logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ciche i wydajne wentylatory 120mm i 90mm do obudowy - jakie wybrać?

Yugon 13 Mar 2009 20:34 3069 10
REKLAMA
  • #1 6277679
    Yugon
    Poziom 10  
    Witam,
    Mam takie pytanko proszę o radę, a mianowicie jakie wentylatory zamontować do obudowy potrzebuję:
    2 szt. 120 odprowadzanie na zewnątrz.
    2 szt. 90 do wewnątrz.
    Oczywiście chciałbym żeby były cichutkie jak letni zefirek :), a wydajne jak tornado :P
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 6277726
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Takich to nie ma :)
    Rozsądnym kompromisem między ciszą, a wydajnością oferuje Arctic, Noiseblocker też jest ok, ale znacznie droższy.
  • REKLAMA
  • #3 6277744
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    Pośrednim między ciszą, a wydajnością jest Acutake.
  • REKLAMA
  • #4 6277819
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Dla mnie Acutake jest cichy owszem, ale zbyt mało wydajny. Każdy ma oczywiście inne zdanie, niemniej moje jest takie :)
  • #5 6277831
    Yugon
    Poziom 10  
    A mam jeszcze takie pytanko czy podświetlenie ma jakiś negatywny wpływ na wydajność/jakość wentylatorów czy nie bo chciałbym mieć z głowy ubieranie choinki na święta :P
    No i czy są jakieś patenty na kurz w obudowie ??
    Dzięki.
  • #6 6277944
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #7 6284294
    piotrrtv
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    iron64 napisał:
    Dla mnie Acutake jest cichy owszem, ale zbyt mało wydajny. Każdy ma oczywiście inne zdanie, niemniej moje jest takie :)

Racja , ale jest jeszcze inna możliwośc bez kompromisów cenowych za to bardzo wydajnych NOCTUA - cena godna wydajności . Lepsze jedynie chłodzenie wodne . :D
  • REKLAMA
  • #8 6287312
    Joker.
    Poziom 31  
    Ocena: 130
    nie tak dawno kupowałem wentylatory 120x120, chodziło mi właśnie o najbardziej wydajne, wybrałem Scythe Slip Stream 120mm, występują w wersji 800, 1200 i 1900 rpm, jeśli chodzi o przepływ powietrza w stosunku do obrotów, wypadają lepiej niż inne wiatraki
    tylko pamiętaj że przepływ powierza jest podawany w CFM i w m3/h
    1 [CFM] to 1.7 [m3/h]
    możesz sobie jeszcze dokupić regulator obrotów wentylatorów, skręcisz jak będzie za duży hałas, albo zrobić coś typu zasilacz regulowany 1,25 - 12V, wyjdzie taniej
  • #9 6287451
    piotrrtv
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Joker. napisał:
    nie tak dawno kupowałem wentylatory 120x120, chodziło mi właśnie o najbardziej wydajne, wybrałem Scythe Slip Stream 120mm, występują w wersji 800, 1200 i 1900 rpm, jeśli chodzi o przepływ powietrza w stosunku do obrotów, wypadają lepiej niż inne wiatraki
    tylko pamiętaj że przepływ powierza jest podawany w CFM i w m3/h
    1 [CFM] to 1.7 [m3/h]
    możesz sobie jeszcze dokupić regulator obrotów wentylatorów, skręcisz jak będzie za duży hałas, albo zrobić coś typu zasilacz regulowany 1,25 - 12V, wyjdzie taniej

Pomijasz pewne istotne rzeczy zgoda Scyte w wersji 1900 wydajność na poziomie po przeliczeniu 180 m3/h dodaj do tego 37 dB hałasu ( jak popracuje trochę to dużo więcej ) no i łożysko ślizgowe , zaś Noctua NF-P12 przepływ 92 m3/h i 20 dB hałasu i do tego specjalne łożysko SSO o trwałości 150 000 h posiada 6 lat gwarancji .

Dwukrotnie wyższa wydajnść i dwukrotnie wyższy hałas + pewnie pięciokrotnie mniejsza trwałość w przypadku Scyte .

To daje do myślenia .

Jedynym dużym minusem Noctuy jest cena .
  • #10 6292954
    kajoj6661
    Poziom 27  
    Ocena: 220
    polecam acutake,przy maks obrotach jest dopiero głośny,a jeżeli chcesz już ciszę to polecam wentylator firmy scythe

Dodano po 4 [minuty]:

zawsze możesz posłużyć się regulatorem i wtedy ustawiasz sobie prędkość obr wentylatora
  • #11 6301940
    Yugon
    Poziom 10  
    Witam,
    Dziękuję wszystkim za odpowiedź, docelowo skłaniam się w kierunku wentylatorów firmy Noctua.
    Dzięki
    A tutaj adresik stronki www.noctua.at dla wszystkich zainteresowanych.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru cichych i wydajnych wentylatorów 120mm do wyciągu powietrza na zewnątrz oraz 90mm do nawiewu do wnętrza obudowy. Użytkownicy wskazują, że idealne połączenie ciszy i wydajności jest trudne do osiągnięcia, jednak rozsądnym kompromisem są wentylatory marek Arctic oraz Noiseblocker, choć te drugie są droższe. Acutake jest oceniany jako cichy, ale według niektórych użytkowników zbyt mało wydajny. Wentylatory Noctua są polecane jako bardzo wydajne i ciche, z wysoką trwałością dzięki łożysku SSO i 6-letnią gwarancją, choć ich cena jest wyższa. Alternatywnie wymieniono modele Scythe Slip Stream 120mm dostępne w wersjach 800, 1200 i 1900 obr./min, które cechują się wysokim przepływem powietrza, ale generują więcej hałasu i mają łożysko ślizgowe o niższej trwałości. Zalecane jest stosowanie regulatorów obrotów dla optymalizacji hałasu. W kwestii kurzu w obudowie sugerowano montaż filtrów przeciwkurzowych przy wentylatorach. Podświetlenie wentylatorów nie zostało jednoznacznie ocenione pod kątem wpływu na wydajność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA