logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Iskrzenie w mikrofalówce Electrolux EMT 25207OX z grillem - uszkodzona wnęka

macsi2 27 Sie 2021 17:50 2202 14
REKLAMA
  • #1 19583088
    macsi2
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Witam,
    Potrzebuję pomocy w rozwiązaniu problemu z iskrzącą mikrofalówką.
    Model Electrolux EMT25207OX z grillem. Uszkodzeniu uległa komora wewnątrz kuchenki, a mianowicie jej górna ścianka, która jest wykonana z perforowanej nierdzewki (patrz linki z filmem i zdjęciem).

Iskrzenie występuje gdy:
    1. Włączam mikrofalę z zainstalowanymi i podłączonymi do niej grzałkami grilla.
    2. Włączam mikrofalę z zainstalowanymi wewnątrz ale wypiętymi z przewodów grzałkami

Iskrzenie nie występuje gdy:
    1. Włączam samego grilla i grzałki pracują i grzeją jak powinny.
    2. Włączam mikrofalę, ale grzałki grilla są rozłączone i wyjęte z mikrofali.

W pierwszej kolejności wymieniłem grzałki na nowe, ale nie rozwiązało to problemu. Wymieniłem też płytkę mikową, ale stara też była w bdb. stanie.
    Bezpiecznik na transformatorze też sprawdzony i jest OK. Grzałki nie dotykają uszkodzonej obudowy.

Czy uszkodzona wnęka będzie tym problemem, który powoduje iskrzenie?
    Jeżeli tak, to dlaczego nie iskrzy podczas pracy jak nie ma w kuchence grzałek? Czy można zespawać tą wnękę i czy trzeba też użyć jakiejś farby do zabezpieczenia spoiny? Czym to ewentualnie spawać?

Z góry dziękuję za pomoc w naprowadzeniu na rozwiązanie problemu.
    PS.
    Electrolux nie oferuje w sprzedaży nowej wnęki ;(
    Iskrzenie w mikrofalówce Electrolux EMT 25207OX z grillem - uszkodzona wnęka Iskrzenie w mikrofalówce Electrolux EMT 25207OX z grillem - uszkodzona wnęka

• REKLAMA
  • #2 19583921
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2638
    Instrukcję obsługi to się czytało?? Żeby było szybciej, to strona 69.
  • #3 19584202
    macsi2
    Poziom 9  
    MARCIN.SLASK napisał:

Kolego, zawsze zapoznaje się z instrukcja urządzenia przed jego użytkowaniem. Strona instrukcji, którą podajesz w wersji papierowej przypada na instrukcje w języku włoskim natomiast wersja polska .PDF na stronie 69/80 mówi jak ustawiać program.
    Napisz co konkretnie miałeś na myśli i czy na stronie, na którą się powołujesz jest rozwiązanie mojego problemu bo póki co żadnych konkretów ani odpowiedzi na moje pytania nie podałeś.

https://www.instrukcjaobslugipdf.pl/electrolux/emt25207/instrukcja?p=69
  • REKLAMA
  • #4 19584229
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    macsi2 napisał:
    MARCIN.SLASK napisał:

Kolego, zawsze zapoznaje się z instrukcja urządzenia przed jego użytkowaniem. Strona instrukcji, którą podajesz w wersji papierowej przypada na instrukcje w języku włoskim natomiast wersja polska .PDF na stronie 69/80 mówi jak ustawiać program.
    Napisz co konkretnie miałeś na myśli i czy na stronie, na którą się powołujesz jest rozwiązanie mojego problemu bo póki co żadnych konkretów ani odpowiedzi na moje pytania nie podałeś.

https://www.instrukcjaobslugipdf.pl/electrolux/emt25207/instrukcja?p=69

Widzę, że różne są wersje instrukcji. Najbardziej zbliżona:
    Iskrzenie w mikrofalówce Electrolux EMT 25207OX z grillem - uszkodzona wnęka
    Chodzi o to co zaznaczyłem.
  • #5 19584512
    skryn
    Specjalista AGD
    Ocena: 1008
    Autodestrukcja, nagroda Darwina gwarantowana. Jak można wstawiać metalowy ruszt podczas używania mikrofal? Toż to profanacja! Ruszt metalowy ustawiamy tylko w pozycji "grill".
    Ale po co czytać instrukcję... :(
    Bez komentarza.
    A potem takie b.ara.ny odddają mikrofalę do sklepu i reklamują ją, jako niezgodność towaru z tytułu umowy sprzedaży.
    Ręce do samej ziemi opadają, a i sprzedawcy, zamiast sprawdzić sprzęt na miejscu, reklamują do Producenta.
    Takich zajawek mam dziesięć tygodniowo...
    :(
  • #6 19584573
    macsi2
    Poziom 9  
    dominowave napisał:
    Autodestrukcja, nagroda Darwina gwarantowana. Jak można wstawiać metalowy ruszt podczas używania mikrofal? Toż to profanacja! Ruszt metalowy ustawiamy tylko w pozycji "grill".
    Ale po co czytać instrukcję... :(
    Bez komentarza.
    A potem takie b.ara.ny odddają mikrofalę do sklepu i reklamują ją, jako niezgodność towaru z tytułu umowy sprzedaży.
    Ręce do samej ziemi opadają, a i sprzedawcy, zamiast sprawdzić sprzęt na miejscu, reklamują do Producenta.
    Takich zajawek mam dziesięć tygodniowo...

Uważasz się za znachora a goowno widzę wiesz.
    Pózniej takie b.ara.ny wypowiadają się na forum.
    Mikrofalówka ta umożliwia używanie podstawki grilla przy funkcjach grilla/mikrofali. Doczytasz sobie.
    Obym nie miał w tym wpisie dziesięciu niczego nie wnoszących s jedynie obraźliwych porad takich pseudo majstrów jak ty…

Dodano po 3 [minuty]:

MARCIN.SLASK napisał:
    macsi2 napisał:
    MARCIN.SLASK napisał:

Chodzi o to co zaznaczyłem.

Filmik wrzuciłem już z mikrofali po uszkodzeniu.
    Zawsze do niej wkładałem żywność do podgrzania. Przecież nie ogrzewaniem sobie nią mieszkania 😁
  • REKLAMA
  • #7 19584810
    skryn
    Specjalista AGD
    macsi2 napisał:
    Mikrofalówka ta umożliwia używanie podstawki grilla przy funkcjach grilla/mikrofali. Doczytasz sobie.
    Obym nie miał w tym wpisie dziesięciu niczego nie wnoszących s jedynie obraźliwych porad takich pseudo majstrów jak ty…

Instrukcja kłamie, jak pewna reżimowa TV w Polandii.
    Pseudo majster powiadasz? A Ty kto? Osiem lat na Forum, raptem dziewięćdziesiąt parę postów i zero pomogłów uważasz się za Guru?
    Jaja se robisz?
  • #8 19585075
    macsi2
    Poziom 9  
    dominowave napisał:
    macsi2 napisał:

Instrukcja kłamie, jak pewna reżimowa TV w Polandii.
    Pseudo majster powiadasz? A Ty kto? Osiem lat na Forum, raptem dziewięćdziesiąt parę postów i zero pomogłów uważasz się za Guru?
    Jaja se robisz?

Nie pisz już nic w tym wątku człowieku bo piszesz nie na temat i szukasz zaczepki trolu.
  • #9 19585120
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5153
    macsi2 napisał:
    Nie pisz już nic w tym wątku człowieku bo piszesz nie na temat i szukasz zaczepki trolu.
    Maciusiu, a może tak dowiedzieć się coś o zasadzie działania kuchenki mikrofalowej ? :D
  • #10 19585173
    ADB-6
    Poziom 34  
    Ocena: 700
    Powinieneś wymienić całą wewnętrzną osłonę, ponieważ zaprezentowane uszkodzenie powoduje "wyciek" promieniowania poza komorę. To bardzo niebezpieczne dla użytkowników tego urządzenia. Spawanie, czy mostkowanie tego oczka jest niedopuszczalne z serwisowego punktu widzenia (wszystko jest pięknie, dopóki ktoś nie ucierpi wskutek takiej naprawy). Po wymienionych przez Ciebie zabiegach (eksperymentach) można dojść do wniosku że nawet dla własnego dobra nie powinieneś zajmować się naprawą tego urządzenia. Jak wspomniał przedmówca - zapoznaj się z zasadą działania kuchenki mikrofalowej i poczytaj o zagrożeniach i skutkach ekspozycji organizmów żywych na działanie promieniowania mikrofalowego. Nie odbierz tego posta jako złośliwości z mojej strony. To dla Twojego dobra. Jeśli naprawiasz to osobie trzeciej, narażasz się na konsekwencje prawne, jeśli sobie - unikniesz niemiłych niespodzianek.
    Pozdrawiam. ;)
  • #11 19585568
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    ADB-6 napisał:
    Powinieneś wymienić całą wewnętrzną osłonę, ponieważ zaprezentowane uszkodzenie powoduje "wyciek" promieniowania poza komorę. To bardzo niebezpieczne dla użytkowników tego urządzenia. Spawanie, czy mostkowanie tego oczka jest niedopuszczalne z serwisowego punktu widzenia (wszystko jest pięknie, dopóki ktoś nie ucierpi wskutek takiej naprawy). Po wymienionych przez Ciebie zabiegach (eksperymentach) można dojść do wniosku że nawet dla własnego dobra nie powinieneś zajmować się naprawą tego urządzenia. Jak wspomniał przedmówca - zapoznaj się z zasadą działania kuchenki mikrofalowej i poczytaj o zagrożeniach i skutkach ekspozycji organizmów żywych na działanie promieniowania mikrofalowego. Nie odbierz tego posta jako złośliwości z mojej strony. To dla Twojego dobra. Jeśli naprawiasz to osobie trzeciej, narażasz się na konsekwencje prawne, jeśli sobie - unikniesz niemiłych niespodzianek.
    Pozdrawiam. ;)

Jaką długość mają mikrofale w przypadku kuchenki mikrofalowej, że obawiasz się o wyciek tych fal?
    Jakiś czas temu miałem kuchenkę mikrofalową z wyższej półki i tam były bezpośrednio otwory z komory na zewnątrz były o średnicy 4.3mm. Czyli bardzo duże, pierwszy raz się taką konstrukcją spotkałem. Pomiary w odległości 4-5cm od obudowy nie przekraczały normy bezpieczeństwa.

Do autora tematu.
    Gdyby zawsze w kuchence byłoby coś co pochłania mikrofale, to nie zakładałbyś tego tematu. W górze najczęściej osadzają się tłuszcze / wilgoć. Z doświadczenia wiem, że mało kto używa grilla i ten tłuszcz może się kumulować (wiele razy w miesiącu mam okazję takie kuchenki z grillem "wypalać" na zewnątrz i idą kłęby dymu). Wystarczy na chwilkę załączyć mikrofale bez żywności, by punktowo cała moc była odbierana przez to co nie powinno. Usterka gotowa.
  • #12 19585642
    skryn
    Specjalista AGD
    macsi2 napisał:

Trollem jesteś Ty. Ja już w tym wątku nic nie napiszę, bo nie ma o czym. Zastanów się chłopie, zanim napiszesz o interlokutorze (trudne słowo), czym jest specjalista AGD z nadania w stopce. A potem chrzań swoje farmazony.
    Bez odbioru.
  • REKLAMA
  • #14 19588594
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    ADB-6 napisał:
    MARCIN.SLASK napisał:
    otwory z komory na zewnątrz były o średnicy 4.3mm.

A czy kolega przyjrzał się załączonym fotkom? ;)

Pisałem o mikrofali, którą miałem u siebie, gdzie otwory były sporo większe (bez dodatkowej osłony) niż jest to normalnie.
  • #15 19588895
    macsi2
    Poziom 9  
    @MARCIN.SLASK
    Kuchenka używana wasze z zawartością żywności wewnątrz. Tak jak pisałem powyżej, przecież nie ogrzewam sobie tym mieszkania tylko podgrzewam żywność.

Grill był używany trzy razy częściej niż mikrofalówka więc grzałki były wygrzane i tłuszczu na nich nie było. Zresztą cała kuchenka była zawsze czyszczona po każdym przygotowaniu posiłku.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z iskrzeniem w mikrofalówce Electrolux EMT 25207OX, szczególnie w przypadku używania grzałek grilla. Iskrzenie występuje, gdy mikrofalówka jest włączona z podłączonymi grzałkami, a także gdy grzałki są wewnątrz, ale odłączone. Problem nie występuje, gdy używany jest tylko grill. Użytkownik wymienił grzałki i płytkę mikową, ale to nie rozwiązało problemu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że uszkodzona wnęka może powodować "wyciek" promieniowania, co jest niebezpieczne. Zwracają uwagę na konieczność wymiany wewnętrznej osłony oraz na ryzyko związane z nieprawidłowym użytkowaniem metalowych elementów w mikrofalówkach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA