logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć ramkę na ekranie w Windows 98 na starym laptopie HP?

tomasz996 22 Mar 2009 20:43 5791 14
REKLAMA
  • #1 6318218
    tomasz996
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    A dokładniej z obrazem na monitorze. Win98 nie wyświetla sie na całym ekranie tylko jest pomniejszony o ok 2-3cm ramkę. Laptop Hp (stary 260MHz) ale potrzebuję właśnie takiego do warsztatu. Da się na nim pracować ale ta ramka jest denerwująca, próbowałem zainstalować sterowniki grafiki ze strony Hp ale to nic nie pomogło. jak zainstalowałem na próbę Win XP to ramka znikła ale system jest za słaby więc wróciłem do 98 i problem wrócił. Nie mam koncepcji co jest nie tak więc będę wdzięczny za jakieś rady. Dzięki . Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 6320262
    lukasz101188
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Zmienisz to w BIOSIE musisz się już sam pobawić bo niestety nie wiem co tam siedzi, a nie chce mi się szukać
  • #3 6320523
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 6322968
    tomasz996
    Poziom 12  
    Witam ponownie. Laptop to:COMPAQ ARMADA 1575D. Menadżer urządzeń wyświetla mi Standardową karte graficzną PCI (VGA). Zaistalowane pliki sterownika: C\WINDOWS\VGA.DRV i C\WINDOWS\SYSTEM\vmm32.vxd(vdd.vxd) Tyle udało mi się znaleść na temat sterowmików, pozatym pisze że urządzenie działa poprawnie.
  • REKLAMA
  • #5 6323220
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 6324389
    tomasz996
    Poziom 12  
    janko_wodnik napisał:

A próbowałeś zwiększyć rozdzielczość ekranu? Możesz utracić część głębi bitowej (ilość kolorów). A właściwie to jakie są aktualne ustawienia wyświetlania, czyli rozdzielczość oraz ilość bitów?

Niewiele mogę zmienić, rozdzielczość 640na 480 pikseli i kolory 2 lub 16.
    Tylko taki mam wybór. (Rozdzielczości nie da się wcale ruszyć)

Co do sterowników to już próbowałem zainstalować sterownik grafiki z podanej stronki ale może coś robie nie tak. Zapisałem plik na dysku, po otwarciu pojawia się okno DOSA, zatwierdzam klawiszem "y" potem jeszcze raz, pojawia się pasek postępu i informacja że program został zakończony. Niestety widocznych efektów brak.
  • REKLAMA
  • #7 6324495
    slvestr
    Poziom 32  
    Ocena: 89
    Oznacza to że masz nieprawidłowe zainstalowane sterowniki. I nie wykrywa Ci grafiki. Musisz zainstalować inne.
  • REKLAMA
  • #9 6324751
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 6332138
    tomasz996
    Poziom 12  
    Pierdoła z Gądek napisał:

Zainstalowało się, zmienił się opis karty graficznej, (w tej chwili nie pamiętam dokładnie na jaki) ale niestety ramka nie znikneła.

janko_wodnik napisał:
    Można jeszcze inaczej.
    Zmień obecną kartę grafiki "VGA" na "SVGA" ze "standardowe typ kart graficznych" (czy jakoś tak). W sumie w twoim laptopie nie ma raczej AGP, więc powinno być dobrze.

Nikt mnie przecież nie przekona do tego, że zmontowano w laptopie matrycę o większej rozdzielczości niż możliwości karty graficznej.

Tutaj nie do końca rozumiem, przy zmianie karty wyskakuje komunikat o niewłaściwej karcie i ostrzeżenie że może nie działać właściwie.

Gdyby nie to żę laptopek jest zgrabny i ma wbudowany zasilacz wiec jest bardzo wygodny to już by wylądował w odpowiednim miejscu ale tak to jeszcze mi go szkoda.
  • #11 6332290
    postat
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam

W starszych laptopach matryca miała ustalony stałą rozdzielczość ekranu, najczęściej 800 x 600 (czy coś koło tego). Informacje taką znajdziesz w manualu. Jeżeli prawidłowo zainstalowane są sterowniki będzie możliwość zmiany rozdzielczości ekranu. To co opisałeś

Cytat:
    Zapisałem plik na dysku, po otwarciu pojawia się okno DOSA, zatwierdzam klawiszem "y" potem jeszcze raz, pojawia się pasek postępu i informacja że program został zakończony. Niestety widocznych efektów brak.

wskazuje, że sterowniki były w archiwum samorozpakowującym się. Tam gdzie był ten plik powinno być ich więcej z plikiem "setup.exe" lub "install.exe" uruchomienie których dopiero zainstaluje sterowniki karty.

W takim sprzęcie dobrze jest takie operacje zmiany rozdzielczości przeprowadzać z równolegle włączonym monitorem zewnętrzym.

Pozdrowienia Jarek
  • #12 6332346
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 6341806
    tomasz996
    Poziom 12  
    Witam ponownie. Zastosowałem sie do ostatniej porady i zmieniłem ręcznie kartę graficzną ze standardowej VGA na Super VGA i żeczywiście pierwszy przełom, pojawiła się możliwość zmiany rozdzielczości i kolorów.
    Zmieniłem rozdzielcość na 800x600 i kolory na 256 bo przy 16 bitach rozdzielczość sama się cofała na 640x480 i zastosowałem zmiany, następnie restart i KLAPA Przy starcie komunikat o niewłaściwym typie karty lub ustawieniach nie działających na tym sprzęcie. Po czym system zmienia ustawienia na 640x480 i 16 kolorów. Jak zmieniłem tylko rozdzielczość było jeszcze gorzej, po restarcie miałem na ekranie pasek kilkuminimetrowych pulpitów, ledwo (na wyczucie) zmieniłem rozdzielczość i wszystko wróciło do normy, tj. ramki która nie znikneła ani na moment.
  • #14 6342353
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 6345891
    postat
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam

W win 98 można zmieniać rozdzielczości na próbę bez restartu systemu.

Cytat:
    Jak zmieniłem tylko rozdzielczość było jeszcze gorzej, po restarcie miałem na ekranie pasek kilkuminimetrowych pulpitów, ledwo (na wyczucie) zmieniłem rozdzielczość i wszystko wróciło do normy,

A pisałem, że mieć podłączony zewnętrzny monitor.
    Spróbuj zainstalować te sterowniki co się tylko rozpakowały (pobrane od hp).

Pozdrowienia Jarek

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wyświetlania obrazu w systemie Windows 98 na starym laptopie Compaq Armada 1575D, gdzie obraz nie zajmuje całego ekranu, pozostawiając ramkę o szerokości 2-3 cm. Laptop ma procesor 260 MHz, a system Windows XP usuwa ramkę, lecz jest zbyt wymagający dla sprzętu. W Menedżerze urządzeń karta graficzna jest rozpoznawana jako standardowa karta PCI VGA, a dostępne rozdzielczości to 640x480 z 2 lub 16 kolorami, bez możliwości zmiany. Próby instalacji sterowników graficznych ze strony HP kończą się bez efektu, a instalacja sterowników SVGA umożliwia zmianę rozdzielczości do 800x600 i 256 kolorów, lecz po restarcie pojawia się błąd niewłaściwej karty i ustawienia wracają do 640x480 z ramką. Zalecenia obejmują sprawdzenie i poprawną instalację dedykowanych sterowników graficznych, najlepiej z plikami setup.exe lub install.exe, a także podłączenie zewnętrznego monitora podczas konfiguracji. Wskazano, że ramka wynika z pracy karty graficznej w niższej niż natywna rozdzielczości matrycy (prawdopodobnie 800x600), a właściwe sterowniki powinny umożliwić ustawienie natywnej rozdzielczości i pełne wypełnienie ekranu. BIOS może mieć opcje dotyczące rozciągania obrazu, ale nie zastąpi to prawidłowych sterowników. Problemem jest brak kompatybilnych sterowników dla Windows 98, które poprawnie rozpoznają kartę graficzną laptopa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA