logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niewidoczny dysk w systemie - dysk S-ATAII płyta ob. S-ATA

hakers0 21 Mar 2009 14:32 3628 6
REKLAMA
  • #1 6311785
    hakers0
    Poziom 2  
    witam mam problem
    otoz mam windowsa 7 na kompie i widzi mi tylko jeden dysk (dysk ATA)
    zas nie widzi mi 2 dysku (dysk SATA)
    co mam zrobic jakie stery mam wgrac dajcie linki
    ps
    plyta glowna to ASROCK 775Twins-HDTV
    a dysk SATA to SAMSUNG HD160JJ
  • REKLAMA
  • #2 6311794
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 266
    System już zainstalowany nie widzi dysku, czy problem występuje podczas instalacji systemu ?
  • REKLAMA
  • #3 6311808
    tybula
    Poziom 11  
    popatrz czy widzi go w BIOS'ie, mialem taki sam problem na XP, musisz pobawic sie zworkami na urzadzeniach ATA, glowilem sie z godzine nad odpowiednim ustawieniem zworek i BIOS'u
  • #4 6311823
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Płyta główna ma interface SATA I a dysk ma interface SATA II. Ustaw dysk w tryb SATA I (SATA150).
  • REKLAMA
  • #5 6311838
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10418
    :arrow: tybula
    Mozesz wytlumaczyc po co autor ma ruszac zworki dysku ata skoro ma problem z dyskiem pod sata?

:arrow: hakers0
    Twoja plyta nie obsluguje SATAII, a Twoj dysk jest wlasnie pod SATAII. W przypadku samsunga sa problemy z przestawieniem dysku w tryb SataI. Mozna probowac ustawic zworke ale nie we wszystkich modelach to dziala, do pozostalych jest program umozliwiajacy zmiane trybu pracy dysku, ktory do dzialania potrzebuje wykrytego dysku, wiec i tak na tej plycie go nie uruchomisz.
  • REKLAMA
  • #6 6311879
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Cytuję za serwisem Samsunga:
    Note: In some rare cases SATA 1.5Gb/s hosts can not establish SATA
    interface connection with SATA 3.0Gb/s devices due to interface
    protocol issues.
    In this case you should switch your drive to SATA 1.5Gb/s speed
    with a software which we are providing via www.samsunghdd.com.
  • #7 6313132
    hakers0
    Poziom 2  
    tylko ze na xp mi go widzi w biosie rownierz tylko na 7 mi go nie widzi

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy niewidoczności dysku SATA w systemie Windows 7, podczas gdy dysk ATA jest wykrywany poprawnie. Płyta główna ASROCK 775Twins-HDTV obsługuje interfejs SATA I (1,5 Gb/s), natomiast dysk Samsung HD160JJ jest dyskiem SATA II (3,0 Gb/s). Dysk SATA II może nie być wykrywany przez starszy kontroler SATA I z powodu niezgodności protokołów interfejsu. Rozwiązaniem jest przełączenie dysku Samsung HD160JJ w tryb SATA I (SATA150), co można osiągnąć poprzez zmianę ustawień zworki na dysku lub za pomocą oprogramowania dostarczanego przez Samsunga, jednak program ten wymaga wykrycia dysku, co na tej płycie może być niemożliwe. Dodatkowo zaleca się sprawdzenie, czy dysk jest widoczny w BIOS-ie oraz poprawne ustawienie zworek na urządzeniach ATA. Problem występuje tylko w Windows 7, gdyż w BIOS-ie i pod systemem XP dysk jest wykrywany poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA