logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz własnej roboty. Mogę podłączyć do sieci?

fiskusmati 10 Mar 2009 22:12 2070 10
REKLAMA
  • #1 6264759
    fiskusmati
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 25
    Witam

Zrobiłem zasilacz na potrzeby firmy iTTv. Dali mi 5 zasilaczy 200mA 8V oraz jeden 100ma 12V. Wszystko trzeba było rozkręcić, powyjmować transformatory i płytki drukowane z diodami prostowniczymi i kondensatorem. Te 5 zasilaczy po 200mA to typowa chinszczyzna, wszystko ledwo co sie trzymało, luty były zimne, kondensatory wgniecione, na płytce były ucinane przewody i lutowane z 2 strony, Doprowadzenie zasilania 230V do trafo zrobione cienkimi przewodami głośnikowymi. Totalna masakra, poprawiłem luty i przewody wszystko przymocowałem od wewnątrz do obudowy która była bardzo mała (do tej pory sie dziwie jak to sie tam mieści).

Było mocno ściskane żeby sie zmieściło. W środku dałem bezpieczniki 200mA i 100mA. Wszystkie przewody wyprowadziłem z obudowy a do obudowy wchodzi 230V do którego podłączone są wszystkie trafo.

Miałem przeżycia z siecią, dlatego wole sie zapytać. Zmierzyłem na wszelki wypadek, czy nie ma zwarcia na przewodach które mam podłączyć do sieci - nie ma, ale jest opór ok 520 Ω i czy mogę to podłączać do sieci?

Pozdrawiam, [poprawiłem błedy ortograficzne]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6264855
    KenWood
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Sprawdź Rezystancję na wtórnym, powinna być mniejsza od R(pierwotnej). Potem możesz podłączyć i ostrożnie sprawdzić miernikiem napięcie na wyjściu.
  • REKLAMA
  • #3 6264884
    fiskusmati
    Użytkownik obserwowany
    Na wtórnym 820 :-(
  • Pomocny post
    #4 6264928
    KenWood
    Poziom 14  
    Sprawdź dokładnie, wtórne będą miały na pewno drut o większym przekroju od pierwotnego, i pamiętaj to wyprowadzeń podczas pomiaru nie może być nic podłączone.
  • #5 6264939
    fiskusmati
    Użytkownik obserwowany
    Być może moj miernik jest zepsuty. CHociaz rezystory pokazuje dobrze.
  • Pomocny post
    #6 6264955
    KenWood
    Poziom 14  
    może spróbuj dać mały prąd zmienny na wtórne, kilka voltów o małym natężeniu prądu(nie większy niż prąd dopuszczalny trafka), i sprawdź napięcie na pierwotnym, potem będziesz mógł obliczyć jakie będzie napięcie prawidłowe.
  • REKLAMA
  • #7 6264974
    fiskusmati
    Użytkownik obserwowany
    Ale to nie jest sam trafo, po drodze jest mostek Gretza kondensator elektorlit.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 6265003
    KenWood
    Poziom 14  
    Musisz dokonać pomiaru bez podłączonych jakichkolwiek innych rzeczy. Przewody z wyjścia czyli wtórnego muszą być odłączone, postaraj sie odłączyć przynajmniej jeden i sprawdź.
  • #9 6265045
    fiskusmati
    Użytkownik obserwowany

Może napisz jak sie zabezpieczyc w razie gdyby coś było nie tak. Bezpieczniki pomiedzy 230V a zasilaczem?
  • Pomocny post
    #10 6265097
    KenWood
    Poziom 14  
    podłącz w ten sposób:

pamiętaj bez obciążenia.

Szkoda ze nie mżesz testować pokolei...
  • #11 6265140
    fiskusmati
    Użytkownik obserwowany
    Ok, jutro podłacze bezpiecznik. Jak do konca tygodnia nie odpisze to znaczy że zostałem porażony prądem :-)

A tak na serio, to nie moge testowac pokolei bo to juz mocno scisnięte i obane termoglutem.

Podsumowanie tematu

✨ Wykonano własny zasilacz z pięciu chińskich zasilaczy 200mA 8V oraz jednego 100mA 12V, zdemontowano transformatory, mostki prostownicze i kondensatory elektrolityczne, a następnie poprawiono lutowania i przewody zasilające 230V. Wewnątrz obudowy umieszczono bezpieczniki 200mA i 100mA. Przed podłączeniem do sieci zmierzono brak zwarć na przewodach. Zalecano pomiar rezystancji uzwojeń wtórnych i pierwotnych transformatorów bez podłączonych elementów, aby uniknąć błędnych odczytów. Sugerowano testowanie napięcia na wyjściu zasilacza bez obciążenia oraz stosowanie bezpieczników między siecią 230V a zasilaczem dla ochrony. Ze względu na mocne upakowanie i użycie termoglutów, testowanie etapowe jest utrudnione.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA