logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czym zmierzyć poziom hałasu? Decybelomierz? Emiter fal?

cyklopart 07 Lip 2022 12:35 1440 9
REKLAMA
  • #1 20091774
    cyklopart
    Poziom 2  
    Witam.
    Mam nadzieję, że umieszczam temat we właściwym miejscu.
    Potrzebuję zbudować kabinę z wytłumieniem dźwięków o różnym zakresie, burzy, petard, narzędzi silnikowych tnących. Warunki domowe. Chciałbym wyciszyć dźwięki maksymalnie, przetestować materiały do wytłumienia i oczywiście zrobić ich pomiary.
    Pytanie do doświadczonych, czym zrobić pomiar? Te tańsze urządzenia do 300 zł zazwyczaj mają zakres od 30dB do 120dB. Czy są tanie mierniki które mają niższy zakres? Zastanawiam się czy uzyskanie przenikalności 30 dB będzie dla mnie satysfakcjonująca.
    Drugie pytanie o emiter fal. Słyszałem coś o wytłumianiu dźwięku przez emiter fal o przeciwnej fazie. Ford zrobił coś takiego w samochodach do wyciszenia wnętrza. Czy dla takiego laika jak ja w dziedzinie dźwięku jest możliwe wykorzystanie takiego emitera, czy to wyższa szkoła jazdy i łatwiej będzie wykonać ściany betonowe metrowej grubości? ;)
    Z góry dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 20099845
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Możesz pomiar zrobić skalibrowanym mikrofonem podłączonym do komputera.
    Typowe elektretowe pomiarówki mają w okolicy 130dB Max spl. Cena od 200. Do tego z 300-700zł za kalibrator i jakiś interfejs.
    Jak potrzebujesz większy spl, to shure SM7 ma ponad 180dB. pozostaje kwestia jego skalibrowania. Nie wiem na ile dokładny pomiar potrzebujesz, ale puszczając z głośnika sinus 1kHz ustawiasz mikrofon kalibrowany i skalibrowany obok siebie, odczytujesz pomiar ze skalibrowanego i wpisujesz offset w kalibrowanym.

cyklopart napisał:
    Czy dla takiego laika jak ja w dziedzinie dźwięku jest możliwe wykorzystanie takiego emitera, czy to wyższa szkoła jazdy i łatwiej będzie wykonać ściany betonowe metrowej grubości?

Łatwiej Ci będzie wykonać ściany. Tak też się profesjonalnie robi testy w wygłuszonych komorach bezechowych, a nie testuje z wygłuszaniem aktywnym.
  • REKLAMA
  • #3 20124706
    cyklopart
    Poziom 2  
    Zależy mi na niższym zakresie, poniżej 30dB, a nie wyższym. Ktoś coś podpowie?
  • #4 20137022
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Możesz podobnie jak pisałem wcześniej. Mikrofon pomiarowy, niskoszumowa karta dźwiękowa i soft.
    Niskoszumowa karta jest o tyle istotna że szum preampów może mieć wpływ na pomiar w niskim zakresie.
  • REKLAMA
  • #5 20158958
    cyklopart
    Poziom 2  
    Szkoda że tak słabo się na tym znam
    Znalazłem taki mikrofon na Allegro: /oferta/behringer-ecm8000-mikrofon-pomiarowy-11889934737
    Nie wiem czy będzie wystarczający. Nie jest mi potrzebna mega precyzja. Chcę zbudować kojec antyburzowy i sylwestrowy dla psa, ale chcę to zrobić mając pewność że rzeczywiście jest odpowiednie wytłumienie.
    I na tym stanąłem. Karta dźwiękowa? Soft? yhhh... help
  • #6 20160152
    nagrywamy.com
    Poziom 31  
    Ocena: 108
    Jeżeli chcesz sensownie mierzyć to niestety mikrofon i przedwzmacniacz/interfejs to średnia opcja, bo nie ma jak tego skalibrować. Oczywiście, może się przydać do czegoś jeszcze. Natomiast jest inne rozwiązanie - mikrofon umik. On ma złącze USB w związku z tym nie wymaga nic z zewnątrz (żadnego inetrefjsu) i jest w miarę kalibrowany, to znaczy pozwala z wystarczającą dokładnością określić nie tylko różnice ale i poziomy bezwzględne. Oprogramowanie to najlepiej darmowy REW, pozwala zmierzyć wszystko i jeszcze trochę.
  • REKLAMA
  • #7 20161469
    adambyw
    Moderator Akustyka
    nagrywamy.com napisał:
    Jeżeli chcesz sensownie mierzyć to niestety mikrofon i przedwzmacniacz/interfejs to średnia opcja, bo nie ma jak tego skalibrować.

Oczywiście że jest opcja. Trzeba by zastosować kalibrator. Niestety nie są to tanie zabawki. np: https://www.amazon.pl/Kalibrator-mikrofonu-profesjonalny-kalibracji-kalibrator/dp/B07FDY15XL pisałem o tym w poście #2

Co do aplikacji, poszukaj pod hasłem SPL logger
    https://www.roomeqwizard.com/
    https://www.rcf.it/en/rdnet-measures
    https://www.wavecapture.com/RemoteSPL.html
    Monitorowanie SPL podczas imprez jest wymagane przez prawo w niektórych krajach. Pod tym hasłem znajdziesz trochę softu. Będzie on zazwyczaj bardziej rozbudowany niż potrzebujesz, albo będzie małym modułem jakiejś większej aplikacji. https://www.rationalacoustics.com/products/sm...-template--15898063470811__16377708850e4a8c99
  • #8 20306891
    cyklopart
    Poziom 2  
    Jak tak to wszystko czytam, mam wrażenie że nie jestem rozumiany. Nie chodzi i o pomiar hałasu, nie chcę mierzyć 190dB, tylko zakres do 0dB, wytłumienia dźwięku
  • #10 20309610
    adambyw
    Moderator Akustyka
    cyklopart napisał:
    Jak tak to wszystko czytam, mam wrażenie że nie jestem rozumiany. Nie chodzi i o pomiar hałasu, nie chcę mierzyć 190dB, tylko zakres do 0dB, wytłumienia dźwięku

Weź pod uwagę że jednostka decybeli jest jednostką względną, i wymaga podania punktu odniesienia. Bo 0dBfs ≠ 0dBu ≠ 0dBV ≠ 0dBspl. Samą jednostkę decybeli bez punktu odniesienia używamy wyłącznie do określania zmian, bo każda zmiana o 1dB we wszystkich standardach będzie taka sama.

Pomiar hałasu w wyższych czy w niższych zakresach różni się tylko pewnymi ograniczeniami. Optymalnymi warunkami dla mikrofonów jest zakres powiedzmy 50-130dBspl. W warunkach pomiaru niższych wartości zaczynają mieć wpływ szumy własne mikrofonu i toru audio urządzenia pomiarowego. Niezależnie czy to będzie komputer czy samodzielne urządzenie. Dla tego pomiary zazwyczaj zaczynają od 30-40dBspl. W piwnicznym magazynie mamy jakieś 33dBspl, nie wiem jak pokaże niższy poziom tła. Przy wysokich wartościach SPL zaczynają mieć znaczenie fizyczne parametry mikrofonu i jego elektroniki, żeby nie dochodziło do przesterowania, co daje górną granicę możliwości przyjęcia niezniekształconego dźwięku, czyli granicę pomiaru.

Dla tego dalej podtrzymuję że opcja z postu #7 wydaje mi się najbardziej optymalna. Czyli interfejs i skalibrowany mikrofon pomiarowy. Można nawet mieć ich więcej, np 2 żeby robić pomiary porównawcze, np przed i za tłumiącą przegrodą.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobów na pomiar poziomu hałasu w celu zbudowania kabiny dźwiękoszczelnej dla psa, z uwzględnieniem różnych źródeł hałasu, takich jak burze czy petardy. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące użycia mikrofonów pomiarowych, niskoszumowych kart dźwiękowych oraz oprogramowania do analizy dźwięku. Zwrócono uwagę na konieczność kalibracji sprzętu oraz na ograniczenia pomiarów w niskim zakresie decybeli. Użytkownicy polecili różne modele mikrofonów, w tym Behringer ECM8000 oraz CEM DT-61, a także oprogramowanie Room EQ Wizard (REW) do analizy dźwięku. Wskazano również na możliwość użycia emitera fal o przeciwnej fazie, chociaż zaznaczono, że jest to bardziej skomplikowane rozwiązanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA