no jak nie jak tak

Netgear DG834GV
Dodano po 21 [minuty]: no i tak. Jednak się okazało, ze netgear się zmusił do podłączenia pod linksys ale teraz znowu takie jaja wyszły:
Netgear ma ustawione IP standardowo na
192.168.0.1 co się kłuci z moimi ustawieniami na linksysie bo mam 192.168.1.XX więc zmieniłem w netgearze by
WAN IP był 192.168.1.2 (taki akurat mam adres wolny na linksysie a przy okazji z poza puli DHCP) a serwer DHCP tak samo na klasę 192.168.1.3 - 192.168.1.6
Przydzieliłem adres 192.168.1.2 pod MAC netgeara w ustawieniach mojego routera statycznie. SUPER - ale... w tym momencie nie działa już totalnie wifi na linksysie (jest niewidoczne) a wchodząc poprzez wifi do netgeara korzystam z neta udostępnionego z linksysa. Naprawde super

Tylko, ze to nie miało tak chodzić
Ma ktoś jakiś pomysł jak zmusić to tak by mój router linksysa chodził jak dotychczas a przydzielał adres 192.168.1.2 netgearowi, który by służył tylko i wyłącznie jako bramka VOIP? bez własnego wifi, lecz widoczny pod swoim adresem tak bym mógł wejść do panelu administracyjnego?
Mam nadzieje, ze napisałem to w miare spójnie bo moje myślenie jest chaotyczne i czasami rozumiem to tylko ja co mam na myśl