Witam,
Potrzebuję pomocy w rozwiązaniu problemu z iskrzącą mikrofalówką.
Model Electrolux EMT25207OX z grillem. Uszkodzeniu uległa komora wewnątrz kuchenki, a mianowicie jej górna ścianka, która jest wykonana z perforowanej nierdzewki (patrz linki z filmem i zdjęciem).
Iskrzenie występuje gdy:
1. Włączam mikrofalę z zainstalowanymi i podłączonymi do niej grzałkami grilla.
2. Włączam mikrofalę z zainstalowanymi wewnątrz ale wypiętymi z przewodów grzałkami
Iskrzenie nie występuje gdy:
1. Włączam samego grilla i grzałki pracują i grzeją jak powinny.
2. Włączam mikrofalę, ale grzałki grilla są rozłączone i wyjęte z mikrofali.
W pierwszej kolejności wymieniłem grzałki na nowe, ale nie rozwiązało to problemu. Wymieniłem też płytkę mikową, ale stara też była w bdb. stanie.
Bezpiecznik na transformatorze też sprawdzony i jest OK. Grzałki nie dotykają uszkodzonej obudowy.
Czy uszkodzona wnęka będzie tym problemem, który powoduje iskrzenie?
Jeżeli tak, to dlaczego nie iskrzy podczas pracy jak nie ma w kuchence grzałek? Czy można zespawać tą wnękę i czy trzeba też użyć jakiejś farby do zabezpieczenia spoiny? Czym to ewentualnie spawać?
Z góry dziękuję za pomoc w naprowadzeniu na rozwiązanie problemu.
PS.
Electrolux nie oferuje w sprzedaży nowej wnęki ;(
Potrzebuję pomocy w rozwiązaniu problemu z iskrzącą mikrofalówką.
Model Electrolux EMT25207OX z grillem. Uszkodzeniu uległa komora wewnątrz kuchenki, a mianowicie jej górna ścianka, która jest wykonana z perforowanej nierdzewki (patrz linki z filmem i zdjęciem).
Iskrzenie występuje gdy:
1. Włączam mikrofalę z zainstalowanymi i podłączonymi do niej grzałkami grilla.
2. Włączam mikrofalę z zainstalowanymi wewnątrz ale wypiętymi z przewodów grzałkami
Iskrzenie nie występuje gdy:
1. Włączam samego grilla i grzałki pracują i grzeją jak powinny.
2. Włączam mikrofalę, ale grzałki grilla są rozłączone i wyjęte z mikrofali.
W pierwszej kolejności wymieniłem grzałki na nowe, ale nie rozwiązało to problemu. Wymieniłem też płytkę mikową, ale stara też była w bdb. stanie.
Bezpiecznik na transformatorze też sprawdzony i jest OK. Grzałki nie dotykają uszkodzonej obudowy.
Czy uszkodzona wnęka będzie tym problemem, który powoduje iskrzenie?
Jeżeli tak, to dlaczego nie iskrzy podczas pracy jak nie ma w kuchence grzałek? Czy można zespawać tą wnękę i czy trzeba też użyć jakiejś farby do zabezpieczenia spoiny? Czym to ewentualnie spawać?
Z góry dziękuję za pomoc w naprowadzeniu na rozwiązanie problemu.
PS.
Electrolux nie oferuje w sprzedaży nowej wnęki ;(