logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skutecznie wyciszyć podwieszany sufit z płyt g/k? Materiały i metody

marcin833 23 Mar 2009 18:59 21534 22
REKLAMA
  • #1 6322190
    marcin833
    Poziom 19  
    Ocena: 44
    Witam ponownie.

Jak w temacie - musze zrobić podwieszany sufit z płyt g/k i chce go jakiś wytłumić, bo nade mną mieszka rodzinka i mają dzieci - więc łatwo się domyślić jaki jest hałas:D. Sufit będzie obniżony o 10cm i chce go w jakiś dobry i sprawdzony sposób wyciszyć. Wszystkie elementy przyścienne i uchwyty sufitowe będą podklejone specjalną taśmą z kauczuku syntetycznego Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany (cenę jaką podał mi handlowiec to 22.30 brutto - czyli sporo niższa :) )- nada się ta taśma?
    Wracając do wytłumienia to co polecacie? Jaki materiał? Jaka najlepsza będzie wełna do tego?
  • REKLAMA
  • #2 6324806
    kafar
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Jedyne rozsadne i skuteczne rozwiązanie to nowa posadzka u sasiadów do góry, w większość męcza ciebie dźwięku rozchodzące się po konstrukcji budynku i są małe szansena tłumienie ich w sosób jaki wymysliles, sama tasma też niewiele da, wieszak i tak będzie połączony ze stropem poprzez kołek, tą taśme stosuje się w konstrukcji ścian działowych w celu eliminacj dźwięków przenoszonych przez powietrze, ty masz problem z dzwiękimi przenoszonymi poprzez konstrukcje. Tasma nie ma sensu jeżeli chcesz koniecznie coś zrobić to połóż wełne mineralna na płyte G/K to troszeczke pomoze, ale problem jest bardziej zlozony niż ci się wydaje
    pozdro
  • #3 6324998
    marcin833
    Poziom 19  
    Nowa posadzka nie wchodzi w grę, gdyż to jest stare budownictwo (początek lat 60) i jest tam dość nisko. Zresztą przy próbie zebrania naddatku z posadzki obawiałbym się naruszenia konstrukcji podłóg.. Więc muszę coś dać pomiędzy mój sufit a płytę g/k.
    A jaki rodzaj wełny polecasz? Ewentualnie konkretny model bym prosił
  • REKLAMA
  • #4 6325567
    kafar
    Poziom 15  
    jak najgrubsza może być isover lub coś podobnego nie ma tu konkretnych modeli, tylko ostrzegam , ze stosunek poniesionych nakładów może nibyć adekwatny do uzyskanego efektu
  • REKLAMA
  • #5 6325884
    marcin833
    Poziom 19  
    Przy odległości płyty od sufitu wynoszącej 10cm i zastosowaniu 10cm wełny nie musi być przerwy pomiędzty wełną a płytą? Bo słyszałem gdzieś że nie można dawac odrazu płyty g/k przy wełnie, tylko trzeba zastosować odstęp. Przy izolacji akustycznej tez ma to znacznie?
  • #6 6330286
    kafar
    Poziom 15  
    można, chociaz gruba wełna + powietrzedaje trochę wiecej niż tylko gruba wełna
  • #7 6334841
    marcin833
    Poziom 19  
    A co najlepiej stosować do izolacji akustycznej rur kanalizacyjnych? Chodzi mi o to, opatulić je jakimś materiałem, który zapobiegnie słyszeniu płynącej zawartości :D
  • #8 6335097
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    Witaj kolego.
    Problem wielokrotnie poruszany. Chodzi o to, że aby pomieszczenie było "dźwiękochłonne", musiało by być wykonane z materiałów, które nie rezonują. Czyli maksymalnie sztywne. Na przykład płyty stalowe, bądź grube płyty betonowe (idealne pomieszczenia to bunkry :D ). W tej chwili wszelkie próby "wygłuszenia" mogą być nie adekwatne do Twych oczekiwań. No ale warto popróbować.
    Co ja bym zrobił.
    1. Sufit podwieszany należy podwieszać na kołkach stalowych (jeśli jest to płyta żelbetowa) ze względu na Twoje bezpieczeństwo: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Możesz stosować podkładki pod elementy "ES 125" jednak wiele one nie dadzą. Nie dawał bym wełny, a zrobił to na stelażu "poprzecznym" czyli profil główny co 60cm i ten sam w poprzek, również co 60cm. Płyty GKB 12.5 mm dwie warstwy. Będzie to ciężkie ale warstwowo ułożona płyta da lepszy rezultat niż wełna w pozostawionej pustce. Knauf posiada w swojej ofercie również specjalistyczne płyty dźwiękochłonne, ale jak to ze "specjalnymi" płytami bywa, jest to drogie. Sądzę, że pierwszy pomysł jest lepszy. Tu masz w pdf co jak ze sobą łączyć. Sugerował bym się rysunkiem D127-B1:Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    2. Na podłodze ułożył bym "podłogi pływające", czyli ułożone na płytach ekopor: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    lub piance poliuretanowej (w Twoim przypadku nie polecam): Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    panele: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    bądź "barkiet": Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    3. Zwiększył bym masę kolumn głośnikowych stosując kamienne lub żeliwne cokoły, oraz zminimalizował bym styk pomiędzy zestawem głośnikowym a podłogą stosując kolce:
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #9 6335182
    marcin833
    Poziom 19  
    Dzięki bardzo za zainteresowanie :D
    W moim przypadku sufit jest wykonany w starej technologii - tzn z czerwonej cegły. To mówisz że dwie płyty gk ułożone jedna na drugiej będa lepsze niż jedna płyta i 10cm wełny (przykładowo Aku-Płyta Isover )?
  • #10 6335463
    przemo-lukas
    Sądzę, że lepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie dwóch warstw płyt GKB
    Coś mi się zdaje, że raczej nie z cegły. :wink:
    Cegła mogła być jako "wypełnienie" w betonie. Obniżanie kosztów. Lub jest to strop Ackermana (z pustką powietrzną), tego sie dowiesz przy wierceniu. Kołki, które podałem nadają się tylko i wyłącznie do betonu. :!:
    Natomiast do Ackermana (czy innych podobnych) muszisz użyć czegoś takiego: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Jest to szalenie ważne, gdyż w przypadkach ekstremalnych (pożar) przy montażu na kołkach plastikowych, cały sufit będziesz miał na głowie (dosłownie).
  • #11 6335493
    marcin833
    Poziom 19  
    Sufit jest z czerwonej cegły, gdyż jak wiercę to leci mi czerwony pył. A w jakiej odległości powinna się znajdować ta płyta od sufitu? Nadmieniam, iż mój pokój ma tylko 2.2 m wysokości i musi być obniżony o max 10cm (większość elektro-instalacji jest pod sufitem).
    A powiedz mi, czy ta metoda dwu-płytowa dobrze wytłumia dźwięki dochodzące z nad pomieszczenia?
  • #12 6335549
    przemo-lukas
    Ta metoda? :D
    Najlepiej, no i przy zastosowaniu dodatkowych środków, które podałem.
    Jak nisko?
    Na elemencie "ES 75" możesz przykręcić profil tuż pod sufitem. Wymiary tegoż profila (CD60) to 30 x 60, płytę gkb polecam 12.5 mm z różnych przyczyn, tak więc teoretycznie to 2 × 30mm + 2 × 12.5 mm = 85mm. No ale dojdzie prawdopodobnie "poziomowanie" sufitu. Natomiast podłoga to ekopor 5.5mm + 7mm ≈ 13mm (płyta niweluje w pewnym stopniu nierówności jednakowoż nie wszystkie, stąd znak ≈ )
  • #13 6335657
    marcin833
    Poziom 19  
    Że tak spytam wykonywałeś już może kiedyś taką konstrukcje? Może niech ktoś jeszcze się wypowie na temat takich konstrukcji (2xplyta gk).

Powróce jeszcze do mojego poprzedniego tematu dot. wyciszania rur kanalizacyjnych (zadane w tym temacie kilka postrów wyżej)
  • #14 6335706
    przemo-lukas
    marcin833 napisał:
    Że tak spytam wykonywałeś już może kiedyś taką konstrukcje?

Odpowiem troszkę przekornie. A jak sądzisz? Skąd znajomość profili, producentów, norm itp? :D
    No i jeszcze jedna kwestia.
    Jak sądzi, która konstrukcja będzie mniej podatna na rezonans, wykonana z 18 mm MDF + wygłuszenie, czy z klejonej 2 × 18 mm? :idea:
  • #15 6335820
    marcin833
    Poziom 19  
    przemo-lukas napisał:

Jak sądzi, która konstrukcja będzie mniej podatna na rezonans, wykonana z 18 mm MDF + wygłuszenie, czy z klejonej 2 × 18 mm? :idea:

Jak bym się znał na akustyce, rezonansie przedmiotów i itp to by mnie tu zapewnie nie było :D Ale myśle ze klejona
  • #16 6339286
    kafar
    Poziom 15  
    Użycie wełny i płyty to najprostszy sposób, oczywiście dołożenie drugiej płyty poprawi izolacyjność, ale warto pamiętac aby dać druga płytę o innej grubości np 15 mm jednak najlepiej wytłumi to co najwyzej zmiana posadzki nad stropem, panele to jedne z gorszych pomoysłów nawet na korku. Co do płyt gk akustycznych to ich izolacyjnść dźwiękowa jest zerowa, one są stosowane w innych przypadkach. Jednak zastanów się dobrze nad sensem montż stelarza na stalowych kołkach spowoduje sztywne zespolenie z materiałem stropu co spowoduje że sufirt podwieszany zamiast izolować będzie emitował dźwięki.

Acha jeszcze rury to jeżeli nie masz możliwości zmiany trajektori spadku to możesz spróbowac owinąć wełną mineralną
  • #17 6339681
    przemo-lukas
    Lepsze rezultaty jeśli chodzi o wygłuszenie niskich częstotliwości daje zwiększenie grubości i masy materiału, który jest mniej podatny na rezonans. Gdyby było inaczej, nie miało by sensu stosowanie wełny w obudowach B-R zestawów głośnikowych. Oczywiście można łączyć różne rodzaje płyt (na przykład OSB, GKB). Płyta ekopor (na podłogi) też ma właściwości "dźwięko izolacyjne" jednak ostatecznie należy na niej ułożyć materiał wykończeniowy jakim jest panel MDF czy drewniany. Zdjęcie z "kolcami" ilustruje moją konstrukcję DIY, która stoi właśnie na panelach 8mm pod którymi jest płyta ekopor. Sąsiedzi nie narzekają. :wink:

Jakie Twoim zdaniem powinny być kołki do sufitów podwieszanych?
    Uwaga. Regulamin: Udzielanie porad uznanych za szkodliwe bądź bezwartościowe podlega regulaminowym restrykcjom.

Dwie uwagi (sprostowanie).
    1. Wełna mineralna będzie dobra przy tłumieniu wyższych częstotliwości, o czym producenci całych systemów (GKB + wełna) zdają się nie pamiętać, choć ci rzetelniejsi zamieszczają krzywą tłumienia zależną od częstotliwości.
    2. Rezonans nie jest przenoszony tylko przez sufit i podłogę, ale również i przez ściany. :idea:
  • REKLAMA
  • #18 6344125
    marcin833
    Poziom 19  
    W moim przypadku wylewka nowych podłóg nad moim pokojem nie wchodzi w grę. Zresztą pokój jest na parterze więc nie trzeba wyciszać podłogi (no chyba że nie chce się przeszkadzać stworzonka :D)
    Nie spodkałem jeszcze płyt gk o innej grubości niż 12.5mm. Bo jak powiedziałem wcześniej nie mogę zejść więcej niż 10cm od sufitu. Więc myślę że zrobię tak jak mówiłeś kolego przemo-lukas - dwie płyty gk, ale do tego wsadzę jeszcze wełnę - od tak na wszelki wypadek. Nie chce w 100% wyciszyć odgłosów, tylko żeby było to znośne i do wytrzymania.
  • #19 6352020
    kafar
    Poziom 15  
    Podstawową rzecz jaką nalezy ustalić na wstępie to to że kolega nie chcę wytłumić pomieszczenia a izolować od dźwięków z pomieszczenia powyżej, w normalnych przypadkach rzeczywiście metalowe łączniki rozporowe będą lepsze od plastikowych, ale w tym specyficznych przypadku powinno się odizolować konstrukcję kratownicy od samego stropu, plastikowy kołek jest twardy jednak mimo wszystko bardziej elastyczny, taśmę izolacyjna warto wtedy dać pomiędzy ściany a profile przyścienne, tak żeby odizolować sufit podwieszany od ścian, dźwięku o których tutaj debatujemy rozchodzą się poprzez konstrukcję budynku (ściany i strop) dlatego tak uparcie pisałem, ze najlepszym sposobem jest podłoga pływająca w pomieszczeniu powyżej, zrobiona w odpowiedni sposób. Płyty gk o różnej grubości ma między innymi Lafarge, zresztą polecam materiały informacyjne na stronie lafarga na temat izolacyjności ścianek gk. Wracając do meritum sprawy to jak już wcześniej pisałem stosunek poniesionych kosztów od uzyskanego efektu może być nie do końca zadowalający, może ale nie musi

Moderowany przez Artur k.:

Kolego, plastikowe kołki choć pozornie może i lepsze, to jednak nie w tym przypadku. Jakby nie daj Boże wybuchł pożar w mieszkaniu piętro wyżej, to istnieje ryzyko, że kołki się stopią i sufit spadnie nam na głowę.

• #20 6356252
    marcin833
    Poziom 19  
    Czyli dobrze mólwiłem żeby można dać tą taśme przy profilach przyściennych. W ofercie Lafarge widzialem ową taśmę. W mojej miejscowości znalazłem firmę, która sprzedaje wyroby Lafarge więc jak będe mial czas to się przejdę i wypytam o cenę :D. A powiedz mi gdzie dostane te metalowe kołki?
    I chcę się wkońcu upewnić, czy mam dawać wełnę pod to wszytsko czy nie? Bo chyba to nie zaszkodzi?
  • #21 6360537
    kafar
    Poziom 15  
    spowoduje to pogorszenie efektu, welna na pewno nie zaszkodzi, a metalowe łączniki rozporowe znajdziesz w każdym sklepie z kołkami
  • #22 6361171
    marcin833
    Poziom 19  
    kafar napisał:
    spowoduje to pogorszenie efektu

Mówisz o tej taśme przy profilach przyściennych?
  • #23 6361471
    kafar
    Poziom 15  
    nie ,tasma mozebyc, pisalem o kolkach plastkowych

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat skutecznego wyciszenia podwieszanego sufitu z płyt gipsowo-kartonowych (G/K) w budownictwie z lat 60., gdzie sufit ma być obniżony o około 10 cm. Podkreślono, że głównym problemem są dźwięki przenoszone przez konstrukcję budynku, a nie tylko powietrzne, co ogranicza skuteczność taśm z kauczuku syntetycznego stosowanych przy profilach i uchwytach. Zalecane jest zastosowanie wełny mineralnej o maksymalnej grubości (np. Isover), jednak jej efektywność jest ograniczona. Alternatywnie proponowano wykonanie sufitu z dwóch warstw płyt GKB 12,5 mm ułożonych warstwowo na stelażu z profili CD60, co zwiększa masę i poprawia izolację akustyczną. Ważne jest stosowanie odpowiednich kołków stalowych do mocowania stelaża do stropu żelbetowego lub plastikowych w przypadku stropów Ackermana, aby uniknąć przenoszenia drgań i zagrożeń konstrukcyjnych. Zaleca się również stosowanie taśmy izolacyjnej między profilami przyściennymi a ścianami w celu odizolowania sufitu od konstrukcji budynku. W przypadku rur kanalizacyjnych sugerowano owinięcie ich wełną mineralną dla redukcji hałasu przepływającej zawartości. Podsumowując, najlepsze efekty uzyskuje się przez kombinację dwóch warstw płyt GKB, wełny mineralnej oraz izolacji konstrukcyjnej stelaża, choć całkowite wyciszenie jest trudne bez ingerencji w konstrukcję podłogi powyżej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA