziom 12  
    Hm na trafach to się nie specjalnie znam. Chodziło mi raczej o gotowy zasilacz który można by było w sklepie kupić.
  • #10 4644433
    BolzZ
    Poziom 26  
    Nie ma takiej potrzeby w tym przypadku, wystarczy odpowiedni transformator, mostek graetza i dwa albo cztery kondensatory 4700uF. W wolnej chwili rozrysuje i opisze, ale powinienes znalezc to, czego potrzenujesz wpisując w wyszukiwarce "zasilacz symetryczny".

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po zlutowaniu i podłączeniu kitu Jabel Fuzz (J-41) do gitary pojawia się problem brzęczenia zamiast dźwięku. Brzęczenie nasila się przy dotykaniu strun, co sugeruje błędne podłączenie przewodów sygnału i masy. Zaleca się dokładne sprawdzenie połączeń, zwłaszcza na wejściu układu, oraz weryfikację sygnału na poszczególnych nóżkach scalaka (3, 1, 5, 7) za pomocą oscyloskopu lub wzmacniacza. Obawy dotyczące uszkodzenia przetworników gitarowych są nieuzasadnione, jeśli zasilanie układu nie jest podłączone bezpośrednio do sieci. W dalszej części dyskusji pojawiły się pytania o zasilanie wzmacniacza gitarowego na układzie LM3886 68W, gdzie rekomendowano transformator około 2x20V 150VA oraz zasilacz symetryczny z mostkiem Graetza i kondensatorami filtrującymi 4700uF.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA