logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolumny głośnikowe do 20m², budżet 2-3 tys., muzyka rock, metal, klasyczna

liptonik 19 Mar 2009 18:20 4886 30
Najlepsze odpowiedzi

Jakie kolumny i wzmacniacz wybrać do pokoju 20 m², budżetu 2–3 tys. zł i słuchania rocka, metalu oraz muzyki klasycznej?

Najczęściej polecano Tonsil Siesta albo Maestro II 180, przy czym Siesta oceniano jako wyraźnie lepszą od Maestro, a Altusy odradzano do rocka i metalu, bo przy szybkim basie buczały i zlewały riffy [#6307764][#6308525][#6308570][#6309196] Do tych kolumn proponowano używany wzmacniacz Yamaha, Denon, NAD albo Onkyo; padł też konkretny przykład Yamahy RX-797, z którą Siesty grały bardzo dobrze [#6307764][#6309196][#6311829][#6333181] W 20 m² Maestro II 180 mają wystarczyć bez subwoofera, a po dobrym wygrzaniu bas staje się mocny i szybki [#6309839][#6308735] Warto przewidzieć ok. 100 zł na okablowanie i najlepiej posłuchać kilku zestawów przed zakupem, bo odsłuch był wskazywany jako kluczowy [#6308570][#6308684][#6309196]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 6304016
    liptonik
    Poziom 10  
    Witam,
    juz od dluższego czasu zabieram sie za zakup kolumn glosnikowych + wzmacniacza.

Mam pokoj 20mkw, słucham bardzo róznej muzyki od rocka, rocka progresywnego, power metalu, heavy metalu, ostatnio nawet trochę muzyki klasycznej.

Na cały zestaw mam okolo 2-3 tysiące.

Od 6 lat slucham muzyki na creative'ach MegaWorks 550 (5.1, 500W RMS - ponoc ) - jeden z lepszych zestawów glosnikowych tej firmy, ale pewnie nie ma co ich równac do kolumn.

Kompletnie sie nie znam na tym, wiecej bede polegał wyłacznie na waszej wiedzy.

z góry dziekuje
  • REKLAMA
  • #2 6307552
    Kucek93
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Proponuje nowy zestaw kolumn STX F-180. Powinieneś być zadowolony...
    Do tego jeszcze jakiś wzmacniacz (tylko nie "chińczyk") coś z serii Pioneer, Sharp, ADS, Technics.
  • #3 6307764
    dues
    Poziom 28  
    Ocena: 62
    za 2-3 tys zl jest wiele duzo lepszego sprzetu niz ten ktory proponuje kolega.
    zwroc uwage na Tonsil maestro II 180, tonsil siesta a do tego uzywany wzmacniacz yamahy, denona, Nad'a
  • #4 6308035
    SarnaNuri
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Z Tonsili to polecam jeszcze Zeusy. Zarówno grają ładnie grają jak i wyglądają. Z reszty firm to również JBL jest godny uwagi, Koda, Jamo.
    Zalecam również osłuchać na własne ucho bo parametry konstrukcji mogą być identyczne, a wrażenia zgoła inne. Lepiej sie też nie kierować wyglądem, bębenki słuchowe ważniejsze ;).
    Pozdrawiam
  • #5 6308432
    liptonik
    Poziom 10  
    dues napisał:
    za 2-3 tys zl jest wiele duzo lepszego sprzetu niz ten ktory proponuje kolega.
    zwroc uwage na Tonsil maestro II 180, tonsil siesta a do tego uzywany wzmacniacz yamahy, denona, Nad'a

zastanawialem sie nad altusami 200 albo 300, bardzo duzo osob kupuje je na allegro.
    Jak mozna odniesc je do tych co Ty zaprezentowałes ?

SarnaNuri napisał:
    Z Tonsili to polecam jeszcze Zeusy. Zarówno grają ładnie grają jak i wyglądają. Z reszty firm to również JBL jest godny uwagi, Koda, Jamo.
    Zalecam również osłuchać na własne ucho bo parametry konstrukcji mogą być identyczne, a wrażenia zgoła inne. Lepiej sie też nie kierować wyglądem, bębenki słuchowe ważniejsze ;).
    Pozdrawiam

producent pisze ze sa przeznaczone dla muzyki rockowej i dyskotekowej, ale czy nie beda one zbyt potężne dla pokoju 4x5 ? odrazu zaznaczam ze się nie znam.

jaki konkretnie wzmacniacz ? mi sie np. podoba ten [url=]http://www.allegro.pl/item584740430_denon_pma_500_salonwawa_wola_odsluch.html[/url] ale jak maja sie omy glosników do omów wzmacniacza ?
  • REKLAMA
  • #6 6308525
    SarnaNuri
    Poziom 13  
    Do takiej muzyki stanowczo Ci odradzam Altusy. Sam słucham takich klimatów i próbowałem słuchać na Altusach i nieprzyjemna sprawa. Przy szybkim basie buczą, klangowanie też fatalne a riffy na niskich strojeniach się zlewają. Miałem okazje porównać przy takiej muzyce Altusy, Altony i Pioneery CS 757. Zdecydowanie najlepiej wypadły Pioneery.
    Z reszta Altusy nie były zaprojektowane do takiej muzy tylko do dyskotekowego łupania. Nie będziesz zadowolony na pewno.
    Jak nie chcesz dużo kapuchy wydawać to polecam Ci Pioneery 990. Na allegro są akurat. Tańsze od Altów 300 a lepiej sie będą nadawać.
    http://www.allegro.pl/item586222210_potezne_pioneer_cs_997_2x190w_bass_2x25cm.html
    Mocy też raczej im nie braknie.
  • REKLAMA
  • #8 6308570
    dues
    Poziom 28  
    altusy to kolumny do halasowania, bardziej na dyskoteke. w polaczeniu z dobrym wzmacniaczem maestro odkryja przed Toba zupelnie nowe wrazenia. to kolumny do sluchania "ze smakiem" :) tworza niesamowita scene przed sluchaczem. wokale sa wyrazne a bass schodzi nisko jest szybki i potrafi go byc w nadmiarze. tony wysokie z powodu tekstylnej kopulki sa miekkie a nie piszczace co moze nie zadowolic wielbicieli glosnikow tybowych (jak w altusach). do 20m kw. mysle ze idealne jednak nie potrafie powiedziec jak spisza sie w muzyce ktora Ty preferujesz bo to zupelnie nie moj gatunek. siest nigdy nie slyszalem ale kierujac sie opiniami innych wydaje mi sie ze sa jeszcze "lepsze" od maestro.
    maestro mozesz miec od 1200zl nowe, siesty sa troche drozsze. licz sie z wydaniem przynajmniej 100zl na okablowanie bo warto:)
  • REKLAMA
  • #9 6308654
    liptonik
    Poziom 10  
    ok, to nie bedzie problem,.
    Powiem Ci ze te maestro i siesta tak troche śmiesznie wygladaja, mi się podobają wyglad alutsów, ale z pewnoscia ich nie kupię.

Maestro czy siesta ? Cena taka sama ? Mozna tutaj mowic ktore lepsze a ktore gorsze ? Czy to bardziej subiektywne zdanie ?
  • #10 6308684
    SarnaNuri
    Poziom 13  
    No to w takim wypadku jako alternatywę to Tonsili polecam poszukać JBL. Słuchałem na jadnym z modelów Chimery i było pierwszorzędnie. Do 2 tysi wychaczysz.
    Aha i jeszcze jedno. Weź parę ulubionych płyt i zajdź do sklepu z audio i poproś żeby ci to póścili. Sam tak zrobiłem w Media Markt. 1.5 godziny zabawy miałem i porównań wiekszości możliwych firm. Z reszta sam na słuch bedziesz mógł ocenić co ci bardziej pasuje.
    No i do naszej muzyki nie pasuja "słupki". Tu średnica głośnika ma duże znaczenie. Jak ci starczy funduszu to niedrogi Sub też może poprawić wrażenia. Np. będzię czuć wyraźniej stope, a szczególnie podwójną.
  • #11 6308735
    dues
    Poziom 28  
    jesli chodzi o wyglad to zapewniam Cie ze w rzeczywistosci wygladaja lepiej jak na zdjeciach :) tez z poczatku bylem troche zniesmaczony ich wygladem gdy ogladalem na necie. co do maestro to moje zaczely grac dopiero po ddobrym wygrzaniu glosnikow (200-300godz) ale wtedy to calkiem inne kolumny. Niestety pewnie ciezko bedzie Ci znalezc sklep gdzie moglbys ich posluchac.

Dodano po 1 [minuty]:

A....i gwarantuje Ci ze z maestro nie uslyszysz nieprzyjemnego buczenia niskich czestotliwosci
  • #12 6309196
    pagat10
    Poziom 11  
    Jeśli mógłbym Tobie coś polecić to polecam zestaw który sam posiadam.Kolumny siesta , Yamaha RX 797 ,cd yamaha cdx 497.
    Przed zakupem odsłuchiwałem wszystko co było możliwe przez około 4 miesięcy.Wysłuchałem wielu kolumn począwszy od Media Markt a skończywszy na salonach muzycznych.Oczywiście jest problem z odsłuchen kolumn Tonsila bo niewiele sklepów je prowadzi.Jednak gdy znajdziesz gdzieś sposobność odsłuchu tych kolumn to naprawdę stwierdzisz ,że tą jakość dzwięku możesz osiągnąć w kolumnach ale za ok 2000PLN za sztukę.
    Pozostaję kwestia wzmacniacza.Kolumny Tonsila tak jak Maestro jak i siesty wymagają sporego wzmocnienia aby uzyskać prawdziwy efekt.I nie chodzi tu o głośne słuchanie.Wcześniej koledzy pisali o kolumnach Maestro , także dobry wybór , ale jak posłuchałem siesty to różnica była kolosalna.Mi udało się kupić siesty za 700PLN za sztukę ,a amplituner yamaha RX 797 (minimalna moc wyjściowa RMS przy 6 omach 2x120W)za 1250PLN.
    Oczywiście najlepiej będzie jak sam odsłuchasz trochę sprzętu i sam sobie wyrobisz zdanie co najbardziej Tobie odpowiada.
    Ja ze swojego wyboru jestem naprawdę zadowolony.
  • #13 6309293
    dues
    Poziom 28  
    sam zaczalem sie kiedys juz zastanawiac nad zmiana swoich maestro na siesty. tekze napedzam je z yamahy 797. kupilem za 1100zl ale dzis jej cena to juz 1600.
  • #14 6309375
    pagat10
    Poziom 11  
    Jakieś 2 tygodnie temu dostałem go w Media Markt bez kartona z wystawy.
  • #15 6309569
    liptonik
    Poziom 10  
    a gdy juz kupie 2x kolumny + wzmacniacz to czy pozniej bede mogl cos dokupic ? (sub) ?

jeszcze chcialbym sie dowiedziec jak te siesty zachowaja sie jakbym chcial zrobic 20 osobowa impreze na zewnatrz, oczywiscie nie zalezy mi wtedy na jakosci ale bardziej na mocy.

powiem ze moje mega worksy 5.1 creative spisywaly sie dobrze przy tym.
  • #16 6309708
    pagat10
    Poziom 11  
    kolego jeśli chcesz robić imprezy na zewnątrz to skup się na Altusach 200 lub 300

Dodano po 5 [minuty]:

Na www.zadowolenie.pl masz Altusy 200 za ok.530 PLN za sztukę i już nie będziesz potrzebował suba.
  • #17 6309758
    liptonik
    Poziom 10  
    nie chce robic imprez, tylko chcialem sie dowiedziec czy kolumny te maja wieksza moc od glosnikow creative megawork 550 (pisze ze 500W RMS)
  • #18 6309765
    SarnaNuri
    Poziom 13  
    Jak już wspominałem Altusy tragicznie brzmią z taką muzyką.
    Oczywiście nie będę próbował na siłe kogoś do tego namawiać ale słyszałem i wiem co mówię. Są przeznaczone do czego innego.
  • #19 6309839
    dues
    Poziom 28  
    nie porownuj takich kolumn do pierdziawek komputerowych. mocy na pewno im nie braknie. efektywnosc maestro to 90dB, nie jest to co prawda sprzet stworzony do robienia imprezek na zewnatrz ale w to ze creativy spisywaly sie dobrze to tez nie uwierze :D
    W 20m kw z maestro z pewnoscia obejdziesz sie bez suba. mocny bas pojawia sie dopiero po dobrym wygrzaniu glosnikow.
  • #20 6310141
    pagat10
    Poziom 11  
    Kolego Liptonik
    Te podane wielkości 500 W RMS najpierw rozbijmy na kanały czyli 5 x 70 wat pus subwoofer 150 wat.
    To jedno a drugie to jak chcesz porównać głośnik centalany wielkości trzech paczek papierosów do kolumny głośnikowej też o mocy 70 wat RMS podłogowej ważącej ok 20 kg.
    Tego się nie da porównać i tego się w ten sposób nie porównuje to są dwa inne światy.
  • #21 6310213
    liptonik
    Poziom 10  
    no ok :) to postanowione, wezme te siesty :)
    a teraz sprawa wzmacniacza, czy warto wydac 2000zl na ta Yamaha RX 797 ?

czy to jest normalne zeby wzmacniacz byl drozszy od glosnikow ?
  • #22 6310266
    pagat10
    Poziom 11  
    Nie 2000PLN tą RX 797 można kupić taniej.
    Ja na początku skłaniałem się w stronę Yamachy 479 , a ,że przypadkowo trafiłem w tak dobrej cenie mocniejszy RX 797 to wziołem bez zastanowienia.
    Sprawdż lub zadzwoń do Tonsila i zapytaj gdzie blisko Twojego miejsca zamieszkania możesz posłuchać koumn Tonsila.
    Uważam ,że dużo większym problemem jest zakup kolumn niż wzmacniacza.
  • #23 6310660
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 6310836
    pagat10
    Poziom 11  
    Rozumiem ,że wyboru kolumn dokonałeś w ciągu jednego dnia.Napewno sugerowałeś się odsłuchem kilku lub kilkunastu kolumn i podjąłeś szybko decyzję, dlaczego nie.
    Tylko dziwi mnie jedna rzecz . Odsłuchiwałeś kolumny i te jedne Tobie odpowiadały i grały one pod pewnym wzmacniaczem, to dlaczego nie zakupiłeś tego wzmacniacza do kompletu który dawał najlepszy efekt z twoimi kolumnami.
    Wiadomo,że kolumny to jedno a dopasowanie do nich wzmacniacza to drugie,a Ty zakupiłeś wzmacniacz póżniej.
    Chyba ,że był to ten sam wzmacniacz tylko szukaleś go gdzie indziej w lepszej cenie , to rozumiem i pochwalam.
  • #25 6310866
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #27 6311829
    dues
    Poziom 28  
    Audio cd ma znacznie lepsza jakość od mp3 ale problemem moze byc dostęp do płyt z ulubioną muzyka i ich cena. A jesli chcesz odtwarzać z kompa to koniecznie kup dobra kartę muzyczną i okablowanie bo bez tego to te głośniki beda sie marnować. Yamahe 797 mozesz miec za 1600zl ale w tej cenie moze koledzy poradzą Ci cos lepszego np nad'a lub tez dużo tańszy używany wzmacniacz jesli takie wchodzą w grę.
  • #28 6312452
    SarnaNuri
    Poziom 13  
    Jeśli masz zamiar słuchać z kompa to poza dobrym okablowaniem powienieneś ściągać mp3 o możliwie najwyższym bitrate, najlepiej ok 320 kbps. Jakoś nie bedzie tak dobra jak z CD ale dość zbliżona. Z resztą jak bedziesz miał mp3 o bitrate 192 to też nie odczujasz jakoś mocno spadku jakości
  • #29 6320982
    liptonik
    Poziom 10  
    mam jeszcze pytanie, jeśli nie będę słuchał radia to nie potrzebuje amplitunera ? tylko zwykly wzmacniacz ?
  • #30 6321183
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 641
    Tak.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru kolumn głośnikowych i wzmacniacza do pokoju o powierzchni około 20 m², z budżetem 2-3 tys. zł, do słuchania muzyki rock, metal i klasycznej. Zalecane są kolumny Tonsil Maestro II 180, Tonsil Siesta oraz Tonsil Zeus, które oferują dobrą jakość dźwięku, wyraźne wokale i szybki bas, odpowiednie do wymienionych gatunków muzycznych. Altusy 200 i 300 są odradzane do tego typu muzyki ze względu na nieprzyjemne buczenie i słabe odwzorowanie niskich tonów, choć nadają się do imprez na zewnątrz. JBL (np. model Chimera) oraz Pioneer (np. CS 757, CS 990, CS 997) również są polecane jako alternatywy. Wzmacniacze z serii Yamaha RX 797, Denon PMA 500 oraz Onkyo są rekomendowane, przy czym ważne jest dopasowanie impedancji i mocy wzmacniacza do kolumn. Wzmacniacz może być droższy od kolumn, co jest normalne, a jego dobór jest kluczowy dla uzyskania optymalnej jakości dźwięku. Odsłuch na żywo jest zalecany przed zakupem. W kwestii źródeł dźwięku, płyty CD oferują lepszą jakość niż pliki MP3, jednak przy wysokim bitrate (np. 320 kbps) różnice są mniej odczuwalne. Do słuchania z komputera ważna jest dobra karta dźwiękowa i odpowiednie okablowanie. Jeśli nie jest potrzebne radio, wystarczy zwykły wzmacniacz, a nie amplituner. Możliwość późniejszego dokupienia subwoofera jest dostępna, choć w przypadku kolumn Tonsil subwoofer nie jest konieczny w pomieszczeniu 20 m².
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA