logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam programu/info o białym szumie i decyblach.Laik:)

nalewak 20 Kwi 2004 19:24 840 2
REKLAMA
  • #1 604181
    nalewak
    Poziom 11  
    Witam!
    Wcześniej pisałem że szukam programu do generwania białego szumu. Uzyskałem takie programy za co bardzo dziekuje. Teraz chciałbym zdobyć taki program, który pokaze mi natężenie dźwięku aktualnie odgrywanego w decybelach. W tych programach ktore mam sa wskazniki decybeli ale od -20 do 20. Podejrzewam ze sa to decybele mocy lub napiecie (moze mi ktos wytłumaczyć czy dobrze myśle?).
    Jak juz pisalem jestem psychologiem a nie elektronikiem wiec z gory przepraszam za moj laicyzm. Ogólnie potrzebuje programu w którym na bieżąco można zwiększać lub zmniejszać głośność białego szumu wiedzać na bieżąco jakie jest aktualnie natężenie dźwięku (potoczna głośność) w decybelach (od 0 do 110 decybeli). Dzięki z góry za odpowiedź.
    Tomek
  • REKLAMA
  • #2 605938
    livekiller
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    nie ma programu który by generował dźwięk o określonym natęzeniu. Natęznie dźwieku będzie zależeć od tego jak on jest wzmocniony, od głośników itd. Radzę się zaopatrzyć w miernik natężenia dźwięku i na podstawie jego wzkazań regulować głośnosć dźwięku i wtedy będziesz mógł otrzymywać dźwięk o określonym przez siebie natężeniu.Pozdrawiam
  • #3 607120
    nalewak
    Poziom 11  
    A ile kosztuje taki sprzęt do mierzenia natężenia dźwięku w decybelach?
    A wyobraźmy sobie sytuacje następującą. Zmierze sobie początkowe natężenie dźwięku np. na poziomie 65 db. Czy w następnym kroku jest możliwe (tworząc odpowiednie oprogramowanie) zadać komputerowi aby zwiększał natężenie dźwięku o jeden decybel? czy jest jakiś wskaźnik, który, gdy zwiększe o jakąś wartość to mogę być pewien że natężenie w decybelach też zwiększy się o pewną wartość?
    Dzięki z góry za odpowiedź.
    Tomek
REKLAMA