logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp 70CS-05S świeci na zielono i widać tylko linie powrót

Tomotron 18 Kwi 2004 15:20 1789 14
REKLAMA
  • #1 600410
    Tomotron
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Kondenstatorki po wtórnej wymienione, napięcia ok, brak przebiegów dochodzących do płytki kineskopu (RGB), fonia jest. Na kineskopie widać linie powrotów. Może ktoś się spotkał z taką usterką? i jest w stanie coś zasugerować, koncepcja mi się juz skończyła. Pozdr. Tomek
  • REKLAMA
  • #2 600519
    tomcio
    Poziom 26  
    Ocena: 82
    Jakie napięcie panuje na katodach ?
    Czy masz wyjście ze scalaka ?
  • #3 600565
    Tomotron
    Poziom 13  
    Napięcia na katodach mam 136V, 136, i 78V (nie chce mi się sprawdzać, od których kolorów) domyślam się ze 78V to katoda G. I właśnie nie mam wyjścia ze scalaka występują tam przebieg raczej szpila o napięciu 3V na wszystkich wyjściach RGB (mierzone oscyloskopem) ogólnie brak tam prawidłowego przebiegu.
  • REKLAMA
  • #4 600671
    jez
    Poziom 31  
    Ocena: 42
    witam
    tobie nie chce sie nic sprawdzac ,a mi nie chce sie nic pisac , -- troszke wlasnej incjatywy a nie czekac na gotowca
  • #5 601493
    Tomotron
    Poziom 13  
    Nie tyle ze mi się nic nie chce sprawdzać (jak nie dochodzi sygnał do kinola to chyba mało istotne są napięcia na katodach i w dodatku na których - odpiąłem katody, kinol nie świeci, jest czarny więc kinol jest ok.) i nie czekam na gotowca, ale telewizorek jest w całości w smd, a to utrudnia diagnozę i jakiekolwiek pomiary, a wymiana układu nie jest taka prosta, i żeby chociaż być w 95% pewnym że układzik jest uszkodzony. Co można jeszcze pomierzyć na TDA 8375 żeby się upewnić, że on jest winowajcą? Jak pisałem napięcia na układziku są ok (8V) przebiegi na Hout - ok, video out - też wydaje się ok. Wszystko by wskazywało na uszkodzenie TDA8375, ale może ktoś z nim "walczył" i podsunie kilka pomysłów na upewnienie się, co do uszkodzenia, a kosztuje on nie mało... Pozdrawiam, Tomek
  • REKLAMA
  • #6 601673
    DAREK2004
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    przelutuj dobrze płytę kineskopu, najlepiej z obu stron
  • #7 601958
    Tomotron
    Poziom 13  
    Wielkie dzięki - jak ręką odjął wszystko działa super (tylko czemu brak było przebiegów dochodzących do płytki kinola?). Problem tylko jak przestroić fonie na 6.5Mhz - gdzieś widziałem receptę chyba w którymś z serwisów elektroniki...
  • #8 602074
    KRZYSZTOFIX
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Najlepiej wstawic płytke RYMI to chyba najprostsze rozwiązanie na przestrojenie fonii.
  • #9 602099
    Tomotron
    Poziom 13  
    No wiec tak... problemów ciąg dalszy. Nie mogę przestroić tego sharpa, szukałem na forum i znalazłem że trzeba podpiąć wyjście z fonni równoległej (mam RYMI i MJMa) do nogi 58 układu MSP3400, u mnie ta noga podciągnięta jest do masy :?.Odpiłem nogę i podpiąłem do rymi i jest wielka cisza... jak podepnę z powrotem do masy mam szum. Pomylić nóg nie mogłem, albo ja czegoś nie rozumiem, albo to nie jest ta noga. Kurcze mam już dosyć tego TV, proszę o łopatologiczne wytłumaczenie co robię nie tak. Pozdrawiam Tomek
  • REKLAMA
  • #10 602286
    Tomek Włodarczyk
    Serwisant RTV
    Ocena: 331
    Napisz w jakiej obudowie jest MSP3400 to odpisze gdzie podłączyć -dotyczy to fonii równoległej.
    Natomiast jeśli chodzi o Rymi to przeczytaj dokładnie instrukcje montażu - tam jest wszystko.
  • #11 602438
    Tomotron
    Poziom 13  
    obudowa to PLCC68, wyjście z "rymi" podpiąłem do nogi 28,(tak wydedukowałem ze schematu) ale jakość fonii jest czymś zakłócona (trzaski) MJM-a całkiem nie działa tylko szum...
  • #12 602509
    Tomek Włodarczyk
    Serwisant RTV
    Ocena: 331
    Fonię MJM , jeśli masz dobrze wszystko podłączone (tzn. odpowiednie zasilanie , IN - z IF ) to OUT podłącz na 25 pin MSP ( osobiście polecam , sprawdzałem chodzi bardzo dobrze).
    Jeśli chodzi o Rymi to IN z IF tunera , OUT przez C ( jest dołączone w zestawie) na wyjście filtra SAW i zestrajasz rozginając filtry (polecam jeszcze raz lekturę instrukcji montażu).Uwaga na masy-muszą być tak jak w instrukcji-WAŻNE.
    Moim zdaniem montaż Rymi wcale nie jest taki łatwy, ale wybór należy do ciebie.
    Pozdrowienia Tomek.
  • #13 602542
    Tomotron
    Poziom 13  
    Bardzo Dziękuje - jutro będę się bawił (na dziś mam dosyć) i dam znak jak poszło. Mam tylko malutkie pytanie czy filtr SAW to ten, na którym jest napisane 5.5 Mhz (żółty z trzema nogami)

No i nie wytrzymałem musiałem zobaczyć czy będzie fonia, podłączyłem MJM-a i mam super fonie, bez trzasków i innych efektów (wcześniej też podłączałem do pinu 25 ale nic nie działało :? - chyba mam zły dzień dzisiaj jakoś nic się nie klei)
  • #14 602596
    KB
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    Nie.Ten żółty z trzema nogami to filtr ceramiczny.
    SAW to filtr z falą powierzchniową (najczęściej w metalowej obudowie z czterema nogami.Tak mi się wydaje.
    Pozdrawiam.
  • #15 602611
    Tomotron
    Poziom 13  
    Dzięki za info teraz wiem co to jest SAW

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Sharp 70CS-05S pojawił się problem z wyświetlaniem – kineskop świeci na zielono i widoczne są tylko linie powrotu. Wymieniono kondensatory po wtórnej stronie, napięcia są prawidłowe, jednak brak jest prawidłowych przebiegów RGB dochodzących do płytki kineskopu, mimo obecności fonii. Pomiar napięć na katodach wykazał wartości około 136V i 78V, a na wyjściach układu TDA8375 pojawiały się jedynie impulsy o napięciu około 3V, bez prawidłowego sygnału RGB. Po sugestii przelutowania płyty kineskopu z obu stron problem zniknął i obraz wrócił do normy, choć pojawiły się trudności z przestrojeniem fonii na 6,5 MHz. Dyskusja dotyczyła również podłączenia modułów fonii równoległej RYMI i MJM do układu MSP3400 (obudowa PLCC68), gdzie poprawne podłączenie i konfiguracja filtrów SAW oraz mas były kluczowe dla uzyskania czystej fonii bez trzasków. Wskazano, że filtr SAW to element z falą powierzchniową, zwykle w metalowej obudowie z czterema nóżkami, różniący się od filtru ceramicznego. Ostatecznie podłączenie MJM do pinu 25 MSP3400 dało dobrą jakość dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA