logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows XP na SATA bez stacji dyskietek – ASUS P5VD2-MX, sterowniki SATA

uki9 26 Mar 2007 18:50 1524 4
REKLAMA
  • #1 3721492
    uki9
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam problem polega na tym, ze ustawiam w biosie na plycie ASUS P5VD2-MX w onboard devices configuration ze dysk ktory jest SATA ma byc czytany jako IDE i winda widzi potem ten dysk i instaluje sie na nim nastepnie w windowsie dysk widziany jest jako 1,3 gb po zainstalowaniu sterownikow od sata wyskakuje blad jakis eeror na czarnym ekranie ze nie znany dysk wiec w biosie znow zmienaim na RAID i to samo nie uruchamia sie juz windows. Wiem ze do poprawnego zainstalowania windowsa na SATA potrzebna jest dyskietka ze sterami do plyty glownej jednak ten komp tego nie ma zamiast tego ma czytnik kart pamieci, zaznaczam ze komp jest na gwarancji wiec niema co go rozkrecac zeby floopa dac moze jest jakis sposob jak wpakowac na niego winde. Dzieki z gory za jakakomkolwiek pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3721546
    kmieciu
    Poziom 19  
    Ocena: 76
    Miałem podobny problem z instalacją windy tylko że to był notebok Asusa. Sterowniki do raida miałem, niestety też nie było FDD. Pomoc asusa poleciła zastosować zewnętrzny napęd dyskietek na usb, jednak ja do isntalki windy za pomocą programu n-lite dograłem te stery i o dziwo windows zainstalował się bez kłopotów.
  • REKLAMA
  • #3 3721691
    uki9
    Poziom 12  
    a jak zrobiles ze ci bootuje plytke nLite skopiowal mi pliki i zintegrowal stery 32bit zaznaczam zeby plytka bylla bootowalna i potem nagrywam dane normalnie nerem i dupa nie bootuje cosik ;o/
  • REKLAMA
  • #4 3721729
    kmieciu
    Poziom 19  
    Ocena: 76
    A orginalną Ci botuje? Może w biosie jako boot masz ustawiony Hdd. Jeżeli nie to przy nagrywaniu w nero zaznacz zakończ sesję i metodę zapisu DAO. Ja po stworzeniu płytki n-litem nigdy nie miałem problemu z botowaniem.
  • #5 3721737
    uki9
    Poziom 12  
    aj nie stworzylem w koncowej czesci programu nLite obrazu ISO tylko dalem dalej ;o) wiec moze dlatego zaraz nagram obraz w alkoholu i powinno smigac .

Dodano po 21 [minuty]:

eh no i smiga tylko ze nadal dysku nie widzi nie wiem juz sam Plyta glowna ASUS P5VD2-MX procesor INTEL PENTIUM D dysk HITACHI 250gb na sata moze kurde stery 64bit?? poratujcie ;o/
REKLAMA