logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Thomson 32wx410 ICC20 - pionowy pas i szarpanie obrazu po wymianie kondensatorów

aruss 17 Mar 2009 14:52 3302 14
REKLAMA
  • #1 6294020
    aruss
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Witam trafił do mnie telewizor j.w. standardowo jak w tym chasis kondensator 510nf napuchniety i wylany po wymianie TV zastartował tylko ze na obrazie jest dziwny pionowy pas tak jak by jakies iskrzenie oraz strzepi obraz zobacz foto. Dodam ze wszystkie kondensatory w odchylaniu, oraz wszystkie w zasilaczu razem z głownym 320uf, brak juz mi pomysłow, moze ktos miał cos pododnego. Pozdrawiam
    https://obrazki.elektroda.pl/55_1237297585.jpg

Proszę uzupełnić tytuł - p.11 regulaminu! [Mirek Z.]
  • REKLAMA
  • #2 6294460
    albert 90 serwis rtv
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Sprawdż przewody na trafopowielaczu, może być sam trafopowielacz.
  • #3 6294732
    aruss
    Poziom 16  
    Sprawdziłem tez przewody, miałem juz takie dwa i zawsze konczyło sie na kondensatorze tym 510nf a ten kondensator fakt, był konkretnie rozgrzany ale by sie cos przeniosło na trafo cos zle pracuje słychac delikatnie ale to nie z trafa. Myslałem o podstawce na PK

Moderowany przez Mirek Z.:

Ma być ostrzeżenie za p.6 i p.11 regulaminu? Tytuł!

• #4 6297988
    albert 90 serwis rtv
    Poziom 18  
    Iskrownik w podstawce. Wymień podstawkę. Częsty przypadek.
  • REKLAMA
  • #5 6298386
    aruss
    Poziom 16  
    Podstawka nie pomogła, zauwazyłem ze iskrzenie pojawia sie nie jak podejdzie W.N tylko jak pojawi sie obraz, poniewaz zakłuca inne telewizory pojawia sie na ich obrazie taki sam pas iskrzen, a jak odłacze G2, W.N podejdzie ale nie iskrzy na innych. Juz sam nie wiem
  • #6 6298702
    albert 90 serwis rtv
    Poziom 18  
    Spróbuj ominąć wyłącznik sieciowy. Czyli jak G2 odłączone to nie zakłóca? Sprawdź kondensator na podstawce przy G2.
  • REKLAMA
  • #7 6298922
    aruss
    Poziom 16  
    Zaraz spróuje ominac włacznik, tak jak g2 odłaczone to oczywiscie nie widac na obrazie usterki ale patrzac na inny TV podłaczony do anteny to sie przenosi. Juz mi rece opadaja z tym TV

Dodano po 29 [minuty]:

To musi byc cos po stronie pierwotnej nie dodałem jeszcze ze w momecie gdy pokazuje sie obraz z jednego z tych trafek za mostkiem wydobywa sie dzwiek który cyklicznie zie zwieksza a w momecie gdy jest silniejszy pas jest wiekszy i grubszy i szarpanie tez wieksze. Dodam ze wszystkie kondensatory impulsowe i elektrolity w przerwornicy wymienione
  • #8 6299057
    albert 90 serwis rtv
    Poziom 18  
    A kondensator sieciowy na 400V.
  • REKLAMA
  • #9 6299193
    aruss
    Poziom 16  
    jako pierwszy podkładany dodam ze TV chodził ok dopuki nie uszkodził sie CL036 510nf, po wymianie zastartował i pojawiła sie ta usterka
  • #10 6300158
    omron
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    Panowie -a odkąd to pionowe pasy są spowodowane przez iskrzenie trafopowielacza bądź iskrownika ??? Proponuję sprawdzić od wtyku 220 V do filtra p-zakł. w zasilaczu TV.ew,coś się uszkodziło w torze sygnałowym.Spróbuj zlokalizować czy zakłócenia są przenoszone przez sieć czy "po antenie"
    omron
  • #11 6300268
    aruss
    Poziom 16  
    Do kolegi ormon zobacz foto i jeszcze strzepi obrza czego nie widac na zdjeciu, bardziej przenosi sie gdy do odu TV podłaczona jest antena ale przy wyjetych antenach jest widoczne zakłucenie lecz jest mniejsze
  • #12 6300318
    omron
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    Foto widziałem ,ale jak sam piszesz ,tego co mam zobaczyć nie widać na zdjęciu-proponuję nie słuchać trafa WN tylko go podmienić .
    omron
  • #13 6300600
    aruss
    Poziom 16  
    Pas ziarnistosci widac nie widac tylko postrzepionego obrazu, nie trafo na W.N. wydaje taki dziwny dzwiek tylko jedno z filtracji nap. sieciowych. Zauwazyłem ze nap. na kondensatoche głuwnym na 400V faluje dziwnie plus minus 10V
  • #15 7169948
    kjurek

Poziom 16  
    Ocena: 28
    Podstaw jeszcze raz inny kondensator 510n, może dałeś jakiś trefny.
    Konto firmowe:
    Servis RTV
    Piłsudskiego 116, Dynów, 36-065

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telewizorze Thomson 32wx410 ICC20 po wymianie spuchniętego kondensatora 510nF pojawił się pionowy pas na obrazie oraz efekt szarpania i iskrzenia. Wymieniono wszystkie kondensatory w układzie odchylania i zasilaczu, w tym główny elektrolit 320µF, jednak problem pozostał. Podejrzewano uszkodzenie trafopowielacza lub iskrownika, a także kondensatory impulsowe i sieciowe, jednak wymiana podstawki iskrownika i kondensatora 510nF nie rozwiązała usterki. Zakłócenia pojawiały się tylko przy podłączonym obrazie i antenie, a także przenosiły się na inne telewizory podłączone do tej samej anteny. Obserwowano falowanie napięcia na kondensatorze głównym 400V oraz charakterystyczny dźwięk z transformatora za mostkiem prostowniczym, który nasilał się wraz z pogorszeniem obrazu. Ostatecznie skuteczne okazało się wymienienie przewodu anodowego od trafopowielacza, co całkowicie usunęło usterkę. Sugerowano również sprawdzenie filtra przeciwzakłóceniowego w zasilaczu oraz ewentualną wymianę kondensatora sieciowego 400V.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA