logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Thomson 28DN20E ICC17 - ciemny obraz i ciemna telegazeta

Swój 27 Mar 2009 10:28 2789 5
REKLAMA
  • #1 6339136
    Swój
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Syn kupił TV i niby wszystko działa lecz jakość obrazu jest marna tzn. jest mdły, brak jasności i kontrastu mimo, że ustaw. indywid. obrazu: jasność i kontrast na maxa, kolor na 1/3. Telegazeta jest wręcz ciemna. Próbowałem poprawić parametry obrazu w trybie serwisowym ale nie mogę w niego wejść. W trybie s-by wciskam i przytrzymuję ok. 10 sek. przyciski lokalne -vol , -pr telewizor się włącza lecz na ekranie nie ma menu serwisowego. Zauważyłem, że w momencie włączania dioda LED zaświeca się na moment na pomarańczowo potem na ułamek sekundy na czerwono znów na pomarańczowo i na zielono (włącza się kineskop-raster). Klawisze lokalne próbowałem naciskać w różnych kombinacjach lecz bez efektu. Same klawisze działają bez zarzutu. Proszę o radę bo może popełniam jakiś błąd przy wejściu w tryb serwisowy.
  • REKLAMA
  • #2 6339220
    albert 90 serwis rtv
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Wyłącz w st/by, wyłącz sieciowym,naciśnij teletekst na pilocie i trzymając włącz telewizor sieciowym. Przypuszczam że "serwis" nie pomoże. Podejrzewam kineskop. Jeżeli włącza się od razu może był poddany aktywacji. Wtedy po wyłączeniu przez chwilę pozostają nie wygaszone kolorowe plamy. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 6339504
    Swój
    Poziom 11  
    Zgodnie z twoją radą wyłączyłem w st-by następnie sieciowym. W pilocie wcisnąłem TXT i włączyłem sieciowym (trzymając wciśnięty TXT). Zaświeciła dioda na czerwono i nic więcej się nie działo. Telewizor nie załączył się.
  • REKLAMA
  • #4 6340033
    niketotal
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Wprowadż otv w tryb standby .Wyłącz sieciowym i czekaj aż zgaśnie dioda led.Wciśnij jednocześnie [ PR- i VOL-] trzymaj 8-10 sek.Włącz odbiornik klawiszem [ ON/OFF].Powinno pojawić się główne meni.
  • REKLAMA
  • #5 6340762
    Swój
    Poziom 11  
    Postępuję dokładnie i zgodnie z podanymi zasadami i niestety na ekranie nie ukazuje mi się menu serwisowe. Mam w domu odbiornik Thomson 25DG21E - ICC17 który działa bez zarzutu od 10 lat i tam nie ma najmniejszych problemów żeby wejść w menu serwisowe. Czy przypadkiem problemem nie jest zauważone przeze mnie dziwne zachowanie diody LED, która w momencie włączania zaświeca się na pomarańczowo po momencie na ułamek sek. na czerwono a potem znów na pomarańczowo i na zielono. Wygląda na to, że tv się włącza potem na moment wyłącza i znów włącza (słychać syknięcie na wysokim). Może ten moment wyłączenia kasuje menu serwisowe.

Moderowany przez Mirek Z.:

Proszę uzupełnić tytuł tematu zgodnie z p.11 regulaminu.

• #6 6353639
    Swój
    Poziom 11  
    Trafna okazała się diagnoza, że przyczyną w/w uszkodzenia był tranzystor TL-02 (BF422). Po wymianie telewizor jest jak z fabryki. Dziękuję za pomoc i zamykam temat.
REKLAMA