logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykorzystać ciepło z komputera do ogrzewania biurka? Pomysły i rozwiązania

Łukaszek157 13 Mar 2009 15:16 3492 14
REKLAMA
  • #1 6276370
    Łukaszek157
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    Witam mam dosyc dziwne pytanie i zarazem pomysł chciałbym ogrzewac miejsce pracy tzn biurko i okolice ciepłem pochadzacym i niepotrzebnym w komputerze. Myslałem nad jakas dmuchawa która by wydmuchiwała to powietrze albo cos bo komputer mam schowany w szafce i jest tam bardzo ciepło a chciał bym to ciepło skierowac na pokoj. Macie może jakies ciekawe pomysły??
  • REKLAMA
  • #2 6276399
    orzelpiotr
    Poziom 34  
    Ocena: 164
    Mam lepszy pomysł - robisz wodne chłodzenie najlepiej bloki wodne na procesorze i karcie graficznej, wszystko podłączasz do zewnętrznego zbiornika np. 5L oczywiście zamkniętego. Zbiornik umieszczasz pod nogami - po pewnym czasie woda osiągnie koło 40 stopni i masz ciepłe stopy.
  • REKLAMA
  • #3 6276400
    krzysiek-b11
    Poziom 24  
    Ocena: 20
    Co Ty kompa chcesz w farelkę zamienić :D
  • #4 6276415
    ajpier
    Poziom 36  
    Ocena: 475
    Ciepło skumulowane w zamkniętym miejscu wytworzone przez komputer to nie to samo co grzejnik z wentylatorem. Po pierwszym przedmuchu był by tylko chłodny powiew.
  • #5 6276550
    Łukaszek157
    Poziom 19  
    He w farelke :) Nie no bez przesady, czyli nie ma sensu?
  • #6 6276594
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    Porównywalny z zakupem gorących cegieł ;).

Komputer i tak grzeje twoje otoczenie.
  • #7 6277556
    Pain
    Poziom 25  
    Ocena: 55
    Pomysł wcale nie jest głupi, co więcej sam się przekonałem, że jest to możliwe. Kolejna zima minęła, a ja z kaloryferów prawie nie korzystałem. W pokoju mam aktualnie 24(stopnie)C, siedzę w T-shircie i krótkich spodenkach. Wszystko zawdzięczam komputerowi, nie jest to jakieś monstrum, ot taki zwykły kilku letni komp. Mój pokój ma jakieś 12m2, ale prawie cały dzień mam zamknięte drzwi, a okno otwieram tylko wieczorem aby przewietrzyć. Ani ja ani jak ktoś do mnie przyjdzie nie narzeka, żeby było zimno :D
  • REKLAMA
  • #8 6277648
    ajpier
    Poziom 36  
    Czyli przy wyłączony komputerze kaloryfer trzeba odkręcać ?
  • #9 6277663
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 6277670
    orzelpiotr
    Poziom 34  
    Pain: a jak twoje rachunki za prąd - wydaje mi się, że chyba jednak korzystniej jest wykorzystywać do tego celu kaloryfer.
  • #11 6277683
    ajpier
    Poziom 36  
    Głupot nie gadaj orzelpiotr. Lepszy od kaloryfera jest tylko komputer.
  • #12 6277728
    orzelpiotr
    Poziom 34  
    To znaczy, że całe życie byłem oszukiwany...?
  • #13 6278142
    Łukaszek157
    Poziom 19  
    Dobra widze zo pomocy nie znajde :) Sam sie za to zabiore...
  • #14 6278797
    Pain
    Poziom 25  
    Ocena: 55
    Gdybym miał zastąpić zwykłe ogrzewanie komputerem, to oczywiście dość niedorzeczny pomysł, ale autor pyta o ogrzanie miejsca pracy, w którym włączony komputer jest zapewne cały czas i choć może to być śmieszne to jest to możliwe.
    Na moim przykładzie - w domu w dni powszednie spędzam kilka godzin (nie licząc nocy, ale wtedy i tak zwykle wyłączam kaloryfery - nie zasnę jeśli jest mi za gorąco, no chyba że mróz straszliwy to sobie poszaleję i włączę :P) i przez ten czas komputer wystarczająco grzeje, żebym nie musiał włączać kaloryfera. Co do rachunku za prąd, można spojrzeć na to tak, skoro i tak potrzebuję korzystać z komputera to po co mam dodatkowo nabijać rachunek za CO skoro nie marznę.
    Oczywiście taka "wydajność grzewcza" będzie w dużej mierze zależała od komputera.
  • #15 6278833
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ocena: 107
    Zależy jaki komputer jest(a raczej zestaw komputerowy) bo jeśli jest jeszcze monitor CRT to on generuje dość znaczne ilości ciepła ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykorzystania ciepła generowanego przez komputer do ogrzewania miejsca pracy, zwłaszcza biurka i jego okolic. Propozycje obejmują zastosowanie wodnego chłodzenia z blokami na procesorze i karcie graficznej, które przekazywałoby ciepło do zewnętrznego zbiornika z wodą umieszczonego pod biurkiem, zapewniając ciepłe powietrze lub powierzchnię do ogrzewania stóp. Wskazano, że samo skumulowane ciepło w zamkniętej szafce z komputerem nie jest efektywne jak tradycyjny grzejnik z wentylatorem, ponieważ po pierwszym przedmuchu powietrze staje się chłodne. Użytkownicy podkreślają, że komputer i tak emituje ciepło do otoczenia, co może częściowo ogrzewać pomieszczenie, zwłaszcza jeśli jest włączony przez dłuższy czas. Wskazano, że efektywność takiego ogrzewania zależy od mocy i konfiguracji sprzętu, a także od warunków pomieszczenia (np. zamknięte drzwi, ograniczona wentylacja). Dyskutowano także o kosztach energii elektrycznej w porównaniu do tradycyjnego ogrzewania kaloryferem. Zwrócono uwagę, że monitory CRT generują dodatkowe ciepło. Ogólnie pomysł jest możliwy do realizacji, ale wymaga odpowiedniego podejścia technicznego i świadomości ograniczeń systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA