logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagłośnienie do pokoju 11 m² – wybór kolumn (Tonsil Maestro 180 II

ISMaster 23 Cze 2014 12:12 1578 19
REKLAMA
  • #1 13733359
    ISMaster
    Poziom 8  
    Witam
    Mam zamiar zakupić sprzęt do słuchania muzyki, głównie muzyka klubowa, pop, ale również inne. Wymiary mojego pokoju to 4,5x2,5. Mam do przeznacznia około 2000zł. Isnieje również możliwość, że kiedyś zmienię pokój. Rozważam zakup np. Tonsil maestro 180 II i do tego jakiś używany wzmacniacz. Podajcie swoje propozycje.

Dodano po 5 [minuty]:

Czy pylon pearl 20 nada się do tego pomieszczenia?
  • REKLAMA
  • #2 13735710
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 13735739
    ISMaster
    Poziom 8  
    Chyba sie z tobą nie zgodzę ponieważ koszt 2 kolumn wynosi 1800zł. Nie pasuje to wg do mojej muzyki oraz pokoju. Raczej nie wybiorę tego modelu. Czekam na dalsze propozycje.
  • REKLAMA
  • #4 13735783
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 13735839
    ISMaster
    Poziom 8  
    A co sądzisz o pylon pearl 20. Można znaleźć wiele pozytywnych opini na ich temat w internecie oraz są w miarę tanie. Możesz polecić jakieś wzmacniacze? Mogą byc używane, ale za nowymi też sie można rozejrzeć.
  • #6 13735864
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 13735914
    ISMaster
    Poziom 8  
    Czyli raczej odpada. Mam jeszcze pytanie związane z wyborem wzmacniacza. Czy powinien on mnieć raczej taką samą impedancję co kolumny? Z tego co mi wiadomo to wzmacniacz może mieć niższą, ale z czym to się wiąże? Natomiast nie może być odwrotnie. Rozejżę się chyba jutro w lombardzie lub na allegro i czegoś poszukam.
  • #8 13735919
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 641
    ISMaster napisał:
    A co sądzisz o pylon pearl 20.
    Zdecydowanie warte posłuchania.
  • #9 13735933
    ISMaster
    Poziom 8  
    Myślisz, że wystarczą do mojego pokoju? Niestety nie mam możliwości odsłuchu. Jeżeli tak to możesz polecić jakiś wzmacniacz.
  • REKLAMA
  • #10 13735941
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 641
    Wystarczą. Ale nie polecam kupowania kolumn bez odsłuchu - każde brzmią inaczej, można bardzo żałować.
  • #11 13735971
    ISMaster
    Poziom 8  
    Rozumiem, a mógłbyś polecić mi jakiś model?
  • #14 13736888
    RMS.pl

Poziom 26  
    Ocena: 45
    To zależy ile sprzęt ma być grany. Jeśli często i codziennie, to starszy używany wzmacniacz szybko dopadnie wizyta w serwisie (daj Boże jedna) i okaże się, że lepiej kupić jednak nowy i żyć bezstresowo.
    Konto firmowe:
    RMS.pl - Hi-Fi Kino Domowe Akcesoria
    Hetmańska 33B, Białystok, 15-727 | Strona WWW: sklep.rms.pl
  • #15 13737423
    korrus666
    Poziom 40  
    Ocena: 476
    Nie przesadzałbym z tym serwisem. Mnóstwo wzmacniaczy mających po 30 lat działa bez ani jednej usterki. Ogólnie sprzęt audio nie jest jakoś bardzo awaryjny a szczególnie starsze proste konstrukcje bez mikroprocesorów i innych bajerów wytrzymują długo. Co prawda akurat CA 640a ma procesor ale jest to dość solidna konstrukcja.
  • #16 13737486
    RMS.pl

Poziom 26  
    Doświadczenia moje, moich kolegów z pracy (branżowców) oraz znajomego, który prowadzi największy serwis w mieście są zgoła odmienne. Facet ma ręce pełne roboty, 8-10 letnie Pioneery, Marantze czy Onkyo to u niego norma. Padają potencjometry, sekcje zasilania.

Sam mam przykład swojego kolegi z biurka obok, który pędzi swoje kolumny 10 letnim Marantzem kupionym od pierwszego właściciela. Wzmacniacz był w serwisie kilka razy, a to się wyłączał, a to potencjometr niedomagał.

W końcu postanowił porównać go do nowego NADa C316. I co się okazało? Barwa faktycznie u NADa trochę gorsza, ale kontrola głośników, zejście basu, rozmach grania, ogólna efektywność prądowa na dużo wyższym poziomie. A wzmacniacz najtańszy, za 1500zł, gdzie tamten Marantz wejściowo był dwie półki w górę.
    Konto firmowe:
  • #17 13740393
    korrus666
    Poziom 40  
    Wiadomo że nowe jest pewniejsze ale też nie ma co za bardzo panikować. Potencjometry owszem zużywają się ale w nowych wzmacniaczach też wieczne nie będą. A i są wzmacniacze co mają po 30-40 lat a potencjometry w nich działają lepiej niż w nowych sprzętach. Zresztą uważam że uszkodzenie sprzętu najczęściej wynika z winy użytkownika.
    Stare nie zawsze jest gorsze. Sam chyba przyznasz że lepiej kupić używanego CA 640a niż nowego Pioneera A-20.
  • #18 13740527
    RMS.pl

Poziom 26  
    Nie przyznam niestety, bo wszystko zależy od stanu używanego wzmacniacza. To pytanie z cyklu czy wolisz używane 10 letnie BMW, czy nowego Forda. Jak trafisz BMW w stanie "igła" - super, będziesz miał fajne auto za grosze. Tylko widzę tu przynajmniej jeden: kto z osób, które pytają tu o poradę potrafią same zweryfikować stan techniczny wzmacniacza?

No i drugi: kto pozbywa się za grosze porządnego zadbanego wzmacniacza?
    Konto firmowe:
  • #19 13742256
    korrus666
    Poziom 40  
    Porównywanie samochodu i wzmacniacza nie jest chyba najlepszym przykładem. Samochodu zużywają się w dużo większym stopniu niż elektronika. A sprzedawanie używanego sprzętu audio jest często powodowane przesiadką na coś lepszego. Za używany wzmacniacz nikt nie zapłaci tyle co za nowy więc ceny są często atrakcyjne. Tak czy inaczej dobrze żeby autor tematu przed zakupem odsłuchał sprzęt i dokładnie obejrzał jeśli jest używany.
  • #20 13742989
    ISMaster
    Poziom 8  
    jednak poszukam uzywanego wmacniacza. Kolumny racej zakupie nowe i beda to maestro 180 II.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sprzętu audio do pokoju o wymiarach 4,5x2,5 m, z budżetem około 2000 zł, głównie do słuchania muzyki klubowej i pop. Rozważa zakup kolumn Tonsil Maestro 180 II oraz używanego wzmacniacza. W odpowiedziach pojawiają się różne propozycje, w tym Tonsil Zeus, Universum, Jamo, Altus 200 oraz Pylon Pearl 20, z sugestiami, że do Pylon Pearl 20 potrzebny będzie subwoofer dla lepszego basu. Użytkownik pyta o impedancję wzmacniacza i kolumn, a także o rekomendacje wzmacniaczy, gdzie pojawiają się modele takie jak Indiana Line Nota 550, Pioneer A-10/A-20 oraz Cambridge Audio Azur 640a. Dyskusja dotyczy również zalet i wad zakupu sprzętu nowego versus używanego, z różnymi opiniami na temat niezawodności starszych modeli.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA