logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć RJ45 z RJ11 do routera Linksys WRT54GL? Adapter, schemat?

Adam-bylejaki 26 Mar 2009 15:18 7424 11
  • #1 6335305
    Adam-bylejaki
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam potrzebuje połączyć ze sobą z jednej strony wtyk RJ45 a z drugiej RJ11. Jest taka możliwość? Dostałem router z bramką VOIP za darmo i mam okazje za darmo dzwonić przez kilka miesięcy dzięki adminowi mojej sieci. Lecz oni zamówili same routery ADSL a muszę go podpiąć pod Linksys WRT54GL

Jakiś schemat połączenia tych kabelków w sumie też by się przydał albo urządzenie w miarę tanie jako adapter
  • #2 6335356
    piterek-23
    Poziom 33  
    Ocena: 426
    Nie ma takiej możliwości aby podłączyć RJ45 z RJ11 i żeby to działało.
  • #3 6335424
    Adam-bylejaki
    Poziom 10  
    starałem się połączyć teraz obie żyły RJ11 do dwóch środkowych żył kabla RJ45 bo tak pisało na innym forum, gdzie gość zarzeka się, że mu działa ale nadal router z routerem się nie widzą.

Taki poziom techniki a nie ma sposobu na połączenie dwóch kabelków? :)
  • #4 6335460
    soulreaver1
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    Adam-bylejaki napisał:
    starałem się połączyć teraz obie żyły RJ11 do dwóch środkowych żył kabla RJ45 bo tak pisało na innym forum, gdzie gość zarzeka się, że mu działa ale nadal router z routerem się nie widzą.

Taki poziom techniki a nie ma sposobu na połączenie dwóch kabelków? :)

Możesz te kabelki łączyć w dowolny sposób a i tak nie zadziała.
  • #5 6335471
    Adam-bylejaki
    Poziom 10  
    dobra nie będę się przecież upierał z fachowcami :) Dziękuje. Niestety w takim razie będę musiał oddać tą bramkę netgeara adminowi, szkoda bo za darmo.

Chyba kupie Linksys PAP2T - lecz nie wiem czy to dobry wybór
  • #6 6336376
    abdenagof
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    napisz jaki masz sprzęt router czy bramke, bo rozumiem że masz dwa urządzenia

podaj dokładne modele wszystkich urządzeń jakimi dysponujesz
  • #7 6337380
    Adam-bylejaki
    Poziom 10  
    Router Linksys WRT54GL z Tomato 1.23 (oficjalny nie modyfikowany) - internet z sieci osiedlowej - IP Publiczne dla siebie

Pod to wchodzą 4 urządzenia WiFi - PC, Laptop i 2 telefony NOKIA

I właśnie próbowałem podłączyć pod to router Netgear dg834g jako urządzenie tylko pełniące funkcję bramki VOiP, lecz admin sieci pomyłkowo zamówił urządzenie ADSL więc dał mi je za darmo, że może mi się uda to jakoś uruchomić.

Więc chciałem do portu RJ45 podpiąć kabel i do routera ale wtedy się robi z niego switch i nie jest zarządzalny a samo wpięcie wtyczki RJ11 do bramki i mojego linksysa nie daje odpowiednich rezultatów. Łączenie kabli sposobem z innego forum (gdzie podobno działa) 2 kabli RJ11 połączyć z 2 środkowymi RJ45 też nie daje efektu
  • #8 6337410
    klopik24
    Poziom 22  
    Ocena: 25
    wyłącz na Netgearze dhcp ustaw mu na sztywno ip z takiego zakresu jakiego używa linksys i powinno zadziałać jak nie to za nic nie da rady zrobić tego inaczej
  • #9 6337426
    Adam-bylejaki
    Poziom 10  
    a nie pomyślałem o jednym :) może ten router działa w trybie WDS.. to bym go połączył z linksysem..zaraz zobacze i dam znać
  • #10 6337525
    abdenagof
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    z informacji znalezionych na google to Netgear dg834g nie posiada bramki VoIP
  • #11 6337647
    Adam-bylejaki
    Poziom 10  
    no jak nie jak tak :) Netgear DG834GV

Dodano po 21 [minuty]:

no i tak. Jednak się okazało, ze netgear się zmusił do podłączenia pod linksys ale teraz znowu takie jaja wyszły:

Netgear ma ustawione IP standardowo na 192.168.0.1 co się kłuci z moimi ustawieniami na linksysie bo mam 192.168.1.XX więc zmieniłem w netgearze by WAN IP był 192.168.1.2 (taki akurat mam adres wolny na linksysie a przy okazji z poza puli DHCP) a serwer DHCP tak samo na klasę 192.168.1.3 - 192.168.1.6

Przydzieliłem adres 192.168.1.2 pod MAC netgeara w ustawieniach mojego routera statycznie. SUPER - ale... w tym momencie nie działa już totalnie wifi na linksysie (jest niewidoczne) a wchodząc poprzez wifi do netgeara korzystam z neta udostępnionego z linksysa. Naprawde super :) Tylko, ze to nie miało tak chodzić :)

Ma ktoś jakiś pomysł jak zmusić to tak by mój router linksysa chodził jak dotychczas a przydzielał adres 192.168.1.2 netgearowi, który by służył tylko i wyłącznie jako bramka VOIP? bez własnego wifi, lecz widoczny pod swoim adresem tak bym mógł wejść do panelu administracyjnego?

Mam nadzieje, ze napisałem to w miare spójnie bo moje myślenie jest chaotyczne i czasami rozumiem to tylko ja co mam na myśl :)
  • #12 6339057
    Adam-bylejaki
    Poziom 10  
    Temat można zamknąć :) Widać netgear potrzebował chyba z 10 restartów i zaczął współpracować :)

Podsumowanie tematu

✨ Nie jest możliwe bezpośrednie połączenie wtyku RJ45 z RJ11 w celu podłączenia bramki VoIP do routera Linksys WRT54GL, ponieważ różne standardy i funkcje tych złączy uniemożliwiają takie rozwiązanie. Próby łączenia przewodów RJ11 z dwoma środkowymi żyłami kabla RJ45 nie przyniosły efektu. Router Netgear DG834GV, który miał pełnić funkcję bramki VoIP, okazał się urządzeniem ADSL, co komplikuje integrację z Linksys WRT54GL. Konfiguracja statycznych adresów IP i wyłączenie DHCP na Netgearze pozwoliło na częściową współpracę obu urządzeń, jednak początkowo powodowało problemy z siecią WiFi na Linksysie. Po wielokrotnych restartach Netgear zaczął poprawnie współpracować jako bramka VoIP podłączona do Linksysa. Wskazano, że Netgear DG834GV nie posiada natywnej funkcji bramki VoIP, a połączenie wymaga odpowiedniej konfiguracji sieciowej, a nie fizycznego adaptera czy schematu łączenia kabli RJ45 i RJ11.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA