logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Iskrzenie w mikrofalówce DeLonghi MV535 - jak naprawić odprysk lakieru?

nelik1987 14 Mar 2009 16:18 11193 16
REKLAMA
  • #1 6280783
    nelik1987
    Poziom 31  
    Ocena: 428
    Witam mam mikrofalówkę DeLongi MV535, jest to już stary sprzęt ale działa bez zarzutu, kiedyś (rok może 2 lata temu) mikrofala zaczęła strzelać, iskry pojawiały się w okolicach dołu drzwiczek, po jakims czasie iskrzenie zanikło ale w wewnętrznej plastykowej osłonie drzwiczek wypaliła się niewielka dziurka, mikrofalówka działa do dzisiaj bez żadnego problemu, no i znów zaczęła iskrzyć ale teraz już dość poważnie, czyć było spaleniznę plastyku, rozkręciłem mikrofalówkę i na fotkach przedstawiłem w jakim stanie są drzwiczki i obudowa, wymontowałem też magnetron ale wygląda na sprawny sami oceńcie,

Na obudowie zauważyłem mały odprysk lakieru przez który właśnie przechodziły iskry do nie pomalowanych elementów metalowych na drzwiczkach

Czy da się to naprawić, poprzez pomalowanie tego odprysku, czy to iskrzenie jest niebezpieczne?

Foto magnetronu:

• REKLAMA
  • #2 6280960
    aaq
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Pomalowac biala emalia i powinno byc dobrze
  • #4 6283004
    FoxTech
    Poziom 20  
    Ocena: 67
    Cóż, mikrofala nie wygląda na na zbyt często mytą ;) i pewnie dlatego zaczęła protestować.
    Przeczyść ją przynajmniej w tych miejscach które zostały nadpalone (spirytusem albo inną substancją która by odtłuściła te punkty tak żeby za jakiś czas farba z nich nie odpadła). Pomalować możesz dowolną nieprzewodzącą prądu farbą a więc 99 % dostępnych na rynku.
  • REKLAMA
  • #5 6283024
    nelik1987
    Poziom 31  
    tak tez zrobiłem, odtłuściłe i pomalowałem zwykłą olejną farbą, i jak na razie jest wszytko OK, no i przy okazji wyczyściłem ją dokładnie, aż wstyd pokazywać taką mikrofalę no ale jakoś nigdy czasu na to nie ma :)
  • #6 6292743
    kafilomza
    Specjalista AGD
    Ocena: 94
    Sprawdz jeszcze plytke mikowa czy nie zostala nadpalona
  • REKLAMA
  • #7 6293189
    starter55
    Poziom 24  
    Ocena: 103
    kafilomza napisał:
    Sprawdz jeszcze plytke mikowa czy nie zostala nadpalona

mam taką plytke mikowa nadpaloną , w jednym miejscu nawet przepaloną
    obrot o 180* i mikrofalówka nadal swieci :D

nelik1987 napisał:
    a mozę być lakier do paznokci bo nie mam emali

moze byc testowane :idea:

Tak przy okazji gdzie sie dokupuje taką plytke mikową ?
  • #9 6296027
    kafilomza
    Specjalista AGD
    Jak masz przelot miedzy magnetronem a komora mikrofali, taka srebno-brazowa, moze tez byc plastikowa(tzn, biala). Akupisz to tam gdzie naprawiaja tego typu sprzet tylko pewnie troche bedzie to kosztowac
  • REKLAMA
  • #11 6296131
    kafilomza
    Specjalista AGD
    Jesli nie ma sladow nadpalenia to jest wszystko ok z nia
  • #12 6296153
    nelik1987
    Poziom 31  
    ten plastyk jest nienaruszony wyczyściłem go tylko i jak na razie wszystko działa :) a to duża oszczędność jak dla mnie - studenta :) bo wiecie jak to jest bez mikrofalówki :)
  • #13 6297079
    igabriel
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    powiem krótko ze swojego doświadczenia : strzelanie wewnątrz mikrofali spowodowane jest wyłącznie przez jej zabrudzenie , niekoniecznie widoczne , wystarczy warstwa nieprzypalonego tłuszczu, nie ma znaczenia czy lakier wewnątrz obudowy jest czy go wogóle nie ma, co do płytki czy to mika czy tworzywo faktem jest że jeśli raz nastąpi na niej iskrzenie to nawet po jej umyciu może (ale nie musi) nadal iskrzyć z powodu pozostałości zwęglenia w jej strukturze wewnętrznej..
  • #15 6297719
    starter55
    Poziom 24  
    Ocena: 103
    Pomalowanie rozwiązuje problem w twoim przypadku
    A to jest nastepstwem tluszczu ktory sie tam dawno temu przypiekł

A tak na marginesie u sponsora jest mika i nie jest wcale taka droga
    Pozdrawiam.
  • #16 6399946
    igabriel
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    nelik1987 napisał:
    ale nie wiem czy czytałeś temat od początku ale ja przebicie miałem miedzy obudową a drzwiczkami a nie od magnetronu !

faktycznie może nie do końca przeczytałem tekst ze zrozumieniem, więc co mogę dodać ..obudowa mikroweli jest metalowa ..to oczywiste, drzwiczki też mają elementy metalowe, i tu może wystąpić problem że zawiasy (metalowe) nie zapewniają połączenia elektrycznego części metalowych obudowy i drzwiczek, wtedy występują bardzo duże różnice indukowanych potencjałów elektrycznych (na skutek działania mikrofal) w dwóch różnych "ośrodkach" nie połączonych ze sobą , co powoduje wyładowania (iskrzenie) między nimi , czyli brak dobrego elektrycznego styku między obudową a drzwiczkami, propnuje doprowadzić do dobrego styku na zawiasach między obudową a dzwiczkami..
  • #17 6474928
    nelik1987
    Poziom 31  
    problem rozwiązany, wyczyściłem mikrofalówkę bardzo dokładnie z tłuszczu i wszystkich pozostałości obiadów, pomalowałem odprysk na obudowie farbą olejną, tak samo zabezpieczyłem metalową cześć na drzwiczkach gdzie było przebicie, do tego poznałem budowę mikrofalówki od środka i jestem bardzo zadowolony wszystko działa tak jak powinno i nie muszę kupować nowego sprzętu jeszcze trochę posłuży studentowi :)

dziękuję wszytskim za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Mikrofalówka DeLonghi MV535 zaczęła iskrzyć w okolicach dolnej części drzwiczek z powodu odprysku lakieru na metalowej obudowie, co powodowało przebicie iskier do niepomalowanych elementów metalowych. Problem ten jest związany z zabrudzeniem i przypalonym tłuszczem, który sprzyja powstawaniu wyładowań elektrycznych. Zaleca się dokładne odtłuszczenie i oczyszczenie miejsc nadpalonych (np. spirytusem), a następnie pomalowanie odprysku farbą olejną lub emalią, co skutecznie eliminuje iskrzenie. Dodatkowo warto sprawdzić stan płytki mikowej (izolacyjnej) znajdującej się między magnetronem a komorą mikrofalową, choć w tym przypadku była ona nienaruszona. Istotne jest także zapewnienie dobrego styku elektrycznego między metalowymi elementami obudowy i drzwiczek, np. na zawiasach, aby uniknąć różnic potencjałów i wyładowań. Po zastosowaniu tych działań mikrofalówka działa bez zarzutu, co pozwala uniknąć kosztownej wymiany sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA