logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy ten regulator tonów zadziała z 2-kanałowym wzmacniaczem samochodowym?

elektroniknowy 24 Mar 2009 15:31 2214 15
REKLAMA
  • #1 6326047
    elektroniknowy
    Poziom 10  
    Witam chciałbym zlutować najprostszy regulator wysokich i niskich tonów i mam nadzieje , że mi pomożecie w końcu od tego jest forum . Zamieszczam tutaj schemat i moje pytanie jest takie czy ten regulator będzie działał z wzmacniaczem samochodowym stereo 2-kanałowym?

• REKLAMA
  • #2 6326321
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 6326409
    elektroniknowy
    Poziom 10  
    dwa?? czyli musze robić oddzielnie do kazdego kanału?? a jakie tam są potencjometry??
  • #4 6326648
    ajpier
    Poziom 36  
    Ocena: 477
    Dokładnie dwa. Na rysunku masz schemat mono, a potencjometry to 1M {1 mega}.
  • #5 6329318
    elektroniknowy
    Poziom 10  
    jaki to ma być dokładnie potencjometr ??

Dodano po 13 [minuty]:

i czy da się jakoś zmniejszyć te straty na sygnale wymieniając jakiś kondensator bądź rezystor??
  • REKLAMA
  • #6 6329338
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 6329339
    elektroniknowy
    Poziom 10  
    Czyli jak zrobie jeden taki układ to będe sterował tylko jednym głośnikiem i tak może być bo drugim nie muszę i na drugim nie będę miał straty

Dodano po 6 [minuty]:

Aha podwójny a nie może być taki jak na aukcji nr.586269441 allegro ?? Potencjometr Obrotowy 1M 0,5W

Dodano po 20 [minuty]:

To ja chyba po prostu zrezygnuje z tej regulacji i wstawie tylko kondensator tak żeby zmniejszyc odrobine bass bo na pełnej głośności troche charczy . Jaki mam wstawić kondensator do takiego głośnika ? na obrazku?

• #8 6329813
    KORAS15
    Poziom 11  
    witam kolegów... a czy ten układ montuje sie na kablu sygnałowym czy na kablu od głosników?? i czy musi być potencjometr 1M bo niemam takiego a jestem w angli i niewiem gdzie go kupic;/ moze byc jakis inny??
  • #9 6329854
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 6330139
    elektroniknowy
    Poziom 10  
    to jaki dac kondensator do stłumienia lekko bassów?
  • REKLAMA
  • #11 6330201
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 6330263
    elektroniknowy
    Poziom 10  
    ok czyli 220nF

Dodano po 43 [sekundy]:

ok czyli 220nF najlepiej ceramiczny może być na 50V
  • #13 6330527
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 6330528
    elektroniknowy
    Poziom 10  
    ok dzięki a to nie ma znaczenia , że ten głośnik nie jest basowy niskotownowy?
  • #15 6330536
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 6330844
    elektroniknowy
    Poziom 10  
    wlasnie puszczam dużą moc daje prawie na pełny ale "furkota" trochę i chcę mu zmniejszyć bass . PRzed chwiła na próbę podłączyłem szeregowo kondensator 2,2uF/63V i głośnik nie miał basów ale cicho grał i jeszcze więcej charczał na pełnej głośności . Ale jutro kupię kondensatory 220nF i zobaczymy

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastosowania prostego regulatora tonów wysokich i niskich do wzmacniacza samochodowego stereo 2-kanałowego. Schemat przedstawia układ mono, więc do obsługi dwóch kanałów należy wykonać dwa takie regulatory, najlepiej z potencjometrami podwójnymi o wartości 1MΩ. Montaż układu powinien odbywać się na wejściu sygnału, a zastosowanie regulatora powoduje spadek poziomu sygnału wyjściowego względem wejściowego. W przypadku problemów z nadmiernym basem i charczeniem głośnika przy dużej mocy, proponowane jest zastosowanie kondensatora szeregowo na wejściu sygnału, np. 0,22µF (220nF) ceramicznego na 50V, co pozwala na tłumienie niskich tonów. Zastosowanie kondensatora o większej pojemności (np. 2,2µF) może skutkować zbyt dużym tłumieniem i obniżeniem głośności oraz pogorszeniem jakości dźwięku. Dyskusja zawiera również pytania o dostępność potencjometrów 1MΩ w sklepach radiotechnicznych oraz alternatywy dla nich.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA