logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Daewoo 2898ST - zaniżone napięcia, czy to trafopowielacz?

radyjator 06 Wrz 2007 20:22 1254 9
REKLAMA
  • #1 4257419
    radyjator
    Poziom 19  
    Ocena: 54
    Witam mam problem z telewizorkiem jak w temacie. Otóż jak klientka powiedziała najpierw zrobił się czarny pasek u góry potem poduszki na bokach obrazu następnie obraz całkowicie zniknął (czarne tło) lecz był dźwięk, po chwili już niczego nie było. Gdy sie go włącza słychać charakterystyczne pykanie w głośnikach. Pomierzyłem napięcia to zamiast 46 jest około 6, zamiast 16 jest około 5, zamiast 205 jest około 26. Napięcie przychodzące 132 występuje w postaci napięcia 110V. Wymieniłem pion, oraz wszystkie kondy filtrujące napięcia wyjściowe. Skoro napięcia tak opadły jest nadzieja ze nic poważnego sie w nim nie stało. Czy winą tego zjawiska jest trafopowielacz??? Wydaje mi sie ze tak mogło by być jednak niepokoi mnjie troche to 110 zamiast 132V

Proszę o pomoc

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 4257448
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 208
    Witam
    Wzmacniacze wizyjne do sprawdzenia.
  • REKLAMA
  • #3 4257546
    radyjator
    Poziom 19  
    Czy to są te wzmacniacze na szyjce kineskopu (rgb)bo gdy odłącze je od płyty głównej nie ma to absolutnie zadnego wpływu na napięcia.
  • #4 4257570
    landar
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    CP-775. U mnie winny był trafopowielacz z tym, że napięcia były trochę wyższe od twoich.
    Napięcie 132V możesz mieć zaniżone gdyż trafo obciąża przetwornicę zbyt mocno.

A swoją drogą sprawdź +B na żarówkę.

Powodzenia,
  • #5 4257811
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 4258260
    radyjator
    Poziom 19  
    Możliwe ze obciąza gdyż przy starcie wysokiego przetwornica chwile zaświerczy i poczywm praca wyda sie normalna w wolnej chwili pokombinuje z żarówką i dam znać co i jak
  • #7 4262764
    radyjator
    Poziom 19  
    Wyczytałem na innym poscie dotyczącym tego otvc ze jego przetwornica ma to do siebie ze nie wystartuje na żarówce jedynie w czasie pracy można ją podpiąć itd.. myślę ze wylutuje trafopowielacz i zobacze jak bedzie się zachowywało napięcie 132V czy osiągnie poprawną wartość czy nadal będzie zaniżone.

No i wywaliłem trafopowielacz i tam gdzie powinno być 132 bez obciązenia jest 138 czyli napięcie zasilające jest ok. Teraz to już stawiam ze to musi być uszkodzony trafopowielacz prawda?
  • #8 4263352
    landar
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Pewności nigdy nie będziesz miał dopóki nie podstawisz nowego.

Prawdopodobieństwo jest duże więc do dzieła.
  • REKLAMA
  • #9 4264087
    radyjator
    Poziom 19  
    Ok zamówie go jutro wiec na wtorek będzie..jak go zamontuje to dam znac co i jak. Ale z tego co czytam na forum było kilka przypadków z padającym trafem czyli to nie zadna niespodzianka w tym modelu.
  • #10 4277897
    radyjator
    Poziom 19  
    Wkońcu przyszła paczka z zamówionym trafem. Wymieniłem je i nic to nie pomogło. wyglad to jakby brak stabilizacji bo gdyby jakiś element tak by obciążał trafo napewno by sie coś przykopciło. Gdzie moge jeszcze szukać niesprawności tego OTVC?

Chyba go trafiłem!
    Tranzystor HV jest padnięty miedzy Bazą a Emiterem jest 50 Omowe zwarcie w obydwie strony natomiast miedzy bazą a kolektorem jest wszystko ok.

Wymienię go i zobacze co sie stanie. Chyba że ten tranzystor tak musi mieć? Proszę o szybką podpowiedź bo chcuiałbym go zamówić.

Kondensator na linii 132V wyglądał elegancko dopiero w poziomie zauważyłem ze ma wypchnietą truche gumkę od spodu. Jednak racja ze w TV elektrolity to podstawa. TV Naprawiony

Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Daewoo 2898ST pojawiły się problemy z obrazem: początkowo czarny pasek u góry, potem zniekształcenia obrazu, aż do całkowitego zaniku obrazu przy zachowanym dźwięku, a następnie całkowity brak sygnału. Pomiar napięć wykazał znaczne obniżenie wartości (np. zamiast 132V było około 110V, a inne napięcia również były zaniżone). Wymieniono pion oraz kondensatory filtrujące napięcia wyjściowe, jednak problem pozostał. Podejrzenie padło na trafopowielacz, który po wyjęciu wykazywał poprawne napięcie bez obciążenia, co sugerowało jego uszkodzenie. Po wymianie trafopowielacza problem nie ustąpił. Dalsza diagnostyka wykazała uszkodzenie tranzystora wysokiego napięcia (HV) – zwarcie między bazą a emiterem. Wymiana tego tranzystora oraz sprawdzenie kondensatorów elektrolitycznych na linii 132V okazały się kluczowe. Ostatecznie telewizor został naprawiony po wymianie tranzystora HV i kondensatorów. W dyskusji podkreślono, że w modelu 2898ST trafopowielacz często ulega awarii, a stabilizacja napięć jest krytyczna dla prawidłowej pracy przetwornicy i całego układu zasilania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA