logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate ST3500830AS - dysk zewnętrzny nie działa po upadku, talerze zablokowane

pulkownik 22 Mar 2009 21:35 3399 11
  • #1 6318589
    pulkownik
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Witam, mam taki mały problemik z tym dyskiem. Upadł i nie chce działać. Dokładniej mówiąc jest do dysk zewnętrzny i po podłączeniu go do zasilania i włączeniu na obudowie słychać jak buczy silniczek, ale talerze stoją w miejscu. Po kilku sekundach słychać ciche piknięcie i się dysk restartuje i tak w kółko. Otworzyłem dysk i talerze stoją w miejscy jakby były przyspawane. Blokada głowicy działa tak samo jak sama głowica.
  • #2 6318640
    kuba2102
    Poziom 20  
    Jesli bedziesz ostrozny uda ci sie zrobic dysk, ale jest mozliwosc ze glowice juz sie zepsuly bo sa bardzo delikatne. Podlacz rozkrecony dysk do komputera i wlacz komputer i pomoz dyskom sie rozkrecic i recznie przestaw glowice na srodek taleza jesli utknela ona miedzy talezem a "polka" obok taleza na ktorej spoczywa glowica

Moderowany przez mat_ed:

Za udzielenie porady szkodliwej, która w tym przypadku może tylko i wyłącznie pogorszyć sytuację, udzielam ostrzeżenia nr 5. Tym samym żegna się kolega z forum.

• #3 6318651
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 6318681
    pulkownik
    Poziom 14  
    Próbowałem ruszyć talerze jak dysk nie był podłączony i nie dałem rady. Nie wiem czy jest tam jakaś blokada talerzy czy coś.

Zrobiłem jak poradziłeś, niestety talerze stoją w miejscu i ani drgną.

Nirvanowiec da się coś z tym zrobić czy dysk na straty spisać. Dysk nie jest mój i nie ma tam ważnych danych.

Poza tym zajmuję się naprawą komputerów, ale głównie stroną softu.
    Moderowany przez gsm_virus:

• #5 6318711
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 6319418
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 415
    Zatarte łożysko przyspawane zakleszczone . Żadnych szans dla ciebie w takiej pojemności .
  • #7 6319424
    pulkownik
    Poziom 14  
    Gdyby to był jeden talerz to można byłoby powalczyć. Niestety ten dysk posiada trzy talerze.
  • #8 6319828
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 6320047
    pulkownik
    Poziom 14  
    Tak, rozumiem, to ja się źle wyraziłem. Chodziło mi to żeby naprawić dysk w celu odzyskania danych - nic więcej.
  • #10 6320065
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    Napisałeś 22 Mar 2009 21:46:33
    pulkownik napisał:
    Dysk nie jest mój i nie ma tam ważnych danych.
    A tu nagle zmiana frontu i 23 Mar 2009 09:41:56
    pulkownik napisał:
    Chodziło mi to żeby naprawić dysk w celu odzyskania danych

Wiesz co to oznacza?
  • #11 6320075
    pulkownik
    Poziom 14  
    Nie było tam ważnych danych, ale jednak jakieś były. To jest dysk kolegi który dał mi go z pytaniem "da się coś z tym zrobić?". To wszystko, łatwiej odzyskać dane, jeśli jest taka możliwość, niż teraz przypominać sobie jakie tam filmy i instalki były.
  • #12 6320281
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    Skoro można te dane z powrotem pozyskać z innego źródła niż owy dysk, bo są tam ściągnięte z internetu filmy i programy, to odpuść sobie.
    Niech ten Twój kolega zakupi nowy dysk, bo to będzie najłatwiejsze rozwiązanie tego problemu.

Żeby temat mimo wszystko zachował jakąkolwiek przekaz dla innych użytkowników, to powtórzę to co już dawno powiedział kolega okzo "JEŻELI NIE WIESZ, CO ROBISZ, TO LEPIEJ ZATRZYMAĆ SIĘ W MIEJSCU, W KTÓRYM TRACISZ PEWNOŚĆ DZIAŁANIA.
    NIE ROZKRĘCAJ DYSKU, JEŻELI NIE JESTEŚ PEWNY, ŻE MOŻESZ GO NAPRAWIĆ! TO NIE ZABAWA!
    " <- w twoim przypadku trochę z późno,
    i informacyjnie zapoznajesz się ze stroną Odzyskiwanie danych z fizycznie uszkodzonych dysków.

W sumie i dysk tak możesz przeznaczyć do testów (o ile Twój kolega się zgodzi, ale i tak nie ma innego wyjścia, bo otwarłeś dysk), testuj, sprawdzaj, ucz się.
    Elektronikę z tego dysku zawsze można jeszcze sprzedać np. na aukcji.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dysk zewnętrzny Seagate ST3500830AS uległ uszkodzeniu mechanicznemu po upadku – silnik dysku buczy, ale talerze nie obracają się, a głowice i talerze są zablokowane, prawdopodobnie z powodu zatartego lub zakleszczonego łożyska. Próby ręcznego ruszenia talerzy nie powiodły się. Otwarcie obudowy dysku spowodowało utratę gwarancji i uniemożliwia pełną naprawę urządzenia, jednak może być konieczne do odzysku danych. Dysk posiada trzy talerze, co dodatkowo komplikuje ewentualną naprawę. Wskazano, że naprawa dysku w celu przywrócenia pełnej funkcjonalności jest praktycznie niemożliwa, a otwarcie dysku służy jedynie do wymiany uszkodzonych części podczas profesjonalnego odzysku danych. Zaleca się, aby jeśli dane nie są krytyczne lub można je odzyskać z innych źródeł, rozważyć zakup nowego dysku. Elektronika dysku może być wykorzystana do testów lub sprzedaży części. Podkreślono, że nieumiejętne otwieranie i manipulacja dyskiem mogą prowadzić do trwałej utraty danych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA