logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chłodziarko-zamrażarka Mastercook LC-170.1EN - awaria ...

jacenty03 17 Mar 2009 13:35 10548 5
REKLAMA
  • #1 6293695
    jacenty03
    Poziom 10  
    Serdecznie Witam.
    Proszę o podpowiedź, - trafiła do mnie lodówka Mastercook LC-170.1 EN
    (sąsiadki), która uzytkowana jest około 8 lat, (naprawa 2 lata temu, wymiana układu chłodniczego w zamrażalniku). Obecnie lodówka pracuje bez wyłączania się, chłodzi i zamraża super, lecz przybyły fachowiec z AGD wymienił termostat, gdyż stwierdził uszkodzenie, lecz lodówka dalej
    pracowała bez wyłączania się, przyjechał ponownie i stwierdził, że są ubytki gazu itp. a koszt naprawy wysoki. Skasował za termostat 250 zł.
    Zajrzałem do kieszeni w której znajdował się termostat i zgrozo, termostat
    wciśnięty na siłę, pogięta cienka rureczka (nie wiem dokładnie nazwy) wystająca od termostatu o długości około 80 cm. Całość tejże rureczki
    pogięta w kłębek i wciśnięta w kieszeń obudowy plastikowej nad drzwiami
    lodówki. Z tego co pamiętam, to rurka ta powinna być idealnie prosta i powinna być założona za tył obudowy komory chłodniczej. W plastikowej obudowie tej kieszeni są dwa otworki i sądzę, że tam powinna być wprowadzona, - czy tak ??? Lodówka pracuje już sześć godzin, w komorze chłodni jest temperatura -1 stopnia C, natomiast w zamrażalniku
    jest więcej, nie sprawdzałem, natomiast agregat staje się gorący.Mam pytanie, czy to źle zainstalowany termostat? - jak faktycznie ma przebiegać ta rureczka od termostatu, w tej kieszeni czy za tył komory?
    Czy faktycznie, jest to awaria termostatu czy układu chłodniczego, np.
    wycieki i ubytki gazu - których nie widać na zewnętrznych rurkach układu?
    Bardzo proszę o podpowiedź ... Pozdrawiam ...
  • REKLAMA
  • #2 6293870
    ROBSON33
    Admin grupy AGD
    Ocena: 1712
    Kapilara nie może być załamana ale nie musi być idealnie prosta
  • REKLAMA
  • #3 6294642
    jacenty03
    Poziom 10  
    Właśnie, chodziło o kapilarę:D. Więc tak, kapilara na szczęście nie była załamana, wyprostowałem ją delikatnie i teraz problem, jak i gdzie ją założyć, ponieważ podejrzewam, że nie była orginalnie tak umieszczona jak uczynił to serwisant AGD, gdyż te dwa małe otworki o średnicy kapilary są umiejscowione w kieszeni (przewody, kontrolki, wyłączniki,termostat) w górnej części obudowy lodówki, nad drzwiami, a zamykana panelem na zatrzaski. Te otworki prowadzą przez górną obudowę, z tym, że jeden jest zatkany, a drugi drożny do którego kapilara
    ciasno wchodzi na głębokość obudowy około 40 cm. Pytanie - czy tam ma
    być umieszczona ? gdyż nie ma innego otworu aby ją wprowadzić dalej za
    komorę. Nie mam pojęcia jak jest orginalnie założona gdyż nigdy nie bawiłem się lodówkami, czasami demontowałem ale były to inne typy. Jestem elektronikiem a nie specem od lodówek, ale nie zaszkodzi poznać
    tajniki lodówki. Uważam, że zawsze jest czas na wyrzucenie tej lodówki na
    złomowisko. Może ktoś wie, jak prawidłowo powinna być umieszczona kapilara termostatu w tego typu lodówce. Uprzejmie proszę o podpowiedź.
    Pozdrawiam.:cry:
  • REKLAMA
  • #4 6294699
    GRAZYNA46
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Witam.Mam problem moja chlodziarko zamrazarka indesit CG1225PT ma 11 lat,przestala chlodzic zamrazarka pracuje normalnie .czy to cos powaznego,czy warto naprawiac ,a moze kupic nowa
  • REKLAMA
  • #5 6294705
    jacenty03
    Poziom 10  
    Podstawowe pytanie, - jak długo powinien pracować agregat przy sprawnej lodówce, dwu komorowej (chłodnia i zamrażarka, oddzielne drzwi), jeden agregat, lodówka rozmrożona, tydzień postoju z ustawieniem chłodzenia "minimalne" ??? Nigdy na to nie zwracałem uwagi, natomiast, ta z awarią pracowała osiem godzin bez wyłączenia się,
    z osiągami temperatur - w komorze chłodni minus jeden stopień, natomiast w zamrażalniku wyższa - około minus 3-4 stopnie (nie sprawdzałem, ale wyczywalnie), natomiast temperatura obudowy agregatu około plus 60 stopni C, (wyczuwalnie gorący). Musiałem sam
    wyłączyć w obawie przed dalszym uszkodzeniem ...

Dodano po 2 [godziny] 41 [minuty]:

[quote="GRAZYNA46"]Witam.Mam problem moja chlodziarko zamrazarka indesit CG1225PT ma 11 lat,przestala chlodzic zamrazarka pracuje normalnie .czy to cos powaznego,czy warto naprawiac ,a moze kupic nowa/quote]
    Witam... Pani Grażyno, napisałem do Pani emaila. Pozdrawiam ...
  • #6 6298999
    jacenty03
    Poziom 10  
    Wymieniłem termostat na nowy, kapilarę włożyłem w jeden z otworów aż
    do wyczuwalnego oporu, weszła na głębokość około 70 cm, a resztę zwinąłem, uruchomiłem lodówkę i po 12 godzinach to samo, nie wyłącza się w ogóle.
    W lodówce nie ma żadnych układów elektronicznych, tylko termostat, agregat, dwa wyłączniki, dwie kontrolki i układ chłodniczy, - wniosek prosty, - padł układ chłodniczy najprawdopodobniej wyciek z uszkodzonej
    rurki która znajduje się w obudowie lodówki. Nie uzyskałem informacji,
    więc szkoda szukać uszkodzenia, złom, rozpruwam lodówkę na elementy,
    centymetr po centymetrze bo właścicielka pojechała po nową.
    Uważam, że temat zamknięty, a złom na złom. Pozdrawiam.
REKLAMA