logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows nie wykrywa dysku SATA na Asus P5VD2-VM/S - jak rozwiązać?

ostryking1987 28 Mar 2009 16:43 3632 4
REKLAMA
  • #1 6344815
    ostryking1987
    Poziom 2  
    Witam państwa. mam problem z kompem otóż - posiadam P.G. asus P5VD2-VM/S, SATA 2 500 Giga karta graficzna PCI-E NVidia GeForce 8900 procesor intel core 2 duo 3 giga . problem zaczął się od instalacji Windowsa, Windows nie wykrywał dysku twardego po wprowadzeniu dyskietki ze sterownikami do płyty głównej akcja powtarzała się (nie widział dysku) próby instalacji win za pomocą USB też nic nie dawało dopiero po wprowadzeniu przejściówki z SATA na ATA dysk został przez Windowsa zauważony lecz nie było możliwości zrobienia na nim jakiejkolwiek partycji (po wprowadzeniu innych dysków scenariusz się powtarzał) dopiero po wmontowaniu dysku ATA moglem zainstalować Windowsa lecz dysk SATA i tak nie może być używany lecz w menedżerze urządzeń dysk jest widoczny . Proby stworzenia partycji za pomocą partition magic też nic nie dały wyświetlały się same błędy. podkreślam ze dysk jest sprawny ponieważ sprawdziłem go na innym kompie i chodzi bez zarzutów. jeśli ktokolwiek wie co powinienem zrobić (oprócz wywalenia tego przez okno) żeby ten dysk chodził to z góry dziękuje za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 6345062
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Napisz to raz jeszcze, tym razem zrozumiale.
    Masz jeden dysk czy dwa dyski podłączone ?
    W zarządzaniu dyskami również dysk S-ATA nie jest wykrywany ?
    BIOS wykrywa dysk ?
    Ten Windows to XP jak się domyślam, Service Pack zainstalowany ?
  • REKLAMA
  • #3 6345965
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    ostryking1987 napisał:
    dopiero po wprowadzeniu przejściówki z SATA na ATA dysk został przez Windowsa zauważony

Fizyczna przejściówka? Po co? Osobiście bym ją wypiął.

A nie lepiej było włączyć symulację dysku ata w biosie?
    Lub pod nlite stworzyć instalacje windy ze sterami do sata. Z tym że postaraj się o odpowiednie stery do tego dysku bo jeżeli te z dyskietki nie łapały to coś z nimi nie tak. Chyba że coś nie tak było z samą dyskietką lub stacją dyskietek - w dzisiejszych czasach mało się tego używa i potrafią sie zanieczyścić powodując wadliwe działnie)
  • REKLAMA
  • #4 6347097
    ostryking1987
    Poziom 2  
    mam Windowsa XP Service Pack 2 jak mam tylko dysk podłączony SATA to tylko go w biosie wykrywa a w dalszych czynnościach znika po przejściówce jest widoczny i jest wyświetlana jego pojemność lecz nic nie mogę zrobić (nie mogę sformatować oraz zrobić jakiejkolwiek partycji) ponieważ dostaje komunikat ze ,, nie znany format dysku ,, lecz jak podłącze dysk ata i sata to wykrywa mi oba lecz tylko na ata moge co kolwiek zrobic (partycje i formaty) po instalacji windowsa wszystko chodzi oprócz dysku sata nawet z przejsciuowka jest nie sprawny jest wykrywalny ale przez programy takie jak partition magic 8 i inne nic nie moge zrobic poniewaz tez wyswietla mi ,, nieznany format,, ,, ten dysk jest nie obsłogiwany,, natomiast na innym kompie wszystko chodzi i jest ok

Dodano po 3 [minuty]:

aha i jak podłączam inny dysk SATA to wszystko jest takie same... podejrzewam ze winę ma płyta główna lecz wole zaczerpnąć opinie od specjalistów niż wydam prędzej sam wyrok

Dodano po 6 [minuty]:

oraz z programu nlite próbowałem cokolwiek zrobić ale bez rezultatów wszystko zachowuje się tak jakby płyta nie obsługiwała dysków sata lecz obsługuje...
  • #5 6349564
    pawelati128
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    ostryking1987 napisał:
    mam Windowsa XP Service Pack 2 jak mam tylko dysk podłączony SATA to tylko go w biosie wykrywa a w dalszych czynnościach znika po przejściówce jest widoczny i jest wyświetlana jego pojemność lecz nic nie mogę zrobić (nie mogę sformatować oraz zrobić jakiejkolwiek partycji) ponieważ dostaje komunikat ze ,, nie znany format dysku ,, lecz jak podłącze dysk ata i sata to wykrywa mi oba lecz tylko na ata moge co kolwiek zrobic (partycje i formaty) po instalacji windowsa wszystko chodzi oprócz dysku sata nawet z przejsciuowka jest nie sprawny jest wykrywalny ale przez programy takie jak partition magic 8 i inne nic nie moge zrobic poniewaz tez wyswietla mi ,, nieznany format,, ,, ten dysk jest nie obsłogiwany,, natomiast na innym kompie wszystko chodzi i jest ok

Dodano po 3 [minuty]:

aha i jak podłączam inny dysk SATA to wszystko jest takie same... podejrzewam ze winę ma płyta główna lecz wole zaczerpnąć opinie od specjalistów niż wydam prędzej sam wyrok

Dodano po 6 [minuty]:

oraz z programu nlite próbowałem cokolwiek zrobić ale bez rezultatów wszystko zachowuje się tak jakby płyta nie obsługiwała dysków sata lecz obsługuje...

sorry ze wtrace ale czy pg ma tylko jeden slot sata ? jesli to nic nie zmieni to oczywiste ze pg ma problem jaki trudno powiedziec bo powodow moze byc kilka i raczej sklanial bym sie ku temu ze gdzies po drodze sata jest a raczej nie ma obwodu ta dzisiejsza masowka aby wiecej i nie ma znaczenia co asus gigs czy abit aby sztuka byla
REKLAMA