Amisie wstawiali do większej obudowy klawiatura zewnętrzna i porządny zasilacz. dysk napęd cd i stacja dysków HD. Poczytaj sobie co z tym sprzętem wyprawiali, ale lepszym do modyfikacji modelem była 1200
Źródło oprogramowania amigowego
http://aminet.net/ I stronka o amisi 600 i robiona na niej http://qkizmonster.webpark.pl/ Wykaż większą inicjatywę i sam poszukaj i poczytaj coś ciekawego na ten temat
W skrócie - program do grafiki multimedialnej - swego czasu najlepszy na rynku komputerowym (ogólnym).
P.s.
Pierwsze prywatne stacje TV w Polsce też robiły wstawki projektowane w Scali na Amigach .
Jak już pisali przedmówcy - wbrew pozorom w necie jest sporo o "Amisi" i programach do niej.
P.s.
Też mam "zachomikowaną" "amisię" - choć wcześniejszy model (500-tka) i powoli przymierzam się do jej reaktywacji....
Panowi znalazłem klona AmigaOS którego da się uruchomić na x86 po pracy sobie ściągnę i uruchomi na laptopie zobaczę co tam ciekawego zmajstrowali aż się łezka kręci w oku, a oto link http://www.vmwaros.org/
Co powiecie o karcie lan na pcima. Jaki program do obsługi sieci i jaka jest przeglądarka internetowa na amige.
docelowo chciałem wlan, ale chyba to nie pójdzie.
Amiga Os 4.0 na jakim sprzecie to pojdzie ?
Bo mam plyte z P-II 450 Mhz 256 MB ramu i byl na tym WinXP, mam wszystkie sterowniki do WinXP, ale nie wiem jak bedzie z Amiga.
Wogole co pobrac z podanej stronki, system ma 307 MB i jak to wypalic na plytke, jak zainstalowac?
Kolego używasz Linux i nie wiesz jak wypalić obraz płyty?
Po pierwsze AmigaOS4 wymaga procesora PPC, a te klon do, którego podałem link pójdzie na procesorze architektury x86.
Natomiast wymagań nie wiem poszukaj na tej stronce co podałem.
Tutaj masz jak podłączyć Amisie do sieci.
Na dole artykułu cała lista polecanych kart sieciowych.
Na przyszłość wykaż więcej inicjatywy ze swojej strony bo mi znalezienie tego artykułu w Googlach zajęło mniej niż minute.
SCALA była nawet na A500 więc na A600 powinna również chodzić chociaż prędkość nie będzie zabójcza (najwyżej zabójczo wolna).
Sama A600 bez rozszerzeń dysku i jakiejś karty TURBO nadawała się w zasadzie jako maszynka do gier i do pisania.
Wiele interesującego oprogramowania działało na niej, ale niestety nie powalały prędkością w porównaniu do A1200 nawet bez rozszerzeń.
Poprawiłem TONI_2003
Scala MM300 była na płycie CD Cover dodawanej do Magazynu Amiga w pełnej wersji.
Służy do robienia plansz prezentacji itp..
Wykorzystywana przez:
UPC i do niedawna przez Polsat teraz nie wiem (parę razy pokazał się OS).
Działała na A500, A600.
Wskazane dołożenie RAM-u no i CD ROM , HD.
Panowie Amigę do dziś używam i jestem zadowolony czasem i na tym forum zabieram głos z Amigi.
Drogi kolego MISCOALA OS4 plus sprzęt kosztuje trochę ponad 1500zł plus dyski i takie tam, a wiec zabawa jest dość droga.
Po przejęciu produkcji procesorów PPC przez IBM i wstawieniu ich do konsol PSX3, XBOX360 i WIFI Segi i zabrakło tych procesorów dla firmy Apple, która to przeszła na procesory Intela i jest to dość znana sprawa.
Jedna mało kto wie, że firma Apple wykupiła fabrykę procesorów PPC i część licencji.
Obecnie opracowują własny procesor , a na razie ma być stosowany w Ipod i innych mobilnych produktach .
Jednak gdy skończy się umowa z Intelem mają jej nie przedłużyć i zastosować swoje produkty w komputerach.
Dlatego Intel zaczął wykonywać trochę nerwowych ruchów ze swoimi produktami z wypuszczeniem wadliwego produktu włącznie.
Zresztą ostatni dość głośno o tym.
Procesory PPC pracują znacznie lepiej w watkach wielozadaniowych od procesorów Intela na jednym rdzeniu posiadają mechanizm liczb wektorowych słabo jeszcze rozwinięty jednak o wielkim potencjale.
Muszę przyznać, że procesory z rodziny X86 wielordzeniowe pozwalają systemowi na działanie wielowątkowe to jednak ekipa MS ma tu sporo jeszcze do zrobienia.
Emulatory Amigi na PC emulują z powodzeniem procesory Motorolli 680XX i karty graficzne.
Ogrom oprogramowania jaki istnieje daje nam nostalgiczną zabawkę, która może przynieść wiele radości.
Takie tytuły jak THE Settlers czy Wormsy podobne Lemingi czy Diuna I ,II powstały najpierw na Amigę.
Taka stara gierka Prehistoryk mieściła się na dyskietce 880KB potem powstała na PC i zajmowała już 1.44 i to jeszcze mocno zapakowana.
Amiga dalej się rozwija jednak ten postęp jest bardzo powolny gdyż robią to hobbiści dla hobbystów. Poprawiłem TONI_2003
Janekelektro - być może Scala "rezyduje" gdzieś w zestawie dyskietek amigowych - jeśli ją odkopię - odezwę się.
P.s.
Chodziła ona (Scala) na A500 (MC6800-7,4MHz) + 2,5 MB RAM + HDD 100MB.
Zamiast dysku możesz podłączyć kartę Compact Flash korzystając z przejściówki CF - IDE. Zalety to: mały pobór prądu, szybki start systemu i cisza, zaś jeśli chcesz użyć dysku 3,5 cala to musisz kombinować z zasilaniem. Jeśli zaopatrzysz się w drugą kartę CF i adapter CF - PCMCIA to napęd dyskietek nie będzie Ci potrzebny. Wystarczy że masz w PC czytnik CF i po wrzuceniu do Amigi sterownika dodającego obsługę FAT32 możesz używać go jako pendrive'a.
CD... Nie polecam, gdyż standardowy zasilacz nie uciągnie takiej konfiguracji (dysk + CD-ROM). Kontroler jest za wolny żeby można było w miarę sensownie używać.
Przydałby się RAM, chociaż 1 MB pod klapkę. Bez niego chyba tylko pograć można... Takich ostatnio jest wysyp na znanej aukcji internetowej Przy standardowym 1 MB RAMie co najwyżej poużywasz FTP. Przy 2 MB już można pomyśleć o HTTP, jedyna przeglądarka na 68000 jaką znam jest AWeb specjalnie skompilowany dla tego modelu procesora.
Karty LAN - na pewno starsze 16-bitowe 3Com, seria 3C589 itp.
Dodam jeszcze, że firma ELBOX produkowała komponenty do Amig.
Jak widać z linku - istnieje i nadal robi różne rzeczy (choć przyznaję się - nie przeglądałem ich obecnej oferty).
DziadziMiecio to do tych gierek dodam jeszcze Cywilizację, Sida Meyera i oczywiście Piratów
Kolego używasz Linux i nie wiesz jak wypalić obraz płyty?
Po pierwsze AmigaOS4 wymaga procesora PPC, a te klon do, którego podałem link pójdzie na procesorze architektury x86.
Natomiast wymagań nie wiem poszukaj na tej stronce co podałem.
Kolego jak wypalic plytke dla Linuxa lub Windy to nie ma problemu tylko tu chodzi o system z ktorym nie mialem nigdy do czynienia wiec mysle ze pytanie jest na miejscu .
Dziwie sie ze podobno taki dobry system jak Amiga nie rozwinal sie dalej ,dla MS bylaby to chyba konkurencja.
Obraz płyty wypalasz normalnie. Przecież to ma ruszyć na architekturze x86. system AMIGA OS rozwija się dalej ale dla hobbystów. Pewnie było kilka powodów które Amige przegoniło tak daleko w rynku komputerów. PC był od początku głównie komputerem biurowym. Amisia znowu tania w większości przypadków służyła do gier. Tylko w biedniejszych krajach jak Polska itp używano ją do DTP i prezentacji. Bo małych firm nie było stać na drogie MACI. Amige częściowo też zabiła firma Commodore inwertując w rynek komputerów klasy PC i ponosiła wielkie straty. Wiele rzeczy się nałożyło i stało się tak jak się stało i tak dobrze że chociaż mamy hobbystów rozwijających to dalej.
Tak tak tak..."mowily jaskolki ze niedobre sa spolki " pamietam, ze byla taka spolka Commodore-Amiga i upadla.
Uwazam, ze powinno sie Amige dalej rozbudowywac moze w takim systemie jak to robi Linux.
System jest lepszy od MS, a na swiecie wiekszosc serwerow jest obslugiwana wlasnie przez Linuxa.
Jak dotyczytalem sie w necie to Amiga ma bardzo przyzwoita grafike, a procesory PPC sa wydajne i pobieraja malo energii.
Jeszcze gdyby mozna to bylo zainstalowac na normalnym PC bez zadnych "przerobek" to system znalazl by napewno wielkie grono zwolennikow i moze stal sie istotnym konkurentem dla MS i innych.
Moze poprawilo by to ilosc programow na rynku dostepnych dla wszystkich platform, a nie tylko dla MS-Windows , ja trzymam kciuki za wszystkich programistow Amigi
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ Amiga 600 to klasyczny komputer, który można rozbudować o dysk twardy, napęd CD-ROM, kartę Compact Flash z adapterem CF-IDE oraz dodatkową pamięć RAM (zalecane minimum 1-2 MB). Standardowy zasilacz może nie wystarczyć do obsługi dysku i napędu CD jednocześnie. Amiga 600 była wykorzystywana głównie do gier i prostych zastosowań biurowych, ale dzięki oprogramowaniu takim jak Scala MM300 (program do grafiki multimedialnej i prezentacji) oraz PageStream, miała zastosowanie w produkcji telewizyjnej i DTP. Scala MM300 działała na modelach A500 i A600, wymagała rozszerzeń pamięci i dysku twardego. Możliwe jest podłączenie Amigi do sieci lokalnej Ethernet za pomocą kart sieciowych PCMCIA, np. starszych 16-bitowych 3Com, a do przeglądania internetu na A600 można używać przeglądarki AWeb. AmigaOS 4.0 wymaga procesora PowerPC i nie jest kompatybilny z oryginalnym sprzętem A600, ale istnieją klony systemu działające na architekturze x86. W sieci dostępne są liczne zasoby oprogramowania i gier dla Amigi, np. na stronach aminet.net i gry-amiga.info. Firma ELBOX produkowała komponenty do Amigi. Amiga, mimo że nie rozwinęła się komercyjnie tak jak PC, nadal ma aktywną społeczność hobbystów i rozwijane oprogramowanie. Wygenerowane przez model językowy.