logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV-M2150K zbyt szeroki obraz przesuniety w prawo

c_04 25 Mar 2009 11:29 2336 12
REKLAMA
  • #1 6329858
    c_04
    Poziom 21  
    Ocena: 39
    Witam
    Mam taki tv i powiedzmy ze to jest usterka - obraz troche za szeroki i przesuniety w prawo. Na obrazie kontrolnym kolo jest splaszczone. Czym to wyregulowac? Albo co wymienic - pewnie chodzi o jakis kondensator jak juz tylko gdzie zaczac?
    Pozdrawiam i z gory dziekuje za podpowiedzi
  • REKLAMA
  • #3 6333697
    c_04
    Poziom 21  
    ok wiec tak: na oko niby wyregulowalem ten obraz tyle ze teraz jest przekrecony co wczesniej nie bylo tak widoczne, szczegolnie na dole to widac. Przekrecenie przeciwnie do ruchu wskazowek zegara. Czy jest jakas regulacja tego znieksztalcenia? Czy tylko krecenie cewkami, ktore mozna by rzec, ze sa przyspawane do szyjki kineskopu.
    Powodem chyba rozregulowania sie calej geometrii obrazu byly te nieszczesne potencjometry ktore sie rozlecialy tzn kawalki plastikow z nich jakies powypadaly. Wyglada na to, ze te kawalki to sa czesci tych plastikowych obudow potencjometrow tak ze same potencjometry dzialaja chociaz za lekko sie kreca ale nie bede ich niczym zalewal dopoki nie rozwiaze problemu przekrecenia obrazu. Bylo troche problemow z rozszyfrowaniem np co znaczy PIN. Jeszcze takie pytanie dodatkowe: czy istnieje jakas sztuczka zeby zmienic temu telewizorowi obraz bo teraz wyglada na taki szklisty, nie wiem jak to precyzyjniej ujac - pastelowy?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 6333721
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Może po prostu C806 47nF masz do wymiany i przez niego wszystkie problemy - to odnośnie geometrii. Też "tysiąc" razy o tym pisaliśmy.
    No ten drugi problem nie wiem jak Ci odpowiedzieć. Gdybym to widział na własne oczy to może...
  • #5 6336642
    c_04
    Poziom 21  
    Witam
    Postanowilem wczoraj mocno sie tym zajac no i udalo sie przekrecic te cewki mimo tego przyspawania. Zreszta to nie musiala byc duza korekta tylko, ze znowu mi sie wszystko rozjechalo tj obraz zjechal troche na dol i znowu w prawo. Przydalaby sie regulacja znieksztalcen beczki bo ten obraz jest jakby troche wessany do srodka i trzeba by go troche "rozdmuchac". PIN ustawia tylko znieksztalcenia poduszkowate ale tylko w pionie. Jest w ogole w tym tv regulacja beczki albo chociaz pelnej poduszki? Jakies trapezy? Czy tylko tyle co znalalazlem czyli bardzo okrojone? A szkolisty obraz hmm nie wiem do czego to przypisac moze hmm do patrzenia przez jakas optyke wtedy barwy sie jakies robia takie pastelowe. Moze to jest jakas niecentrycznosc kolorow w pixelu. Tez by to tak wygladalo jak zdjecie przez szybe. Ale tego juz sie nie da raczej ustawic - regulatory na kineskopie sa zalane tak, ze wystaja tylko zabki tych pokretel. Co reguluje HSTAT? Statycznosc obrazu? Gdzies czytalem ze cos reguluje synchronizacje obrazu z polobrazem zeby to co sie widzi nie drgalo ale nie wiem czy to akurat to.
    Pozdrawiam i dzieki za pomoc... wlasciwie to za motywacje;)
  • #6 6336690
    mirex
    Poziom 43  
    Nie przypominam sobie abym miał konieczność ustawiania cewek w tych TV. Zwłaszcza jeśli były dobrze zamocowane.
    Napisałem już co powinieneś wymienić. Pogadamy potem o geometrii.
    Hstat? Pokręć na jakimś statycznym obrazie, najlepiej gdyby była jakaś krata, ramka, TXT czy litery na całym ekranie, to zobaczysz jak się to i owo rozjeżdża. Nie bój się, nie popsujesz nic, ustawisz ponownie tak jak powinno być.
  • #7 6336772
    c_04
    Poziom 21  
    Z tym HSTAT juz bym wczoraj pokrecil ale ja nei wiem, ze sony dawalo tak badziewne lacza. Cala ta plytke, ktora jest przyczepiona do kineskop (tam tez jest HSTAT) mozna jednym palcem zdjac tzn wlasciwie zepchnac podobnie jak wszystkie lacza. Wszystko sie tak trzyma na slowo honoru. Naprawialem nowszy TV i tam byla zasadnicza roznica - ta plytka sie trzymala tak, ze myslalem, ze peknie mi szyjka kineskopu przy probie sciagania. Mysle wiec, ze wiekszosc problemow z tymi TV jest wlasnie spowodowana beznadziejnymi laczami, ktore stygnac sniedzieja i sie kurcza... i efekt taki ze za ktoryms razem pewnie cos przestaje laczyc. EHH. Rozkrece jeszcze raz ten TV - ten kondensatoro o ktorym mowisz to pewnie jakis ceramiczny, poszukam go na schemacie. I jeszcze raz wycentruje obraz. Co do pisania tysiecy razy nt usterek jakos szukajac przez google np sony be2a geometry ew sony be-2a screen size, wide - nic sensownego sie nei znajduje, nie wspominajac o polskich odpowiednikach czyli sony be2a geometria obrazu, znieksztalcenia etc etc. Tutaj wpisywalem model TV i raptem byly 3 wpisy. Tak ze ja nie wiem czy to tak latwo znalezc - kiedys elektroda byla jakos lepiej spieta z google ale teraz znajduje sie jakies archiwum.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 6336847
    mirex
    Poziom 43  
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic459968.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic248364.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic540875.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic171233.html

To tak na szybko. Wymień co trzeba na dzień dobry, dokładnie przelutuj na nowo okolice IC801, ewentualnie wymień potencjometry, w porywach C814.
  • #9 6336881
    c_04
    Poziom 21  
    No to juz wyjasniam w czym pewnie problem. Ja wpisywalem tak jak pisze na obudowie (czyli jak w temacie), a ludzie skracaja wywalajac myslnik - w takiej sytuacji nie da sie tego znalezc. Na schemacie ten kondensator jest na 250V wiec nie bedzie to taki zwykly ceramik bo te najczesciej sa na 100V.
    Pozdrawiam

Dodano po 4 [godziny] 46 [minuty]:

Wylutowalem ten kondensator brakuje mu 1nF zeby sie zgadzal z tym co napisano na nim czyli 47nF. Wlutowalem go z powrotem. Podkrecilem na potencjometrach i jest ok. Jeszcze ten obraz jakby mozna wyostrzyc tzn on jest ostry ale taki jak maja Philipsy - taki pastelowy i wrazenie jest wlasnie tej szyby. Porownuje to do 14" Samsunga. Pewnie sie czepiam, a to byc moze najzwyklejszy objaw starosci TV. Ooo mam porownanie - obraz jest troche taki jak ten z projektora rzucany na ekran/sciane. Kolory sa ok nawet rzeklbym, ze za duzo. Nie wiem juz czy to tak zostawic czy moze da sie cos wykrzesac.
    Pozdrawiam
    P.S. Daje "pomogl" bo na cos mnie nakierowales, nie ruszam tego HSTAT bo sie boje ze mi ta plytka spadnie, a wtedy chyba by sie moglo narobic.
  • REKLAMA
  • #10 6338499
    mirex
    Poziom 43  
    Mistrzu! masz wymienić go na nowy a nie zmierzyć i wstawić ponownie. Nie tylko o pojemność wskazaną jakimkolwiek miernikiem chodzi!
    Nie dziwi Cię, że tylko operacja wyjęcia i włożenia coś zmieniła? Bo tak rozumiem - wcześniej nie dało się dokładnie doregulować geometrii a teraz nagle się poprawiło.
  • #11 6338521
    c_04
    Poziom 21  
    Tu nie chodzi o to, ze sie poprawilo ale i tak nie mam takiego kondensatora, a jak mam to go nie znajde bo pewnie mam schowane przed samym soba;) Mowie tylko, ze wyregulowalem najlepiej jak sie dalo i na razie musi tak byc. Wole ogladac na wiekszym ekranie niz na mniejszym - nawet jezeli ten wiekszy ma troche zwichrowany obraz. Jutro moze taki kondensator nabede i chyba dobrze by bylo te potencjometry tylko te sklepy tutaj sa mierne i jakos nie za bardzo wierze, ze beda miec wszysko co chce i dokladnie z takim rozstawem. Ale nie jest zle, nie jest idealnie ale tego nie widac dopoki nie ma obrazu kontrolnego. Najgorzej jest z gorna krawedzia - przypomina ona sznurek na pranie... opada w srodku po czym im blizej bokow to z powrotem trzyma poziom. Roznica jest moze 5mm-1cm (nie wiem dokladnie bo mam schowana gorna linie ale wnioskuje na oko po nastepnej). Mnie to wkurza ale moze takie sa normy.
  • #12 6338525
    mirex
    Poziom 43  
    Niekoniecznie. Możliwe, że cewki Ci opadły trochę. Spróbuj je ręką od dołu podnieść. Nie musisz nawet luzować śruby je mocującej na szyjce. Jak się wyrówna górna krawędź to trzeba kauczukowe kliny na nowo osadzić przy optymalnym ustawieniu cewek.
  • #13 6338532
    c_04
    Poziom 21  
    No na to wyglada, ze cos z tymi cewkami. Zreszta ja je przeciez przekrecalem zeby wyprostowac ten obraz... teraz jak ruszam od gory ciagnac to ta linia jeszcze bardziej sie ugina. Lapiac z boku prostuja mi sie pionowe krawedzie, a od dolu tak jakby sie prostowala ta cala gora. Tylko tego za dobrze nie widze bo musze sie schylac zeby wlozyc tam reke do srodka.

Cewki ustawilem. Heh nie wiedzialem, ze te poprzyklejane paski tez sa od ustawiania. Obraz bliski idealowi tylko jakby go jeszcze troche napompowac tak w sumie 2mm. Moze ten kondensator zalatwi sprawe.

Co go skrece to obraz ma inna pozycje niz w trakcie ustawiania. Chyba trzeba by ustawiac przez dziury w obudowie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Sony KV-M2150K, w którym obraz jest zbyt szeroki, przesunięty w prawo oraz zniekształcony geometrycznie (splaszczone koło na obrazie kontrolnym). Przyczyną mogą być uszkodzone potencjometry regulujące geometrię obrazu, które mają uszkodzone plastikowe elementy, co utrudnia precyzyjną regulację. Wskazano konieczność wymiany kondensatora C806 o pojemności 47nF (na schemacie na 250V, nie zwykły ceramiczny 100V), który odpowiada za poprawę geometrii obrazu. Regulacja cewek na szyjce kineskopu jest możliwa, choć są one częściowo przyspawane, a ich przesunięcie wpływa na pozycję i kształt obrazu. W telewizorze występują ograniczone możliwości regulacji zniekształceń beczkowatych i poduszkowatych, a regulacja PIN dotyczy tylko pionowych zniekształceń poduszkowatych. Regulacja HSTAT wpływa na stabilność obrazu i można ją testować na statycznym obrazie. Problemy z połączeniami na płytce przy kineskopie mogą powodować dodatkowe usterki. Po wymianie kondensatora i regulacji potencjometrów obraz poprawił się, choć nadal ma lekko pastelowy, „szklisty” charakter, co może być efektem starzenia się telewizora. Zalecane jest dokładne przelutowanie elementów wokół układu IC801 oraz ewentualna wymiana potencjometrów i kondensatora C814. Ustawianie cewek i ich mocowanie gumowymi klinami wpływa na wyrównanie górnej krawędzi obrazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA