logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasymulować świetlówkę w PSPICE? Szukam schematu zastępczego.

kasproo 30 Mar 2009 14:17 1545 2
REKLAMA
  • #1 6353035
    kasproo
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, mam zrobić analize pracy swietlówki w pspice (charakterystyki prądowo - napięciowe, świecenia w funkcji napięcia itp). Wszystko byłoby ok gdyby nie to, że nie wiem czym mogę zastąpić taką świetlówkę. Szukałem już w wielu miejscach i rownież przejrzalem wszystkie tematy o świetlówkach na elektrodzie ale za dużo to mi nie wyjaśnia. Wszędzie na schematach świetlówka jest rysowana jako bańka i nie ma żadnego schematu zastępczego. Może ktoś wie jak to w PSPICE rozwiązać? Załączam też schemat jaki chce symulować ale ten element (bulb) jest nietrafiony. Proszę o pomoc.

Jak zasymulować świetlówkę w PSPICE? Szukam schematu zastępczego.

[Na forum stosujemy polską czcionkę oraz przyjęte zasady pisowni. Proszę poprawić post. Mariusz Ch.]
  • REKLAMA
  • #3 6362795
    kasproo
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Hej. Dzięki za pomoc ale te strony już przeglądałem. Facet u którego mam projekt w ogóle się wypiął i powiedział, że jak nie mogę znaleźć sobie modelu to muszę sam go sobie stworzyć. Nie mam pojęcia jak to zrobić w pspice. Większość artykułów na ten temat (nawet anglojęzyczne, jeden nawet po chińsku przeglądałem) jest niedostępnych lub dostępnych za opłatą. Znalazłem również biblioteke IC MODEL CIRCUTS gdzie jest świetlówka ale trzeba za nią zapłacić ponad 2000 $ :]. Na jednej ze stron przez Ciebie przytoczonych jest model widoczny na załączonym zdjęciu ale dalej nie wiem jak go zaimplementować i jakie wartości powinny mieć kondensator i rezystory... Echhh ciężko. Może ktoś ma jakiś pomysł? Dodam, że w PSPICE dopiero zaczynam i potzrebuję łopatologicznych wytłumaczeń co do tego problemu ;). Z góry dzięki za wszelkie uwagi.
    Załączniki:
    • Jak zasymulować świetlówkę w PSPICE? Szukam schematu zastępczego. model_swietlowki.JPG (26.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA