logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SATEL CA10 i alarmy z jednej czujki o tej samej porze w noc

tomsonmaja 16 Mar 2009 12:32 2716 7
  • #1 6288712
    tomsonmaja
    Poziom 1  
    Witam prosze mi powiedziec czy ten problem zostal rozwiazany bo ja mam idetyczy problem o godzinie 2 z wejscia ktory jest podlaczony do manipulatora led z wejscia 10 mam alarm co tez mysz o tej samej porze i tez to jest garaz tylko sa auta
  • #2 6288763
    aprzycho
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Witam,
    Jeżeli alarmy z jednej czujki. Jeżeli masz ją jako EOL to pod wejście podepnij sam rezystor 2,2k i sprawdź czy przy podpiętym rezystorze masz też alarmy, Jeżeli tak to problem leży w centrali jeżeli nie to w czujce albo połączeniu.
    Nie wiem jaką czujkę masz w garażu i czy jest on ogrzewany czy nie ?

Sprawdź i daj znać to będziemy dalej działać w temacie.

Nie zaszkodzi łapkę na myszę zainstalować oprócz tego. U mnie mała myszka nieźle broiła.
  • #3 6289498
    pkhenr
    Poziom 32  
    Ocena: 199
    a podłączony masz do monitoringu może transmisja testowa zakłóca
  • #4 6289545
    Krzysiek_Gd
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    U mnie powodem fałszywych alarmów okazała się czujka PARADOX PRO+. Zanim do tego doszedłem ustawiłem wejście jako licznikowe - żeby wyeliminować fałszywki. Diody LED w ciemności lekko się ćmiły jak się później dowiedziałem wadliwe były w nich przekaźniki.
  • #5 6291021
    Robkowy
    Poziom 13  
    pkhenr napisał:
    a podłączony masz do monitoringu może transmisja testowa zakłóca

Miałem podobny problem. Zadzwonić do monitoringu i spytać o której przychodzą testy.
  • #6 6292198
    crunky
    Poziom 32  
    Ocena: 88
    Krzysiek_Gd napisał:
    U mnie powodem fałszywych alarmów okazała się czujka PARADOX PRO+. Zanim do tego doszedłem ustawiłem wejście jako licznikowe - żeby wyeliminować fałszywki. Diody LED w ciemności lekko się ćmiły jak się później dowiedziałem wadliwe były w nich przekaźniki.

I też miałeś alarmy codziennie o tej samej porze? Nie widzę związku.

Jak masz rozwiązany monitoring? Radio? Również stawiam na zakłócenia
    Podzwoń do SMA, zawieś monitoring, wciśnij napad i zobaczysz czy pójdzie alarm z 10 linii(A raczej czy linia będzie naruszona w momencie wysyłania) .
  • #7 6296844
    bartez132
    Poziom 18  
    Ocena: 24
    taaa znajac zycie jak sie zacznie testowac napady i transmisje testowe to na zlosc falszywka nie wyjdzie :P
  • #8 6335946
    gruber2000
    Poziom 1  
    to na pewno mrówki w obudowie czujki - tylko zwierzaki i robaki są tak punktualne , ale ustawienia sterowania piecem też bym sprawdził

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem fałszywych alarmów o tej samej porze w nocy z jednego wejścia centrali SATEL CA10 może mieć różne przyczyny. Zaleca się sprawdzenie czujki i połączeń, w tym podłączenie rezystora 2,2k EOL, aby wykluczyć uszkodzenie czujki lub centrali. Możliwe są zakłócenia pochodzące z transmisji testowej monitoringu, dlatego warto skontaktować się z firmą monitorującą i ustalić godziny testów. W niektórych przypadkach fałszywe alarmy powodowały wadliwe przekaźniki w czujkach, np. PARADOX PRO+. Inne potencjalne źródła to obecność zwierząt (myszy, mrówki) w obudowie czujki lub zakłócenia radiowe. Dodatkowo sugerowano sprawdzenie ustawień sterowania piecem w garażu. Testowanie alarmów i transmisji testowych może być utrudnione przez ich nieregularne pojawianie się.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA