logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć Amigę A600 do internetu przez modem ZXDSL 852 i złącze PCMCIA?

jaa2 05 Sty 2009 19:16 6146 20
REKLAMA
  • #1 5954884
    jaa2
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam, posiadam model A600 i chciałbym podłączyć to cudeńko do sieci. W internecie jest jedynie o A1200 i A2000, o A600 milczą. Przecież A600 ma złącze PCMCIA!

Co Amiga musi posiadać?
    Jakie oprogramowanie jest potrzebne?
    Czy i jak podłączyć modem ZXDSL 852 z Neostrady?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5955328
    Krzyq
    Poziom 23  
    Ocena: 32
    jaa2 napisał:
    Witam, posiadam model A600 i chciałbym podłączyć to cudeńko do sieci. W internecie jest jedynie o A1200 i A2000, o A600 milczą. Przecież A600 ma złącze PCMCIA!

Co Amiga musi posiadać?
    Jakie oprogramowanie jest potrzebne?
    Czy i jak podłączyć modem ZXDSL 852 z Neostrady?

Złącze PCMCIA w A600 jest Identyczne jak w Amidze 1200. Jeśli dotarłeś do tutoriala na temat podłączania A1200 do Internetu, przez złącze PCMCIA to powinno zadziałać i na A600.

Modem ZX DSL 852 to modem USB więc potrzebowałbyś adaptera PCMCIA dla złącza USB lub gdyby w twoje ręce wpadł adapter złącza RJ45 (LAN) pod PCMCIA musiałbyś wymienić model routera na wyposażony w wyjście RJ45.

O ile wydaje mi się że ze sterownikami pod adapter LAN mogłoby być łatwiej to osobiście myślę, że wartałoby się jednak wysilić aby uruchomić adapter USB - z wiadomych względów ;o).

Tutaj znajdziesz troszkę materiałów o USB w A600: http://www.amiga600.de/USB.htm

Niestety nie jestem "Amigowcem" aby móc powiedzieć Ci więcej na ten temat. Życzę powodzenia.
  • #3 5956124
    jaa2
    Poziom 16  
    Cytat:
    Modem ZX DSL 852 to modem USB więc potrzebowałbyś adaptera PCMCIA dla złącza USB lub gdyby w twoje ręce wpadł adapter złącza RJ45 (LAN) pod PCMCIA musiałbyś wymienić model routera na wyposażony w wyjście RJ45.

Mógłbyś mi to Krzyq wytłumaczyć, bo nie za bardzo rozumiem?

Widzę że są adaptery na 4 porty USB, czy to znaczy że mógłbym podłączyć dowolne urządzenie USB, np. skaner, mysz, pendrive i będzie ono działać? Czy sterownik znajdujące się w zestawie mogą być użyte na Amidze? Pewnie są na płytce więc potrzebowałbym specjalnego kabelka.

Mam jeszcze wątpliwości odnośnie multimediów. Widziałem że dali radę uruchomić Winampa. Czy Amiga będzie generować dźwięk w "swojej" jakości, czy w takiej jak normalny komputer czy odtwarzacz mp3?

O filmy nawet nie pytam, bo to za marny procek :wink: ale może wiecie, albo ty Krzyq, czy dałoby się jakoś film na Amidze puścić? Gdzie można znaleźć takie oprogramowanie?

Dzięki
  • Pomocny post
    #4 5956353
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6559
    Modem USB to raczej "WinModem", do wszelki kart sterowniki musisz mieć pod Amigę, więc musisz szukać kart, pod które opracowano sterowniki dla Amigi.
    Zapewne prędzej znajdziesz kartę Ethernet na PCMCIA (a w zasadzie PC-Card 16bit) niż USB, żeby zadziałała na Amidze. W takim przypadku potrzebujesz modem ADSL z wyjściem Ethernet lub router z modemem ADSL (np. Livebox).
    MP3 od biedy da się dekodować na Amidze, ale na pewno nie w pełnej jakości. Winampa nikt na Amidze nie uruchomił, co najwyżej mógł go sportować lub napisać podobny program. Amiga ma zupełnie inny procesor (MC68000) i zupełnie inny system operacyjny (choć można na niej uruchomić dedykowane dystrybucje Linuksa).
    Film pewnie da się puścić, w końcu w grach były filmiki (np. w Robinson's Requiem), ale na pewno nie DivX, prędzej MJPEG, Indeo.

Nie wiem jaki procesor dokładnie ma A600, A500 ma MC68000-8 (8 MHz), AmigaAmp wymaga MC68040-40 (40MHz), kodek Indeo przez analogię do PC potrzebuje podobnej mocy obliczeniowej (tam do WinPlay3 jak i do Indeo potrzeba było 486DX2-80).
  • Pomocny post
    #5 5956442
    Krzyq
    Poziom 23  
    Ocena: 32
    Obawiam się że nie będzie się to malowało tak pięknie, ale prawdopodobieństwo istenije. Głównym problemem jest oprócz ograniczenia sprzętowego, ograniczenie programowe. Choć jeśliby znaleźć dobrych programistów sprzętowych myślę że omigą możnaby wysterować wiele urządzeń. Kwestią są sterowniki. Jeśli masz już wbudowane USB, co mnie troszkę dziwi bo chyba A600 royginalnie nie miała USB ;o) to znaczna część łopatologii będzie uproszczona i ograniczy się do kwestii czysto programowych - w końcu w przypadku drukarki jedyne co masz zrobić do wysłać sygnał do urządzenia zewnętrznego,ewentualnie odebrać informacje o błędach.

Myślę, że takie wontki o amidze przędzej znalazłyby odpowiedź w działach o komputerach. Na forum poruszano już teoretyczne możliwoci amigi - wystarczy uży funkcji szukaj.

Co do interntu na amidze - wiele informacji zdobędziesz na google. Łącznie z instrukcjiami krok po kroku - najczściej w języku angielskim, choć wiele jest stron polskich. Co do amigi 1200 udawało się uruchomić oprogramowanie sieciowe, odtwarzać multimedia: http://www.cyber.com.pl/archiwum/4/8.shtml niestety nie wiem czy jest możliwość robienia tego na A600

Jeśli chodzi o produkcje i konstrukcje modułów do amigi

Dodano po 1 [minuty]:

tzok napisał:
    Zapewne prędzej znajdziesz kartę Ethernet na PCMCIA (a w zasadzie PC-Card 16bit) niż USB, żeby zadziałała na Amidze. W takim przypadku potrzebujesz modem ADSL z wyjściem Ethernet lub router z modemem ADSL (np. Livebox).

Jestem podobnego zdania...
  • REKLAMA
  • #6 5958996
    jaa2
    Poziom 16  
    tzok napisał:
    Cytat:

Czy to znaczy że mając PC-Card 16 bit, modem z wyjściem Ethernet bądź wspomniany router nie potrzebuję sterowników? I mam rozumieć że szanse w tym przypadku są nieporównywalnie większe niż w przypadku modemu USB i adaptera PCMCIA na USB?

Cytat:
    do wszelki kart sterowniki musisz mieć pod Amigę, więc musisz szukać kart, pod które opracowano sterowniki dla Amigi.

Nie zrozumiałem, do jakich kart?

Krzyq, nie doczytałeś :)
    Cytat:
    Widzę że są adaptery na 4 porty USB, czy to znaczy że mógłbym podłączyć dowolne urządzenie USB, np. skaner, mysz, pendrive i będzie ono działać? Czy sterownik znajdujące się w zestawie mogą być użyte na Amidze? Pewnie są na płytce więc potrzebowałbym specjalnego kabelka.

Chodzi mi o działanie takiego adaptera, czy można do niego podłączać dowolne urządzenia i czy będą one działać na Amidze. Rozumiem że bez sterowników się nie obejdzie.
  • Pomocny post
    #7 5959063
    tzok
    Do każdej karty musisz mieć sterownik dla Amigi, na płytach dołączanych do kart masz sterowniki dla Windows i Linuksa, więc najpierw musisz ustalić sterowniki do jakich kart są pod Amigę i dopiero szukać takiej karty.

Oczywiście do modemu z wyjściem Ethernet jak i do routera z modemem nie potrzebujesz żadnych sterowników (podobnie jak na PC) ale potrzebujesz sterownik do karty sieciowej, zapewne będziesz musiał znaleźć jakąś mocno leciwą kartę 10Mbps (najlepiej zgodną z NE2000), bo do nowszych raczej sterowników na Amigę nikt nie napisał.

http://amiga.resource.cx/exp/search.pl?amiga=3000&cat=eth
    http://wwwuser.csse.rose-hulman.edu/~gunnbr/enetAmiga.html

Z tego co udało mi się na szybko znaleźć, działają karty:
    CNet CN40BC
    Kingston KNE-PC2T
  • REKLAMA
  • #8 5959297
    jaa2
    Poziom 16  
    Dzięki tzok! Jak uważasz, dałoby radę surfować po sieci na Amidze bez żadnego rozszerzenia pamięci, podkręconego procka itp.? I jeszcze jedno, pewnie potrzebuję twardego dysku do zainstalowania sterowników?
  • REKLAMA
  • #9 5959706
    tzok
    Generalnie - na A600 - czarno to widzę, jako ciekawostka można by się pobawić, ale praktyczne zastosowanie żadne. Przy tej mocy obliczeniowej dekodowanie plików JPEG stanowi wyzwanie, więc w grę wchodzą tylko proste, statyczne strony w HTMLu o Javie, Flashu czy temu podobnych "nowinkach" nie może być mowy. Jeśli chcesz zobaczyć jak by to wyglądało, kup zwykły zewnętrzny modem podłączany przez port RS-232 i skorzystaj z numeru dostępowego 0202122 (chyba jeszcze działa).
    Co prawda nie łączyłem się z Internetem ale miałem przeglądarkę WWW na Atari ST i przy 2MB RAM dało się otwierać proste stronki zapisane na dyskietce...
  • #10 5960388
    jaa2
    Poziom 16  
    A gdyby zwiększyć RAM o te 8 MB? Dałoby to coś?

Skoro nie potrzeba sterowników, to dysk jest potrzebny?
  • Pomocny post
    #11 5960933
    tzok
    Powtarzam, sterowniki są niezbędne ale do karty kontrolera Ethernet, nie do modemu/routera.

Większa niż 4MB ilość RAMu raczej nic Ci nie da. System, stos TCP/IP, sterowniki karty sieciowej i przeglądarka internetowa powinny się zmieścić w 1-2MB.
  • #12 5961392
    jaa2
    Poziom 16  
    Cytat:
    Oczywiście do modemu z wyjściem Ethernet jak i do routera z modemem nie potrzebujesz żadnych sterowników

W końcu potrzebuję tych sterowników czy nie? Sam sobie zaprzeczasz.

Więc większa ilość RAMu nie spowoduje przyspieszenia pracy komputera, szybkości wczytywania stron i ich wyglądu?

Zamierzam w zastępstwie podpiąć napęd z PC (oczywiście na przerobionym kablu). Wiem że napęd powinien odczytać dyskietkę 880 KB. Ale gdybym chciał zapisać coś na dyskietce, muszę mieć "amigową" czy da radę na zwykłej 1,4 MB?
  • Pomocny post
    #13 5961513
    tzok
    Nie, ja sobie nie przeczę, to Ty masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem albo, o zgrozo, nie wiesz co to jest Ethernet...

Sterowników _nie potrzebujesz_ do modemu z wyjściem Ethernet ani do routera z modemem (oba mają wyjście Ethernet), ale _potrzebujesz_ do karty Ethernet w komputerze... zarówno modem jak i router musisz podłączyć do tej karty, a żeby ona działała musi mieć sterowniki. Jeśli masz problem z ogarnięciem tego co napisałem to daruj sobie, bo jeszcze niepotrzebnie wydasz pieniądze na coś co nie zadziała albo co gorsza uszkodzisz ten zabytkowy komputer (a szkoda by było).

Nie, większa ilość RAM co najwyżej umożliwi wczytanie większych objętościowo stron.

Da radę na zwykłej jak zakleisz taśmą marker HD (ten drugi otwór).
  • #14 5965459
    jaa2
    Poziom 16  
    Teraz zrozumiałem :D dzięki! Teraz tak bardziej ogólnie: uważasz że internet w Amidze jest potrzebny? Czy to tylko niepotrzebny bajer?
  • Pomocny post
    #15 5965696
    tzok
    W dzisiejszych czasach w ogóle posiadanie Amigi 600 to tylko "niepotrzebny bajer". To raczej hobby dla pasjonata niż sprzęt przedstawiający jakąkolwiek wartość użytkową. Internet na Amidze, a już zwłaszcza na A600, to tylko ciekawostka. Oczywiście są pasjonaci skłonni wydać setki € i poświęcić wiele godzin na znalezienie/napisanie właściwego sterownika tylko po to aby pokazać, że się da...
  • Pomocny post
    #16 5967087
    Yasiek_N
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    jaa2 napisał:
    Teraz zrozumiałem :D dzięki! Teraz tak bardziej ogólnie: uważasz że internet w Amidze jest potrzebny? Czy to tylko niepotrzebny bajer?

Jest jak najbardziej potrzebny. Ale używanie do netu jedynie Amisi Clasic to droga przez mękę - przeglądarki na klasyczną Amigę (Voyager, Ibrowse, Aweb) nie obsługują CSS, o innych wodotryskach to już nawet nie wspomnę. O modemie wpinanym w USB zapomnij jak najszybciej. Kartę PCMCIA zamówisz w firmie eFUNZINe - sam taką posiadam w A1200 z 68040/40 MHz. O problemach z podłączeniem A600 do netu poczytasz na forum exec'a. Jest też cykl artykułów o Amidze w sieci na stronie PPA. O oglądaniu filmów zapomnij. Na mojej A1200/040/40 ledwie co mogę obejrzeć stare filmy w MJPG w odcieniach szarości.
  • #17 5969234
    jaa2
    Poziom 16  
    Dzięki Wam :D Yasiu_N, nie wiem tylko co masz na myśli mówiąc o Amisi Clasic... Mógłbyś wytłumaczyć? A Ty posiadasz rozszerzenie RAMu czy nie?
  • #18 5970552
    Yasiek_N
    Poziom 15  
    jaa2 napisał:
    nie wiem tylko co masz na myśli mówiąc o Amisi Clasic... Mógłbyś wytłumaczyć? A Ty posiadasz rozszerzenie RAMu czy nie?

Clasic - czyli Amiga bazująca na swoim standardowym procku motoroli rodziny 680x0 (68000 w A500, A600 czy 68020 w A1200). W odróżnieniu od Amig z procesorami PowerPC (montowanymi poczatkowo jako karta rozszerzeń i działającymi jako koprocesor). Cosik mi się zdaje, że o nowszych Amigach z procesorami G3 lub G4 - A1 czy µA1 nie słyszałeś? O klonach , t.j Pegasos?
    Zapraszam na strony Exec oraz PPA - troche informacji o nowym sprzęcie się znajdzie.
    Co do rozszerzenia pamięci - mam rozszerzenie do 64MB na karcie Apollo z procesorem 68040 - swoją A1200 mam w obudowie midi tower ELBOXu, co pozwoliło upakować do wnętrza dysk twardy i napęd CDROM. Ale obecnie Amiga siedzi sobie cierpliwie w szafie (ze względu na niekończący się remont) a do netu używam PC. BTW - IMHO Amiga bez twardego dysku nadaje się wyłącznie do grania...
  • #19 5974371
    jaa2
    Poziom 16  
    Dzięki wielkie :D jakby co to odświeżę temacik, proszę moderatorów o nie zamykanie
  • #20 6070106
    ted_
    Poziom 13  
    Witam.
    Planowana rozbudowa mojej Amigi 600:
    1. Dodatkowa pamięć Chip 1MB z zegarem.
    2. Karta Turbo Apollo 630 z procesorem 68030 40 Mhz
    3. Moduł SIMM 16 MB na karcie turbo.
    4. Karta CF jako twardy dysk.
    5. CD-ROM slim.
    6. Karta sieciowa PCMCIA 16 bitowa.
    7. Karta portu zegara, którego nie ma w A600.
    8. Karta Subway USB - 4 porty USB w Amidze, montowana do portu zegara.
    9. Kickstart ROM 3.1.
    Wszystko to za wyjątkiem karty sieciowej myślę upchać w standardowej obudowie Amigi 600 nie wyjmując stacji dysków.

Na tak rozbudowanym konfigu można już pomyśleć o Internecie.
    Jest dostępnych kilka przeglądarek www, klientów poczty, IRC, FTP a nawet Gadu-Gadu, lecz szybkość działania zwłaszcza grafiki pozostawia do życzenia.

Ciekawe linki:
    http://www.amiga600.de/
    http://www.amiga-hardware.com/
    http://www.e3b.de/usb/main_subway_e.html

Pozdrawiam.
  • #21 6071437
    gegu
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Jeśli chcesz rozbudowywać amigę, żeby mogła służyć do pracy to minimum A1200 a lepiej A3000/A4000. Do tego PPC604 i MC68060, grafa na ZORROII/III lub PCI. Jest to strasznie droga impreza. Jeśli ma to służyć wydawaniu pieniędzy i pokazaniu, "że się da" to można i A1000 rozbudowywać.

@ jaa2
    Odpuść temat internetu na A600.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Amiga 600 posiada złącze PCMCIA identyczne jak Amiga 1200, co teoretycznie umożliwia podłączenie kart sieciowych PCMCIA. Modem ZXDSL 852 to modem USB, który wymagałby adaptera PCMCIA-USB, jednak brak jest sterowników USB dla Amigi, co czyni to rozwiązanie mało praktycznym. Znacznie łatwiejszym i bardziej realnym sposobem jest użycie karty sieciowej PCMCIA 16-bit (PC-Card) z wyjściem Ethernet, podłączonej do modemu ADSL z wyjściem Ethernet lub routera z wbudowanym modemem ADSL (np. Livebox). Do takiej karty sieciowej niezbędne są sterowniki kompatybilne z Amigą, najlepiej zgodne z NE2000, np. CNet CN40BC lub Kingston KNE-PC2T. Modem i router z wyjściem Ethernet nie wymagają sterowników, ale karta sieciowa w Amidze tak.

Amiga 600 ma ograniczenia sprzętowe (procesor MC68000 7-8 MHz, mała ilość RAM), co znacznie utrudnia komfortowe korzystanie z internetu, zwłaszcza z nowoczesnych stron WWW. Przeglądarki dostępne na klasyczną Amigę (Voyager, Ibrowse, Aweb) mają ograniczoną obsługę CSS i nowoczesnych technologii. Rozbudowa A600 o dodatkową pamięć (np. 8 MB) i szybszy procesor (np. karta Turbo Apollo 630 z MC68030 40 MHz) poprawia możliwości, ale nadal jest to sprzęt do celów hobbystycznych. Do instalacji sterowników i oprogramowania potrzebny jest twardy dysk lub karta CF.

Odtwarzanie multimediów (MP3, filmy) jest możliwe, ale ograniczone ze względu na moc obliczeniową i dostępne kodeki. USB w A600 jest praktycznie nieobecne, a adaptery USB PCMCIA nie mają wsparcia sterownikowego. Internet na Amidze 600 to raczej ciekawostka i wyzwanie dla pasjonatów niż praktyczne rozwiązanie.

Podsumowując, do podłączenia Amigi 600 do internetu najlepiej użyć karty sieciowej PCMCIA 16-bit kompatybilnej z Amigą, modemu/routera z wyjściem Ethernet oraz odpowiednich sterowników. Modem USB ZXDSL 852 wymaga adaptera i sterowników, które nie są dostępne dla Amigi, więc nie jest to rekomendowane rozwiązanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA