Oprogramowanie telefonów NEC jest wyjątkowo udane - kilka apikacji jednocześnie, w tym dwie przeglądarki i najważnietsze - nie przerywa sesji GPRS - po odzyskaniu zasięgu, dalej ściąga tę samą stronę. Jeżdżę metrem i chodzę po lesie - to sprawdzone. Miałem kilka NECów, z różnymi wersjami programu - różnica 3 lat, różne modele - to nie wygląda na typowy błąd. Raczej brak jakiegoś bitu (?) potwierdzenia w trakcie przesyłania SMS. Mam nadzieję że wypowie się tu specjalista znający technikę SMS. Wiem że wraz z tekstem, przesyłane jest wiele danych. Myślę że problem w różnej składni SMS w poszczególnych sieciach. Dla przypomnienia: w starych telefonach SONY, była możliwość, wysyłania SMS klasy 0, 1, 2, 3, czyli błyskawicznych, anonimowych, na ekran, do pamięci telefonu lub SIM. Stare telefony PANASONIC, potrafiły pokazywać kilka znaków sterujących, przed właściwym tekstem SMS - chyba w kodzie maszynowym (tzw. robaczkami - rozmaite buźki itp.) Niektórych możliwości SMS sieci już nie wykożystują - myślę że tu jest różnica, powodująca takie zawieszanie - telefony NEC pochodzą z sieci w Wielkie Brytanii.