logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Trinitron KV-M2151D - niestabilne kolory i zbyt szeroki obraz

ostry38 28 Paź 2009 15:46 2229 14
  • #1 7185488
    ostry38
    Poziom 10  
    Witam mam problem z telewizorem "sony trinitron KV-M2151D" polega on na tym że kolory raz są, raz nie ma. Często również wyskakują migające kreski koloru niebiesko-fioletowego.
    Teraz opisze problem nr 2
    Obraz jest jakby za szeroki do tego kineskopu [ucina prawą i lewą stronę o około 1,5 cm]

Kompletnie nie mam pojęcia co z nim jest.
    Proszę o wypowiedź znających się na tym.
  • #2 7186897
    bogred
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 276
    Co do zaników koloru: trymer przy kwarcu 8,8MHz zastąp kondensatorem 15pF.
  • #3 7207334
    radsat
    Moderator
    Ocena: 209
    Na prośbę autora temat przywracam podzielony, a forumowiczów proszę o konstruktywne wypowiedzi.
  • #4 7208007
    jasiek2010
    Poziom 26  
    Ocena: 28
    Witam, często powtarzający się temat, popraw lutowanie na płytce kineskopu, a kolor powinien wskoczyć, szczególnie przy tranzystorach końc.wzm.wizji, najsłabsza strona Sony się kłania. Pozdrawiam.
  • #5 7208031
    ostry38
    Poziom 10  
    Więc tak:
    @bogred mógłbyś powiedzieć gdzie to mniej więcej jest? bo nie mogę nigdzie schematu znaleźć
    @philst jutro poprawie bo dziś już ciemno.
  • #6 7208078
    bogred
    philst napisał:
    Witam, często powtarzający się temat, popraw lutowanie na płytce kineskopu, a kolor powinien wskoczyć, szczególnie przy tranzystorach końc.wzm.wizji, najsłabsza strona Sony się kłania.

Kolego philst, co Ty opowiadasz!!! Możesz mi wytłumaczyć, jaki wpływ na zaniki koloru mają wzmacniacze wizyjne i luty na płytce kineskopu? Pomyśl, zanim coś napiszesz. To przecież bzdura!
    Co do zaników koloru, zrób to, co Ci napisałem wcześniej.
    Co do schematu: jest w bazie, chassis BE2A. Użyj funkcji "szukaj".
    Pozdrawiam
  • #7 7208130
    radsat
    Moderator
    Ocena: 209
    Dla rozwiania wszelkich wątpliwości proszę autora ostry38 o informację, czy kolory zanikają w sensie że obraz staje się czarno biały, czy też traci któryś z kolorów przy zachowaniu jakiś odcieni kolorów.
  • #8 7209582
    ostry38
    Poziom 10  
    raz jest czarno-biały raz 'latają' po nim kreski szerokości ok 1-10 cm o kolorze niebiesko-fioletowym.
  • #9 7209881
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    To wszystko wykazuje na problemy z identyfikacją kolorów w tv sony naprawę należało by zacząć od wymiany trymera przy kwarcu 8,8mhz przy układzie TDA4650 konkretnie może to być CT332 wymienić na nowy i wyregulować. Czasami można spróbować bez wymiany wyregulować ale problem może się powtarzać.
  • #10 7210633
    ostry38
    Poziom 10  
    Hm zostawiłem TV wyłączny z prądu na całą noc i problem z kolorami zniknął chodzi już 5h i wszystko ok tylko teraz pozostaje regulacja obrazu. Kręciłem tym potencjometrem L coś tam [niestety ktoś usunął tamten post] który znajduje się w prawym dolnym rogu [patrząc od strony elektroniki]
  • #11 7212983
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    Jak znam tv sony to bym się nie cieszył że działa jak był problem i nie była to kwestia rozmagnesowania kineskopu ( plamy na obrazie rozmagnesowanie włącza się wraz z włączeniem tv ostygnięcie w tv w tym przypadku pomaga) to uszkodzenie na bank powróci. W sony problem z kolorami czasami pojawia się i przechodzi często nawet na 2 tygodnie później znowu powraca. Oczywiście w twoim przypadku może być inaczej.
    przy za szerokim obrazie trzeba by sprawdzić prawidłowość napięcia zasilania linii bo przy układzie stk54041 potrafi być zawyżone sprawdź napięcie na c609 nie powinno być >120v jak jest dobre to do sprawdzenia okolice układu korekcji obrazu jaki i tranzystora linii.
  • #12 7223305
    jasiek2010
    Poziom 26  
    Kolego bogred,piszesz tak,jak byś chciał zaimponować potęgą wiedzy,napewno nie napisałbym tego,gdybym nie spotykał się z takimi usterkami w Soniakach,i to wielokrotnie.Tak,pęknięte luty na tranzystorach wzm.wizji na pk,sprawiają efekt znikania kolorów,i jest obraz czarnobiały.Natomiast zauważyłem,że tu przy odpowiadaniu na każdy post,zaczyna się od najgłębszych zakamarków,od przyczyn,które powinno się lokalizować po sprawdzeniu podstawowych rzeczy,wielokrotnie zauważyć można nieprzychylność,fachowców z czerwonym paskiem,albo i moderatorów.To widzę nie tylko ja,ale jak ktoś to zasugeruje,to post odrazu leci do kosza!Zwykły przykład,gdzie nie trzeba sięgać do głębszych tajników w przypadku Sony Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #13 7224530
    bogred
    Przeczytaj jeszcze raz swój post i zastanów się. Jeśli są zimne luty na tranzystorach wzmacniaczy wizyjnych, może ginąć któryś kolor, a w tym przypadku obraz robi sie czarno- biały. No naprawdę nie wmówisz mi, że dekoder koloru przestaje identyfikować kolor z powodu zimnych lutów na PK. I to wcale nie są jakieś głębokie zakamarki (jak piszesz), tylko podstawowa wiedza z elektroniki. A do tego piszesz, że to najsłabsza strona SONY...Właśnie te trymery to jest ta najsłabsza strona, jeśli chodzi o zaniki koloru.
    Pozdrawiam
  • #14 7225153
    jasiek2010
    Poziom 26  
    No niestety,powtarzam,gdybym nie spotkał się z takimi przypadkami,nigdy bym tego nie napisał.Dla mnie zimne,pęknięte,czy przegrzane luty w Sony to bardzo często spotykana wada,prawdopodobnie spowodowana bardzo cieńką warstwą położonej cyny,może oszczedzali.Tak jak spotykałem się w starszych modelach Sony,jeżeli bańka jest już na wykończeniu,obraz będzie się wyłanczał.Przyznam,że nie zastanawiałem się dlaczego wyłancza się kolor w przypadku przerw sygnału R,G czy B,na którymś z tranzystorów,możliwe,że z chwilą braku jednego z tych sygnałów na katodzie kina,dekoder koloru,się wyłancza i nie przechodzi w jeden kolor.Pamiętam,obraz czarnobiały,widoczne pęknięte luty na PK,po poprawieniu kolor powrócił,i pozostałe teorie zostawiam innym.Zgadzam się ,że trymery też szwankowały,choć ja miałem chyba jeden taki przypadek.Pozdrawiam ma dobranoc.

Moderowany przez mirex:

Kolega zacznie pisać ze spacjami po znakach przestankowych albo sukcesywnie będę usuwał do kosza wszystko co napotkam od tej pory.

Teorie o braku wszystkich kolorów w przypadku "zimnych" lutów /czy jak je tam zwał/ na PK proszę zachować dla siebie lub udowodnić teoretycznie.
    W starszych modelach Sony, takich jak ten tutaj, obraz nie zanika z powodu złej jakości kineskopu drogi kolego. Najwyżej się nie pojawia, lub pojawia z opóźnieniem. Kolejna "teoria" bez pokrycia.
    Osobiście nie pamiętam żadnego modelu Sony, w którym brak kontaktów na PK kiedykolwiek powodował by obecność czarno-białego obrazu. Albo świeci bez niego albo znika całkiem. I żeby było jasne - tak około 90% uszkodzeń "obraz czarno-biały" to trymery. Od AE1 do BE2.

• #15 7225688
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Temat jak widać zbacza na nieodpowiednie tory, autor ma w głębokim poważaniu wszelkie rady a i wiedzy brak najwidoczniej. Albo zatem wymieni i wyreguluje trymer /zastąpi kondensatorem/ i cieszy się, albo niech odda temu, kto to potrafi.
    Usuwam do kosza.

Kolego philst, jeszcze jedno. Spiskowa teoria na temat moderatorów i tych z czerwonym paskiem jest tak samo błędna jak parę innych wypowiedzi kolegi.
    Podstawowe rzeczy po prostu robi się "z urzędu" po przeczytaniu choćby kilku tematów o podobnych usterkach/modelach TV. Regulamin pkt 14! Ile razy można powtarzać - popraw lutowania, wymień elektrolity i podobne???

Podsumowanie tematu

✨ Problem z telewizorem Sony Trinitron KV-M2151D obejmuje niestabilne kolory, które czasami zanikają całkowicie, powodując obraz czarno-biały, oraz pojawianie się migających niebiesko-fioletowych kresek. Dodatkowo obraz jest zbyt szeroki względem kineskopu. Główne przyczyny wskazywane w dyskusji to uszkodzenia i zimne luty na tranzystorach wzmacniaczy wizyjnych (PK), które mogą powodować zaniki kolorów, oraz problemy z trymerem przy kwarcu 8,8 MHz (układ TDA4650, np. CT332), który należy wymienić lub zastąpić kondensatorem 15 pF i wyregulować. Problem z szerokim obrazem może wynikać z nieprawidłowego napięcia zasilania linii, szczególnie przy układzie STK54041, gdzie napięcie na kondensatorze C609 nie powinno przekraczać 120 V. Zalecane jest sprawdzenie i poprawa lutowania na płytce kineskopu oraz w okolicach układu korekcji obrazu i tranzystora linii. Czasowe ustąpienie problemu po odłączeniu telewizora od zasilania sugeruje możliwe przejściowe rozmagnesowanie kineskopu lub niestabilność elementów. Wymiana trymera i poprawa lutów to podstawowe kroki naprawcze, a w przypadku braku doświadczenia zaleca się oddanie urządzenia do serwisu. Schemat telewizora dostępny jest pod chassis BE2A.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA