logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate ST31000340AS - dysk nie działa po upadku, talerze zablokowane

digiboo 16 Cze 2011 17:53 1936 9
REKLAMA
  • #1 9619973
    digiboo
    Poziom 10  
    Witam serdecznie,

Wiem, że to kolejny post w sprawie tego dysku jednak sprawa nie dotyczy problemów z firmwarem czy stukającej/zawieszającej się głowicy.

Przypadek jest dość prozaiczny - dysk zwyczajnie spadł, uderzając w inny twardy element. Podczas upadku, nie pracowała głowica, dysk był w stanie idle. Skutek jest taki, że:

1. Nie ruszają talerze
    2. Głowica także nie okazuje, żadnych objawów życia (została przy wewnętrznej części talerza/y)
    3. Jedyne co słychać to rytmiczny (co sekundę) dźwięk silniczka. Coś jakby próbował ruszyć talerze ale bez skutku.
    4. BIOS nie wykrywa dysku, a przy starcie jakby się zawieszał przy wyszukiwaniu dysków
    5. Po rozkręceniu obudowy zauważyłem że nie mogę w żaden sposób "zakręcić" talerzami, coś jakby były zablokowane - czy to normalne? (wybaczcie ale nie mam doświadczenia w rozkręcaniu dysków).

Czy sądzicie, że mam jeszcze szanse naprawić ten dysk?
    Czy w grę wchodzi kupno identycznego modelu i podmiana elektroniki bądź innych elementów?

Z góry dziękuję za pomoc,
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 9620086
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3533
    digiboo napisał:

5. Po rozkręceniu obudowy zauważyłem że nie mogę w żaden sposób "zakręcić" talerzami, coś jakby były zablokowane - czy to normalne? (wybaczcie ale nie mam doświadczenia w rozkręcaniu dysków).

Czy sądzicie, że mam jeszcze szanse naprawić ten dysk?

Nie!
  • #3 9620145
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 9620245
    The Doors
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Z opisu wynika ze został uszkodzony silnik, niestety w tym modelu jest to bardzo częste ze względu na typ zastosowanego metalu w budowie silnika.
    Dysk był otwarty w domowych warunkach a to nie pomaga nigdy.
    Jeśli dane ważne dysk trzeba przekazać specjalistą.
  • #5 9620404
    digiboo
    Poziom 10  
    MKacprzyk napisał:
    Jeżeli masz trochę pieniędzy,to pójdź do serwisu komputerowego i spróbują z tą głowicą. Naprawa nie będzie droższa,będzie kosztować ok.100 zł. ;)

Masz na myśli jakiś konkretny serwis czy generalnie z czymś takim powinni sobie dać radę?

Dodano po 8 [minuty]:

The Doors napisał:
    Z opisu wynika ze został uszkodzony silnik, niestety w tym modelu jest to bardzo częste ze względu na typ zastosowanego metalu w budowie silnika.
    Dysk był otwarty w domowych warunkach a to nie pomaga nigdy.
    Jeśli dane ważne dysk trzeba przekazać specjalistą.

The Doors, wnioskuje z Twojej wypowiedzi, że jest opcja wymiany silnika. Dane nie jakieś extra ważne ale wiesz jak to jest stracić coś co się zbierało kilka lat... :cry:
  • REKLAMA
  • #6 9621395
    michal_aniol
    Poziom 33  
    Ocena: 100
    Zatarty silnik. Typowa usterka dla tych dysków po upadku.
  • REKLAMA
  • #7 9621508
    digiboo
    Poziom 10  
    Ok Panowie, czyli stawiam na uszkodzony silnik. Znacie może jakichś speców, którzy zrobiliby to w miarę tanio?
  • #8 9621688
    mattm
    Poziom 20  
    Ocena: 33
    digiboo napisał:
    Ok Panowie, czyli stawiam na uszkodzony silnik. Znacie może jakichś speców, którzy zrobiliby to w miarę tanio?

Wymiana silnika w tym wypadku na wiele się zda.

Kasek21 ma rację. Jeśli już rozhermetyzowałeś dysk, to jego (talerzy) żywot jest policzony na godziny (może na dni).
  • #9 9622373
    digiboo
    Poziom 10  
    mattm napisał:
    digiboo napisał:

Wymiana silnika w tym wypadku na wiele się zda.

Kasek21 ma rację. Jeśli już rozhermetyzowałeś dysk, to jego (talerzy) żywot jest policzony na godziny (może na dni).

mattm, zgadza się dysk rozhermetyzowałem - dzieki temu wiem, że to nie problem z elektroniką. Chodzi mi tylko o to by uzyskać dostęp do danych które na nim miałem, wsytarczy mi godzina :), potem może paść. Nie mam zamiaru dłużej eksploatować takiego dysku.

Ponawiam pytanie: znacie kogoś kto jest w stanie naprawić taki silnik?
  • #10 9636491
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Kolego Wystarczy poszukać od tego są inne działy tu nie podajemy firm mało tego nie wolno spamować na PW a są tacy co to robią i jak będą dalej robić to długo tu nie zabawią.

Jest nikła szansa ,że to zaparkowanie ale to raczej szansa w granicach 0,01 % bo z powodu umiejscowienia głowicy raczej jest to wykluczone. Może tez to być choć to nikła szansa elektronika ale raczej również mało prawdopodobne. Dodatkowo dysk był otwarty a te dyski nie lubią zanieczyszczeń.

Czy się uda nie wiem jaki koszt duży a jeśli otwierany dysk zwykle 30 do 100 % większy.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk twardy Seagate ST31000340AS przestał działać po upadku, co spowodowało zablokowanie talerzy i brak reakcji głowicy. Użytkownik zauważył rytmiczny dźwięk silniczka, ale BIOS nie wykrywa dysku. W odpowiedziach sugerowano, że uszkodzenie silnika jest typowe dla tego modelu po upadku, a otwarcie dysku w domowych warunkach może prowadzić do dalszych uszkodzeń. Wskazano, że dane mogą być trudne do odzyskania, a w przypadku ich ważności zaleca się skorzystanie z usług specjalistów. Wymiana silnika nie gwarantuje sukcesu, a otwarcie dysku znacznie zwiększa ryzyko utraty danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA