logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić układ klawiatury na niemiecki w Windows XP?

krzysiaczek5 16 Mar 2009 12:15 9372 7
REKLAMA
  • #1 6288665
    krzysiaczek5
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    mam problem z niemiecką klawiaturą. ZAinstalowałem xp w języku polskim i na polskiej klawiaturze. Wyjechałem do niemiec i podłaczyłem niemiecką klawiaturę i działa jak polska. Co zrobić zeby niemiecka klawiatura chodzilą z umlałtami.
  • REKLAMA
  • #2 6288771
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    Panel Sterowania -> opcje regionalne i językowe -> zakładka języki -> szczegóły i tutaj dodaj niemiecki język i ustaw jako domyślny.
  • REKLAMA
  • #3 6289027
    krzysiaczek5
    Poziom 10  
    wlasnie w tych językach nie ma niemieckiego, jest tylko angileski amerykański i polski.
  • REKLAMA
  • #4 6289067
    Mery84
    Jakaś siła wyższa nie pozwala Ci kliknąć w dodaj, wybrać niemiecki i niemiecki układ klawiatury?
    Czy może to zwykłe lenistwo?
  • #5 6289097
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1091
    Pewnie płyta została w domu.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #6 6289190
    krzysiaczek5
    Poziom 10  
    mam język niemiecki ale nie ma niemieckiego układu klawiatury. ZAinstalowałem w polsce windowsa od kolegi, chyba okrojony byl troche i teraz problem z rtm mam. Wczesniej ustawialem tak jak mowicie i uklad byl niemiecki i nie bylo problemow. teraz mam tylko tyle

https://obrazki.elektroda.pl/57_1237212436.jpg
  • #7 6289199
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Cytat:
    ...ZAinstalowałem w polsce windowsa od kolegi, chyba okrojony byl troche i teraz problem z rtm mam...

Proszę zatem skontaktować się z support'em producenta "okrojonego systemu".
  • #8 6289201
    Mery84
    Jak zainstalowałeś od kolegi to zwyczajnie masz piracką kopię. Piratom nie pomagamy.
    Zamykam temat. Proszę się zaopatrzyć we własną legalną kopię systemu!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zmiany układu klawiatury na niemiecki w systemie Windows XP zainstalowanym w wersji polskiej. Po podłączeniu niemieckiej klawiatury system nadal działa z polskim układem, co uniemożliwia wpisywanie znaków diakrytycznych (umlautów). Standardowa procedura polega na dodaniu niemieckiego języka i układu klawiatury w Panelu Sterowania, w sekcji "Opcje regionalne i językowe" -> "Języki" -> "Szczegóły". Jednak w omawianym przypadku niemiecki układ klawiatury nie jest dostępny do wyboru, mimo że język niemiecki jest zainstalowany. Przyczyną jest prawdopodobnie użycie niepełnej lub zmodyfikowanej wersji systemu Windows XP, co skutkuje brakiem odpowiednich komponentów (RTM). Zalecane jest skontaktowanie się z producentem systemu lub użycie legalnej, pełnej wersji Windows XP, gdyż pirackie kopie mogą nie zawierać wszystkich niezbędnych plików i funkcji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA