logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomóżcie GOLF IV 1.4 16V --- 16785 niewystarczający przepływ

maly-andre 23 Mar 2009 23:00 21741 7
REKLAMA
  • #1 6323924
    maly-andre
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Witam mam problem z moim golfem. jak juz pisalem vag pokazuje mi blad 16875 niewystarczajacy przeplyw systemu.
    Caly czas swieci sie check, po wykasowaniu znow sie zapala na nastepny dzien. EGR wymieniony i nic lepiej nie jest. Samochod jest zamulony.

Ale ostatnio sprawdzalem sam to wezyk idacy od EGR taki cienki gumowy nigdzie nie jest podlaczony moze ktos wie cos na ten temat i wie gdzie ten wezyk ma byc podlaczony. prosze o pomoc jak sie ktos zna na tym

Dzieki z gory i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 6323999
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 6324044
    maly-andre
    Poziom 10  
    Kanalow jeszcze nie sprawdzalem ale nie ciekawi mnie ten gumowy wezyk czemu on nie jest podlaczony. nie wiesz gdzie on powienien byc podlaczony
  • REKLAMA
  • #4 6324058
    Michu10
    Poziom 32  
    Ocena: 755
    podcisnienie
  • REKLAMA
  • #5 6324220
    Heinzek
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 494
    ten wężyk podciśnieniowy ma być podłączony do zaworu N108.

Jaki silnik? (oznaczenie)
  • #6 6324686
    maly-andre
    Poziom 10  
    Do zaworu n108 czy raczej n18. Silnik AXP jak bys jeszcze mogl to powiedz mi gdzie jeszcze jest ten zawor n18 w tych silnikach
  • #7 6325359
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 6325457
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Ocena: 2254
    Oddaj ten samochód kumatemu mechanikowi.
    Fejs nie czyni z człowieka mechanika.

Podsumowanie tematu

✨ W Volkswagenie Golf IV 1.4 16V z silnikiem AXP pojawia się błąd 16875 dotyczący niewystarczającego przepływu spalin w systemie EGR, co powoduje ciągłe świecenie kontrolki check engine i obniżoną dynamikę pojazdu. Pomimo wymiany zaworu EGR problem nie ustąpił. Wskazano, że kanały EGR mogą być zapchane nagarem, co utrudnia przepływ spalin. Zidentyfikowano cienki gumowy wężyk podciśnieniowy od EGR, który powinien być podłączony do zaworu N108 (lub N18) sterującego podciśnieniem w układzie. Zawór EGR w silniku AXP jest sterowany elektrycznie i wymaga adaptacji po wymianie, podczas której zawór wykonuje charakterystyczne dwukrotne kliknięcie. Zaleca się sprawdzenie drożności kanałów spalin oraz adaptację zaworu EGR w odpowiednim bloku pomiarowym sterownika silnika. Wskazano również, że naprawę powinien przeprowadzić doświadczony mechanik ze znajomością systemów sterowania silnikiem i EGR.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA