logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo 2898ST (cp775) - wąski obraz po bokach, brak sygnału anteny, buczenie dźwięku

paw-t2 20 Mar 2009 23:18 1799 7
REKLAMA
  • #1 6310036
    paw-t2
    Poziom 10  
    Witam
    Posiadam telewizor Daewoo 2898ST (cp775), w którym usterka objawia się następująco: obraz jest węższy, z obydwóch boków po jakieś 5cm, ponadto brak sygnału z anteny (nie odbiera żaden program), z wejścia euro sygnał jest, ale w dźwięku słychać buczenie.
    Szukałem na forum i jest dużo tematów dotyczących zwężenia obrazu ale góra/dół, a nie jak u mnie po bokach.
    Bardzo byłbym wdzięczny za podpowiedzi dotyczące tej awarii.

Model TV ma być w tytule tematu - regulamin pkt. 11. [@mirex]
  • REKLAMA
  • #2 6310228
    artur65pr
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Podstaw pamięć z odpowiednim wsadem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 6310420
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 529
    Sprawdź główne napięcia zasilające.
  • REKLAMA
  • #4 6310482
    Stef
    Poziom 31  
    Ocena: 32
    artur65pr napisał:
    Podstaw pamięć z odpowiednim wsadem.

:arrow: artur65pr chcesz się ilością głupich postów wykazać?

Sorki, ale takie bzdety jak powyżej podnoszą ciśnienie....

Sprawdź elko w zasilaczu, powinno być około 320V na nim. A później tak jak Ci Mirek Z. napisał.

pozdro z Krakowa

Stefan

[mirex]
  • REKLAMA
  • #5 6316975
    paw-t2
    Poziom 10  
    Witam
    Przepraszam że tak późno, ale wczoraj nie miałem czasu aby się tym zająć.
    Na elektrolicie w zasilaczu mam 305V, poza tym na C815-9,5V na C813-86V (wszędzie za mało), a na C814 brakuje mi miernika, czyli chyba zwarcie. Więc C814 do wymiany, ale co z resztą napięć i czy kondensator raczej uszkodził się ze starości, czy też mógł przez inny uszkodzony element.
    Dziękuję za zainteresowanie moim tematem.
  • Pomocny post
    #6 6317103
    Dominik123
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    zawsze podstawą w serwisie TV to wymiana kondensatorów w przetwornicy. Kondensatory wysychają od starości i nieco wyższej temperatury wewnątrz odbiornika. Wymień te elki i zrób pomiary napięcia.

Tu masz schemat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic20094.html#101625
  • Pomocny post
    #7 6318409
    Stef
    Poziom 31  
    Ocena: 32
    Witaj....
    Nie rozumiem jakim cudem na C813 masz 86V a na C814 brakuje Ci miernika..... A C815 nie znalazłem.
    Jeżeli masz możliwość pożyczenia oscyloskopu, to bez problemu znajdziesz pusty elektrolit. Jeżeli nie masz takiej możliwości, pierwsze wymiana C813 i C814. Myślę że pomoże, a następnie wymień wszystkie elka w zasilaczu po pierwotnej i wtórnej stronie. Koszt kilku PLN, a na kilka lat będziesz miał spokój. Tylko elka na 105 stopni.

pozdro z Krakowa

Stefan

Dodano po 10 [minuty]:

Tzn...
    Chyba rozumiem to iż na C813 masz 86V a na C814 miernik głupieje. Niestety ale mierniki cyfrowe to fajna rzecz pod warunkiem iż nie kosztują 20PLN, to jest po prostu szajs. A i tak do niektórych pomiarów konieczny jest miernik analogowy.

pozdro z Krakowa

Stefan
  • #8 6322241
    paw-t2
    Poziom 10  
    Zgodnie z poradami wymieniłem elektrolity, no i telewizor działa jak nowy.

Dziękuję bardzo wszystkim którzy poświęcili mi chwilkę swojego czasu.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Daewoo 2898ST (cp775) występował problem zwężonego obrazu po bokach oraz brak sygnału z anteny, a przy podłączeniu przez wejście euro pojawiało się buczenie w dźwięku. Diagnostyka wykazała obniżone napięcia na kondensatorach elektrolitycznych w zasilaczu, szczególnie na C813, C814 i C815, co sugerowało uszkodzenie kondensatorów. Zalecano sprawdzenie głównych napięć zasilających oraz wymianę kondensatorów elektrolitycznych w przetwornicy, które ulegają wyschnięciu i degradacji z powodu starości i temperatury. Po wymianie kondensatorów telewizor powrócił do prawidłowej pracy, obraz został poprawiony, a sygnał antenowy i dźwięk działały bez zakłóceń. W dyskusji podkreślono znaczenie stosowania kondensatorów na 105°C oraz możliwość użycia oscyloskopu do wykrycia uszkodzonych elementów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA